HeadlineAktualnoSlovenijaKulturaPišemo

Prostorske težave SŠOF

Prenova Križank je bila zadnje delo, ki se ga je lotil arhitekt Jože Plečnik. Stavba, ki je do leta 1949 služila kot samostan je šest let kasneje postala šola za umetno obrt. S prenovo so Križanke dobile tudi prizorišče za komorne prireditve, gledališče na prostem, festivalski prostor ter gostinski del. Po več kot sedemdesetih letih simbioze pa bodo festivalske dejavnosti morda kmalu dokončno izrinile šolske.

 

 

Selitev Srednje šole za oblikovanje in fotografijo iz lokacije v Križankah so najprej predlagali pri Festivalu Ljubljana, ki je željo po lastništvu celotne stavbe izrazil že večkrat. Do skorajšnje selitve, oziroma želje po tem, je prišlo leta 2016, ko je poznoaprilski sneg poškodoval jekleno konstrukcijo in pomično platneno streho poletnega gledališča. Pri odstranitvi strehe so nastale razpoke na SŠOF, na katero je bila pritrjena konstrukcija pomične strehe. Tedaj so zlobni jeziki želeli izseliti šolo, njene prostore (ki naj ne bi bili več varni) pa naj bi v upravljanje dobil Festival Ljubljana. Ta si zaenkrat lasti le 48 odstotkov Križank, kar sodi pod občinsko last. Preostalih 52 odstotkov je zaenkrat še v rokah ministrstva za izobraževanje.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport odgovarja, da bo šola še naprej ostala na trenutni lokaciji, v prostorih, ki so last ministrstva. Ker pa prostorske stiske na lokaciji Križank ne morejo rešiti, je »zagotovitev zadostnih prostorskih zmogljivosti na eni in ustrezni lokaciji, kot je Roška, edina rešitev problematike.« Ravnatelj SŠOF Gregor Markelj pa predlaga še, da bi morali Križanke »nemudoma celostno obnoviti in ohraniti vse prostore za namen šole, v smiselni bližini pa poiskati nadomestne prostorske kapacitete, da se šola lahko razvija.«

Za zagotavljanje dovoljšnih kapacitet je ministrstvo že pred časom objavilo urbanistični natečaj za širše območje Roške, ki se je zaključil junija letos. Poleg gradnje prostorov za SŠOF s telovadnico, je tam predvidena tudi novogradnja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje in študentskega doma. Na podlagi določenih smernic bodo predvidoma do konca letošnjega leta objavili še arhitekturni natečaj za to območje, gradnja naj bi se zaključila nekje med letoma 2025 in 2026, stala naj bi okoli 22 milijonov evrov.

Zaposleni na SŠOF so zaradi prostorske stiske že poleti sklicali novinarsko konterenco. »Kot, da naše težave s Križankami niso dovolj, so se pojavile še dodatne težave s prostori na naši drugi lokaciji na Roški cesti 2,« so tedaj zapisali v vabilu. Dodatno lokacijo, ki jo za pouk uporabljajo od leta 2009, so namreč prav tako poškodovali z gradnjo stanovanjskega objekta v neposredni bližini stavbe. »Gradbeni posegi so poškodovali šolsko stavbo do te mere, da jo je gradbeni inšpektorat 9. 4. 2021 zaprl in prepovedal uporabo polovice stavbe, prepovedal pa je tudi nadaljevanje del, dokler se ne naredijo ustrezne analize poškodb.« Po besedah ministrstva naj bi izvajalec gradnje soseske RB Ellipsa na Roški cesti sanacijo poškodb stavbe šole zaključil prejšnji teden. Pouk SŠOF naj bi zdaj stekel normalno, saj se je šolsko leto začelo z manjšimi prilagoditvami.

Navzlic obljubam o novi stavbi pa zainteresirana strokovna javnost opozarja, da mora SŠOF ostati v stavbi Križank, kljub nenehnim prizadevanjem Festivala Ljubljana za njeno popolno izselitev. Da bi morala SŠOF ostati v Križankah odgovarja tudi njen ravnatelj Gregor Markelj: »Ker stavbe nesporno determinirajo dejavnost (tudi tradicijo) v kateri se ta odvija, seveda tudi obratno. In Križanke zaradi lokacije in atraktivne arhitekture izjemno pozitivno vplivajo na delovanje šole, ta pa nekdanjemu samostanu daje novo vsebino. Šola je bila v Križanke umeščena še pred Plečnikovo prenovo, torej smo tu že več kot sedemdeset let. Stavba nam odlično služi in ni razloga, da bi želeli drugam, če odštejemo potrebe po večjih prostorih. Enako delujejo vse druge institucije v bižini (NUK, filharmonija, univerza in seveda ostale šole z dolgo tradicijo: Vegova, Šolski center Ljubljana…).«

SŠOF tako zaenkrat ostaja v Križankah in na Roški cesti, nova platnena streha pa se tudi že vije čez poletno gledališče.

 

 

 

 

 

 

Source
Pia Nikolič

Povezani Članki

Back to top button