Potujoči Kino Istra

Tudi letos se je ob kubejskem gradu začel program Kina Istra. Gre za potujoči kino, ki obišče istrske kraje, v katerih ni kinematografov. »Ta projekt se je začel tri leta nazaj, ko smo se povezali z bližnjim festivalom v Motovunu in pripravili potujoči kino na obeh straneh meje, torej tako na slovenski kot hrvaški strani,« nam je povedala direktorica festivala Tanja Hladnik.

 

Dogodek organizira Zavod za razvoj kulture in družbe Otok, ki je že dvajset let producent festivala Kino Otok. »V zadnjih treh letih smo filmski program, ki je značilen tudi za Kino Otok, pripeljali še v druge kraje po slovenski Istri in časovnico razširili čez vse poletje, ko smo ljudje še posebno družabni in si toliko bolj želimo srečati se ob filmu ali ob drugih umetnostnih zvrsteh,« je povedala direktorica filmskega festivala.

Organizatorji se trudijo na velika platna pripeljati najodmevnejše sodobne avtorske filme in pomembne filmske klasike. »Filmi so vedno mednarodni, gledalcem želimo ponuditi tiste filme, ki jih sicer ne bi mogli gledati v kinu. Filmski program je soroden tistemu, ki ga predvaja Kino Otok. Želimo si razvijati filmsko kulturno z avtorskim filmom, torej s tistim filmom, ki ni namenjen zgolj zabavi, ampak spodbudi k razmisleku in razširjanju obzorij,« nam je razložila direktorica festivala.

Naslednjo sredo zvečer se bo odvijala še ena filmska projekcija na plaži Študent v Ankaranu. Na vrsti bo celovečerni prvenec slovenskega režiserja Dominika Menceja Jezdeca, ki je lani na Festivalu slovenskega filma prejel nagrado občinstva in vesno za najboljšega igralca. Nato se Kino Istra seli v Šmarje, kjer bodo 27. julija predstavili butanski film Lunana: jak v razredu iz leta 2019. Potovanje Kina Istra se bo zaključilo v sredini decembra v Kopru. Program filmov lahko preverite na spletni strani Kino Istra.

Source
Ana Lešnik
Preverite tudi
Close
Back to top button