HeadlineAktualnoSlovenijaKulturaPišemo

Koga se boji Center Rog?

V četrtek in petek se v Cukrarni odvija mednarodna konferenca Skupni prostori – skupne prihodnosti. Dogodek so na spletu objavili šele 10. junija, Mestna občina Ljubljana in Cukrarna pa o dogodku nista obveščali po svojih standardnih kanalih komunikacije. Se bojijo, da bi se skupnosti, o kateri govorijo in bi jo želeli okrepiti, pridružil kdo, ki ga v njej ne želijo?

 

 

Mestna občina Ljubljana je v tem tednu preko svojega novičnika sporočila, da se v mestu v teh dneh odvija konferenca kolesarstva Velo-City 2022, podatke o kateri lahko najdemo na njihovi spletni strani brez dodatnega klikanja. Cukrarna pa vabi na obisk razstave Mete Grgurevič in na performans Nataše Živković. Čeprav prva pomaga organizirati, druga pa konferenco Centra Rog gosti v svojih prostorih, na njunih spletnih straneh ali v njunih novičnikih te konference, ki cilja na povezovanje in vzpostavljanje skupnosti, ni mogoče najti.

Rok za prijavo na konferenco, ki so jo na spletu objavili v petek, je bil do torka. Zaradi kratkega roka prijave in slabega obveščanja je tako konferenca ostala precej zaprtega tipa, čeprav naj bi šlo za nadaljevanje procesa, ki naj bi se začel januarja letos. Pogovori o javnem prostoru, vključevanju begunske in migrantske populacije, medsektorskem povezovanju, spolu in tehnologiji ter o participativnem upravljanju se bodo tako odvijali v majhnih, zaprtih skupinah in ne pred široko javnostjo.

Zaradi bojkota Centra Rog, h kateremu v zadnjih tednih pozivajo nekateri nekdanji uporabniki tovarne, se zdi da so konferenco namerno držali stran od oči javnosti. Nekdanji uporabniki namreč opozarjajo, da MOL še vedno ni vrnila večine imovine, ki jo je ob evikciji uporabnikov zasegla. Prav tako še vedno ni dokazala, da bi imela dovoljenje, oziroma nalog za izselitev uporabnikov, ki so imeli za uporabo nekdanje tovarne koles posestno pravico. Nasilna izselitev tako še vedno ni dobila epiloga.

O preteklosti Centra Rog očitno ničesar niso vedeli tudi sodelujoči na včerajšnji opoldanski okrogli mizi, saj jih je vprašanje o prihodnosti institucije, ki je nastala na temeljih nasilne izselitve, precej presenetilo. Primeri dobrih praks iz tujine, ki so jih prišli predstavljat, so vendar nastali na prostorih, kjer pred tem ni bilo kulturnega gibanja. Sami so torej zapolnili prostor, ki je bil neuporabljen in ne le izbrisali in na novo uredili že uveljavljeno lokacijo, kot je bila Avtonomna tovarna Rog.

Na opisanem panelu se je zbralo več udeležencev, ki nanj uradno niso bili prijavljeni. Odziv na vprašanje, ki ga je postavil eden od njih, pa nehote potrjuje tezo, da so želeli organizatorji srečanje obdržati zgolj v majhnem dosegu, sodelujočim pa pred tem niso predstavili celotne slike, temveč so vztrajali pri uradni izjavi MOL, ki ne priznava vseh vključenih elementov in želi Center Rog zgraditi na ideji, da tam pred tem ni bilo ničesar.

Pia Nikolič

Povezani Članki

Back to top button