HeadlineAktualnoSlovenijaKulturaPišemo

Prihodnost Metelkove: MOL odgovarja

Pred desetimi dnevi smo na Megafonu objavili novico o predlogu novega občinskega prostorskega načrta mestne občine Ljubljana, ki predvideva drobljenje zemljiške parcele na kateri se nahaja AKC Metelkova mesto in na njej nekaj novogradenj. MOL nam je na nekatera odprta vprašanja zdaj tudi odgovorila.

 

 

Spremembo prostorskega načrta, ki so jo na MOL predlagali sami, so nam razložili kot omogočanje »širitev javnih storitev v mestu – gre za gradnjo prepotrebne enote Zdravstvenega doma Ljubljana, v sklopu katere bo tudi poseben oddelek za odvisnike s parkom in posebnim vhodom z Massarykove ulice, ter prizidek mladinskega hostla Celica, kamor zahaja pretežno mlajša populacija.« O garažni hiši, ki jo načrt jasno prikazuje na tem istem mestu, niso povedali ničesar. V finančnem načrtu ZD Ljubljana pa vsaj zaenkrat ni predvidenih stroškov gradnje. Pravzaprav se o oddelku za odvisnike govori že več let, a zanj doslej ni bilo nobenih konkretnih načrtov. Ob tem naj spomnimo, da ZD Ljubljana na Metelkovi ulici trenutno bolj pesti pomanjkanje kadra kot pomanjkanje prostorov. Samo v zadnjem letu sta dala odpoved vsaj dva družinska zdravnika, ki ju zaenkrat še niso nadomestili. Več ljudi zato epidemijo preživlja s pomočjo nadomestnih zdravnikov.

Zanikajo tudi, da naj bi bila poteza povezana z željo po dobičku, čeprav garažna hiša in prizidek hostla Celica nakazujeta prav na to. Ideje o širitvi hostla so se namreč pojavile že leta 2018, ko ga je v upravljanje dobil javni zavod Ljubljanski grad. Postavljajo pa se tudi vprašanja ali ni sprememba prostorskega načrta samo prikrivanje resničnega namena preobrazbe hostla Celice v hotel? V primeru, da bi Celica dobila parkirna mesta bi lahko postala hotel in turistom za bivanje zaračunavala še več denarja.

MOL v odgovorih sicer zagotavlja, da je AKC Metelkova mesto »pomembno kulturno prizorišče v Ljubljani, kjer se odvijajo številni kulturni in socialni programi, ki jih sofinanciramo.« Zavedajo se njenega nacionalnega in mednarodnega pomena, z uporabniki pa imajo tudi občasna srečanja, pravijo. Eno takšnih se je zgodilo 7. septembra, ko naj bi se MOL sestal s predstavniki Metelkove in jih seznanil s spremembami. Ni jasno, zakaj so se sestali šele po tem, ko je že potekel rok za dajanje pripomb na razgrnitev prostorskega načrta. Marsikdo je pomislil zakaj se ni uporabnikov kontaktiralo prvih?

Kakšna bo prihodnost je torej težko zatrditi, a očitno jo bo spet najprej pisal MOL. Le upamo pa lahko, da bodo v razmišljanje enkrat za spremembo aktivno vključili tudi ljudi, ki se s prostorom dejansko ukvarjajo in jih ne zgolj seznanili s spremembami, po tem, ko so jih na občini že sprejeli. Administrativni postopki pa najprej predvidevajo obravnavo 650 pripomb, ki so jih dobili na dopolnjen osnutek načrta.

 

 

 

 

Source
Pia Nikolič

Povezani Članki

Back to top button