HeadlineAktualnoLokalnoPišemo

Mladi za stanovanja v Kopru

V Kopru se je oblikovalo gibanje Mladi za stanovanja, ki si prizadeva za vzpostavitev pogojev za reševanje stanovanjske problematike mladih. Nastanek mladinskega gibanja je naravna posledica stanovanjske stiske, ki v odsotnosti gradnje novih in za domačine dostopnih stanovanj mesto Koper pesti že nekaj časa. Po raziskavi Urbanističnega inštituta RS jih v Kopru primanjkuje skoraj 3000. Angažirane mlade vodi gimnazijec zaključnega letnika koprske gimnazije Mark Djuraševič.

 

 

V prvem javnem nastopu so poudarili, da ne podpirajo ne trenutne ne nekdanje občinske oblasti, da glede najbolj aktualne zadeve v Kopru – nedeljskega lokalnega referenduma – ne morejo ostati tiho. Poudarili so, da podpirajo občinski odlok, ker slednji omogoča, da se bo v Kopru zagotovilo vsaj nekaj stanovanj – kar je, pravijo, veliko bolje kot nič stanovanj.

Menijo, da se z izgradnjo vsakega dodatnega stanovanja lahko reši stanovanjski problem dvema družinama – tisti, ki si kupi novozgrajeno stanovanje in se preseli vanj, ker jim je obstoječe premajhno in tisti, ki se od staršev ali iz študentske sobe preselijo v stanovanje družine, ki se je preselila v novogradnjo.

Vključili so se v predreferendumsko kampanjo in se zavzemajo za potrditev občinskega odloka o veljavnosti prostorskih aktov na urbanem območju »Barka«. Ob tem apelirajo na vse generacije, da naj sledijo njihovemu zgledu ali pa jih vsaj podprejo na nedeljskem referendumu in glasujejo ZA. Apel so posneli in ga objavili na družabnih omrežjih, ki si ga je v samo nekaj dneh ogledalo več tisoč gledalcev. Tudi spletni komentarji video posnetka so večinoma pozitivni. Od tega nekoliko odstopa odziv nekdanjega župana Kopra, ki mlade poziva, naj raje kot stanovanja, ki so »zanje itak predraga«, podprejo njegov »park«.

Trenutni župan Kopra Aleš Bržan je poziv mladinskega gibanja komentiral z besedami, da je lepo videti, da je mladim mar za prihodnost, ter da je prav, da se jih sliši. Nenazadnje prihodnost sveta – tudi Kopra – sloni na mladih.

Source
Uredništvo

Povezani Članki

Back to top button