Orgle, ki so povezale Pariz, Zürich in Koper

Šest stoletij je minilo od leta 1421 v katerem je zabeležen podatek o orglah v Kopru, prvi kraljici glasbil na področju ozemlja sedanje Slovenije. Na nekdanjem najsevernejšem otoku Jadranskega morja je ob koncu osemnajstega stoletja donelo celo osem takih instrumentov. In prav v Kopru se je zgodila ponovna renesansa. Tu bodo igrale piščali enih izmed najbolj znanih evropskih orgel, ki so bile postavljene v znameniti Züriški dvorani Tonhalle in jih je zasnoval francoski skladatelj in organist Jean Guillou. Velike 4 manualne simfonične orgle, ki bodo največje cerkvene orgle v Sloveniji, imajo 68 registrov in sta jih izdelali nemški orglarski delavnici Kleuker in Steinmeyer. Postavljene bodo v bogat ambient, v katerem živi dediščina slikarjev Vittoreja in Benedetta Carpaccia, arhitektura Giorgia Massarija in ga bogatijo bližnja krstilnica, Loggia in Pretorska palača na osrednjem mestnem trgu.

 

 

Težko bi si še pred kakšnim letom zamišljali, da bo nastala povezava Pariz-Zürich-Koper, da se bodo stkale tako žive vezi med umetniki in ljubitelji glasbe ter da bo projekt postavitve orgel koprske stolnice, ki teče izven institucionalnih okvirov, eden izmed ključnih projektov na področju kulturne infrastrukture na širšem področju zaradi katerega bo marsikateri obiskovalec spoznal obalna mesta in druge lepote Slovenije.

Koper – novo domovanje Züriških orgel

 Ko omenjamo Koper, ne gre izpustiti njegovega značilnega srednjeveškega značaja in funkcije, ki jo je imel kot najpomembnejše mesto na vzhodni jadranski obali. V mnogih stoletjih je bilo središče učenja, upravne moči, trgovsko in versko središče. Sodobni Koper je še vedno komercialno mesto zahvaljujoč koprskemu pristanišču, ki se zaradi najsevernejše lege na Jadranu lahko pohvali z uspešno dejavnostjo. Pomorski promet in špedicija predstavljata pomemben vir prihodka.

Zgodovina katedrale sv. Marije Vnebovzete, ki se nahaja na glavnem koprskem trgu, sega v 12. stoletje. Pomembno vlogo, ki jo je v preteklosti imela koprska stolnica, poudarjajo njene dimenzije: pravzaprav je koprska stolnica še vedno največja slovenska cerkev. Tam se hranijo relikvije prvega misijonarja, ki je prinesel krščansko vero na istrsko zemljo.

Foto: UKOM

Jean Guillou – orgelski revolucionar

Jean Victor Arthur Guillou (1930-2019), izjemni nadarjeni glasbenik, je bil virtuoz, improvizator in skladatelj, svetovalec za oblikovanje orgel, navdihujoč učitelj mladih organistov, pisatelj, pesnik in “potujoči organist”. Pisal je avantgardne in tehnično zahtevne skladbe, ki so izziv izvajalcem in poslušalcem. Njegov zadnji veliki projekt je bila prav prestavitev dragocenih orgel iz Züricha v Koper, ki ga je obiskal maja 2018. Z željo, da bi se ob orglah koprske stolnice začutile in nadaljevale Guillojeva kreativnost, inovativnost in prodornost je še pred inavguracijo nastalo 17 novih skladb za orgle in različne pevske zasedbe, ki jih bomo slišali jeseni 2021. Več informacij o projektu in možnostih podpore le tega je na voljo tukaj.

Source
UKOM
Back to top button