Protest za zaščito prava v Sloveniji

Včeraj so se na Trgu republike v Ljubljani ponovno zbrali protestniki, tokrat so pudarili zahtevo po spoštovanju prava v Sloveniji. Preko tisoč kolesarjev na protestni kolesarski turi je obiskalo ključne ustanove sodne veje oblasti v Sloveniji (ustavno sodišče, okrožno sodišče in okrožno državno tožilstvo) ter na vrata teh ustanov nalepili razglas, na katerem med drugim piše: “V tej ustanovi dosledno spoštujemo in upoštevamo ustavo RS, človekove pravice, zakone in uredbe ter vladavino prava”.

 

“Zaščitite vlogo prava v Sloveniji, ne želim živeti v deželi Janshaland in govoriti madžarsko” smo brali s transparentov na protestu v središču mesta. Zaslediti je bilo tudi klice na pomoč iz tujine, predvsem na evropski parlament v Bruslju, kjer je istočasno potekal shod v podporo Sloveniji. Tam se je zbrala skupina okoli desetih protestnikov, ki so pred sedežem Evropske komisije Berlaymont razvili transparent s pozivom k zaščiti vladavine prava v Sloveniji.

Govorci so poudarli kako pomembno je, da protestiramo in s tem izrazimo svoje nestrinjanje z obnašanjem vlade do sodne oblasti in do ljudstva ter blagostanja države. Shod se je  zaključil pred hišo Evropske unije poleg GR. Hrama, h kateremu smo se očitno zatekli v upanju po podpori iz Bruslja.

Večina udeležencev je izražala željo po predčasnih volitvah. Menijo celo, da je katerakoli vlada boljša kot Janševa vlada. Zakaj? “Ker imamo v Sloveniji tri veje oblasti: sodno, zakonodajno in izvršno. Nedopustno je, da izvršna oblast želi vladati samostojno in samovoljno brez upoštevanja ostalih oziroma z agresivnim rušenjem oziroma onemogočanjem delovanja! Ne želimo si totalitarizma,” so povedali protestniki in poudarili, da delovanje Janeza Janše nikakor ne odraža mnenja prebivalcev Slovenije.

“Za razliko od njega, mi delimo evropske vrednote, spoštujemo vladavino prava, zakone in ustavo ter želimo, da se kriminalce kaznuje, ne pa da nam pišejo zakone in rušijo samostojnost tožilstva ter sodišč,” so še zapisali v sporočilu za medije.

Protestno gibanje je poudarilo pomembnost demokratičnih mehanizmov, ki zagotavljajo ločenost vej oblasti na izvršilno, zakonodajno in sodno. Zapisali so, da je neodvisnost sodstva ključna tako na nacionalnem nivoju kot na evropskem ter, da je vlada po množičnem protestu prejšnji teden dobila jasno sporočilo in nezaupnico s strani ljudstva.

 

Source
Petja Gorjup
Back to top button