“Prebrisana Meghan je intervju zastavila točno po klišeju princese Diane”

Intervju, ki sta ga Meghan Markle in Princ Harry pred dobrim tednom dala Oprah Winfrey, je razdelil širšo javnost, in to ne zgolj v Veliki Britaniji in ZDA, kjer nekdanja člana kraljevske družine danes živita, pač pa tudi v naši mali Sloveniji.

 

 

V zadnji oddaji Zadnja beseda sta namreč na nasprotnih bregovih stali Katarina Kresal in Vida Žabot. “Zakaj je ta intervju tako pomemben,” se je spraševala Žabot, ki je prepričana, da ga je “iznajdljiva, da ne bom rekla prebrisana Meghan”, zastavila točno po klišeju ljubljene princese Diane: “Odigrala jo je v vseh podrobnostih, od oblačil do izrazov, prijazno, navidezno skromno, v resnici pa, kar se tiče mojega kliničnega pogleda, zelo nepristno.” Kresal je bila nad “brutalnostjo Vidinega odziva” presenečena, saj je bil po njenem mnenju intervju iskren in nikakor ni bil zaigran: “Odprl je probleme, za katere nismo vedeli, da sta jih imela, Oprah, ki je odlična izpraševalka, pa je tako prišla do določenih odgovorov.” In medtem ko je Žabot prepričana, da je Princ Harry “odejica, da ne rečem predpražnik, ki je pokazal totalno podrejenost mnenjem, željam in skoraj zapovedim svoje žene, ki hoče biti kraljica, imeti vse privilegije, a čim manj odgovornosti,” pa je mnenje Kresal, da je več kot jasno, da sta zakonca “ekipa, da se podpirata in da oba mislita enako”.

Kako pa so intervju sprejeli gledalci v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike?

Velika Britanija vs. ZDA

Raziskava Piplsay, ki so jo opravili med 12.037 Britanci, je pokazala, da je po mnenju Britancev intervju Meghan in Harryju prej škodil, kot koristil. Štirideset odstotkov vprašanih je bilo namreč mnenja, da par pač ni izpolnil svojih kraljevskih odgovornosti, kar 66 odstotkov pa jih je menilo, da je prav, da so jima odvzeli častne nazive in kraljevsko pokroviteljstvo. Le slabi polovici vprašanih se zdi, da so mediji preveč neizprostni pri poročanju o kraljevem paru, 36 odstotkov pa je prepričanih, da mediji samo opravljajo svoje delo. Dobra polovica je tistih, ki so menili, da je čas, da Britanci nehajo obsedeno slediti vsemu, kar zadeva kraljevo družino.

Po mnenju pa se je s pomočjo ankete YouGov Direct spraševalo tudi Američane, od katerih jih je skoraj polovica povedala, da je bilo prav, da sta povedala svoje mnenje, kar je ravno nasprotno od anketirancev iz Velike Britanije, od katerih jih je skoraj polovica menila, da je bilo to popolnoma neprimerno. Dve tretjini vprašanih Američanov je sicer naklonjenih Harryju in Meghan, ena tretjina pa je odgovorila, da do para gojijo veliko simpatij. Skoraj polovica jih je tako paru naklonjenih, zgolj 23 odstotkov pa je naklonjenih ostalim članom kraljeve družine. Kar je spet v skorajda popolnem nasprotju z britanskim mnenjem, kjer je paru naklonjeno zgolj 12 odstotkov vprašanih.

Ogromno prahu je dvignila Meghanina trditev, da so medtem ko je bila noseča z Archijem, nekateri člani kraljeve družine izrazili zaskrbljenost o tem, kako temna bo njegova koža. Večina Američanov (67%) je to izjavo označilo za rasistično, tudi na splošno pa so bili anketiranci iz Zdrženih držav Amerike prepričani, da je Meghanina barva kože igrala pomembno vlogo pri odnosu do nje tako s strani kraljeve družine kot tudi s strani britanskega tiska. Kar 42 odstotkov je tako prepričanih, da je njena barva kože v resnici igrala glavno vlogo pri vsem skupaj.

Poraženec Piers Morgan in zmagovalka Oprah Winfrey

Piers Morgan, kontroverzni britanski voditelj, sicer eden najbolj glasnih kritikov Meghan Markle, je v oddaji Good Morning Britain izjavil, da ne verjame, da je Meghan res poskušala narediti samomor: “Ne verjamem ji niti besede, ne bi ji verjel tudi, če bi mi prebrala vremensko napoved.” V tej isti oddaji se je Morgan zapletel še v besedni dvoboj s kolegom Alexom Beresfordom, v debato pa se je vključila še voditeljica vremena, ki je Morganu očitala, da kar ne neha s svojimi osebnimi napadi na Meghan: “Razumem, da imaš, oziroma si imel nek osebni odnos z njo in da ga je očitno prekinila, do česar ima vso pravico. Ampak ona ni nikoli govorila proti tebi, ti pa je kar ne nehaš napadati.” Morgana je to tako razjezilo, da je sredi oddaje z besedami “OK, dovolj imam, oprosti, tega ne morem,” odkorakal iz studija. Beresford je njegovo obnašanje označil za “patetično” in “diabolično”, prav tako pa več kot 40 tisoč gledalcev, ki so na ITV naslovili pritožbe, zaradi česar je Morgan tudi izgubil mesto voditelja oddaje.

Mnogi so tako prepričani, da je edina velika zmagovalka tega odmevnega intervjuja v resnici Oprah Winfrey, ki da je še enkrat pokazala svojo edinstveno genijalnost pri spraševanju, kar naj bi jo še bolj trdno zasidralo na prestolu kraljice intervjujev.

“To je najboljši intervju, kar sem jih kdaj gledal,” je po intervjuju tvitnil Jay Rosen, profesor novinarstva na univerzi New York, podobno navdušen pa je bil tudi Bakari Sellers, pravnik in politični komentator, ki je zapisal, da nihče ne bi mogel tega intervjuja opraviti bolje od Oprah. Legendarna voditeljica žanje pohvale predvsem zato, ker naj bi še enkrat dokazala, da je izjemna poslušalka in da ima izostren čut za to, kdaj točno kaj vprašati, da od intervjujancev dobi tudi odgovore, ki jih morda niso želeli razkriti.

Potem, ko je na Meganino razkritje, da se je na dvoru govorilo o tem, kakšne barve bo Archijeva koža, reagirala s popolno izvedenim “kaj?!”, ji je uspelo iz para izvleči tudi dve podrobnosti, za katere se zdi, da ju prvotno nista imela namena razkriti: prva je bila ta, da je bil tisti, ki je izrazil dvom, član kraljeve družine, druga pa, da bi bile posledice, če bi ga oziroma jo razkrila poimensko, “preveč pogubne”, kar nakazuje, da gre za najverjetneje za nekoga, ki je v neposredni liniji do prestola. Oprah je na željo Harryja in Meghan na koncu izpostavila, da ni šlo niti za kraljico niti za kralja. Ugibanja torej ostajajo, intervju, za katerega naj bi Oprahina produkcijska hiša zaračunala 7 milijonov evrov, pa je v nekem trenutku zasenčil celo svetovno pandemijo.

Nina Krajčinović

Back to top button