Na Obali primanjkuje stanovanj za študente

Bliža se prvi oktober, začetek študijskega leta in s tem prihod študentov. Tudi letos se študenti Univerze na Primorskem soočajo s pomanjkanjem stanovanj.

 

Majhne sobe, devetmesečne najemne pogodbe in drage najemnine so realnost velikega dela študentov na Obali. Ker jih je na Univerzo vpisanih vse več, se potrebe po študentskih sobah povečujejo. V študijskem letu 2022/23 je bilo na vse programe vpisanih 5.745 študentov, od tega 1.122 mednarodnih. V študentskih domovih pa je na voljo le 521 postelj.

»Imamo več vrst študentskih domov. V študentskih domovih v lasti Univerze na Primorskem je skupaj 521 postelj, vključno s temi novimi. Potem imamo tudi še dijaško-študentske domove v Kopru, Izoli in Piranu, v katere se namesti preko 300 študentov. Imamo tudi nekaj manjših zasebnih študentskih domov. Potem imamo še 500 zasebnikov z subvencijo, kamor tudi nameščamo študente,« pravi Viljem Tisnikar, direktor študentskih domov Univerze na Primorskem.

Univerza poskuša povečati število postelj, ki jih ima v lasti, saj je stanje na stanovanjskem trgu zelo slabo. Posledično bo od oktobra na voljo 82 novih postelj v prenovljenem delu študentskega doma v Prisojah. S tem se bo število postelj, ki so na voljo v tem študentskem domu, povečalo na 242.

Natančna cena študentskih postelj še ni bila določena, vendar naj bi bila podobna lanski, ko je bila najemnina v povprečju 120 evrov za študente s subvencijo. Nekateri domovi ponujajo tudi možnost bivanja čez poletje, vendar je letna pogodba v tem primeru nekoliko dražja. Vsekakor pa je bivanje v študentskem domu najcenejše, ker so stroški vključeni v najemnino. Glede na to, da je nastanitev v domovih najbolj zaželena, za bivanje v njih obstaja dolga čakalna lista. Pogoji, ki jih morajo študenti izpolnjevati, so različni. Za uvrstitev na prednostni seznam pa obstaja veliko meril. Največjo prednost dajejo ekonomskemu položaju družine iz katere prihaja študent.

Tisnikar poudarja, da nobena univerza v svojih študentskih domovih ne more namestiti vseh študentov, zato veliko študentov pristane na zasebnem trgu nepremičnin. Posebnost trga pa je, da se vse več zasebnih najemnikov odloča za oddajanje stanovanj na platformah kot sta Booking ali AirBnB, kar daje prednost turistom pred študenti in zmanjšuje število razpoložljivih postelj za študente.

Source
Sonja Knežević
Back to top button