HeadlineAktualnoKulturaPišemo

Pomanjšani glasbeni festivali

Glasbeni festivali so se proticovidnim ukrepom letos poleti prilagodili z manjšimi kapacitetami gledalcev na prizoriščih in bolj regijsko obarvanim izborom nastopajočih. Tako bosta tudi dva od največjih festivalov pri nas, Punk Rock Holiday in MetalDays, letos potekala v butični izvedbi.

 

 

Metalski ritmi bodo tolminsko Sotočje napolnili že konec tega meseca. Od 29. julija do 1. avgusta bo tam potekal festival MetalDays – The Weekend of Solace. Program je drugačen od načrtovanega za celotedenski festival. Organizatorka festivala Nika Brunet razlaga, da so bili pri planiranju »največji problem odločitve vlade, ki se spreminjajo iz tedna v teden, dneva v dan. Festival takega obsega, tudi če gre samo za vikend izvedbo, pa je potrebno načrtovati in organizirati nekaj mesecev vnaprej. Predvsem gre za očitno pomanjkanje komunikacije in smernic s strani odgovornih.« Kljub temu so pripravili raznolik program v sklopu katerega bomo lahko slišali domačo Noctiferio, Morost, heavymetalce Metalsteel, blackmetalski Srd, portugalski gotskometalni Moonspell, Igorrr in druge.

Organizatorji pa so v prodajo dali tudi že vstopnice za festival v prihodnjem letu, ki naj bi se vrnil k svojemu prejšnjemu slovesu sedmih dni metala na predpražniku Triglavskega narodnega parka z bandi z vsega sveta. Še vedno pa je odprto vprašanje glede tega ali bo prihodnji festival potekal na tradicionalni lokaciji. Nika Brunet pravi, da »glede festivala komuniciramo z našimi obiskovalci redno; dejstvo je, da z zgrajeno obvoznico izvedba festivala takega obsega kot je MetalDays, torej z 12.000 obiskovalci ne bo več možna. O sami lokaciji pa ni še nič dorečenega.«

Sotočje bo slaba dva tedna za metalci vsaj letos zagotovo še napolnjeno z ljubitelji punkrocka. Tudi pri Punk Rock Holiday so se namreč odločili izvesti manjšo verzijo festivala imenovano Punk Rock Camp 2.1. Camp bo nadomestil že drugič prestavljene »prave« punkrockerske počitnice. Na odru na plaži se bodo tako med 12. in 15. avgustom zvrstili predvsem evropski bandi. Skupaj si jih bo lahko ogledalo le dva tisoč ljudi. Med njimi najdemo tudi kar nekaj domačih imen kot so IN-SANE, Elvis Jackson, Lim Smrad in Žila, Happy Ol’ McWeasel, Backstage ali Pigs Parlament.

Epidemija koronavirusa je torej povzročila pravo poplavo koncertov slovenskih glasbenih skupin, ki so prej na podobnih festivalih igrale redkeje ali celo nikoli. Zaradi skrbi glede prehoda meje se organizatorji raje držijo tistih glasbenikov, ki jih najdejo v bližini. Kar je dobro za prihodnost domače scene, ki si tako še lažje vzgoji lastno publiko, ki jo bo prišla poslušat tudi na manjše, klubske koncerte, če bodo ti letos ali v prihodnje sploh mogoči. A tudi pri domači robi je potrebno pretresti pleve od zrnja in domača in tuja zrna primerno zmešati, da se predrugačenim inačicam festivalov ne zgodi kaj takega, kot se je zgodilo nekdanjemu Trnfestu, ki je nekoč vsak avgustovski dan v KUD France Prešeren privabil bližnji in daljni živelj. Na majhnem odru na odprtem so nastopali Jello Biafra, No Use For A Name, Bambi Molesters, Ulan Bator, Gogol Bordello in druga odmevna imena neodvisne glasbene scene.

Pred nekaj leti v CSK France Prešeren preimenovana stara zgradba danes gosti samo še bled odsev nekdanjega festivala. TrNOVfest letos vabi predvsem na koncerte neznanih domačih skupin, ki se lahko h koncertu prijavijo kar same. Vedno je dobro imeti platformo za predstavitev mladih izvajalcev, a včasih se zdi, da pri izbiri nastopajočih primanjkuje »uredniške« politike. Zato držimo pesti, da se bosta lahko Punk Rock Camp in MetalDays – The Weekend of Solace že naslednje leto vrnila k predcovidnemu modelu.

Foto: Delo

Source
Pia Nikolič

Povezani Članki

Back to top button