HeadlineAktualnoLokalnoPišemo

Koga gradbena hobotnica pošilja v bran Grafistovih nezakonitih pridobitev

Ali bo Popović poslal Guberca na volitve, da ohrani premoženje t.i. gradbene hobotnice?

Serijo člankov o koprski gradbeni hobotnici pod taktirko nekdanjega župana Borisa Popovića in podjetja Grafist, ki sta ugrabilao nepremičninski in stanovanjski trg v Kopru ter z njega – zlorabljajoč Popovićevo prepričljivo večino v mestnem svetu – odstranila vso konkurenco, nadaljujemo s četrtim delom. Naj spomnimo, da smo zgodbo pričeli z razkritjem njihovega načrta za prenos občinskih zemljišč in objektov na podjetje Grafist in seznamom konkretnih dejanj, s katerimi so za omenjeno podjetje pridobili občinska in praktično vsa preostala zemljišča, primerna za stanovanjsko gradnjo v Kopru (Levji grad, Solis). Ob tem so vsem, ki bi si v njihovem Kopru drznili poskusiti graditi stanovanja ali samo kupiti primerno zemljišče, onemogočili gradnjo in razvrednotili zemljišče z različnimi občinskimi odloki (primera TonCity in Markovec – Beblerjeva).

 

 

Koprska gradbena hobotnica je pod taktirko takratnega župana Popovića samo z opisanimi ravnanji poskrbela za to, da je lahko edina gradila stanovanja v Kopru ter jih zato še danes prodaja po cenah, ki za vsaj 30 % presegajo cene, kakršne bi imeli v Kopru, če Popović in pomagači ne bi izpeljali tega nesporno kriminalnega načrta oškodovanja Mestne občine Koper in posledično vseh občank in občanov.

Nezakonita prodaja občinskega dela Solisa

V nadaljevanju smo podrobno razkrili in podrobno predstavili več različnih nezakonitosti omenjene združbe v primeru objekta Solis, kjer sta Popoviću in Gubercu na pomoč priskočili tudi podjetji Primorje in nato še Stavbenik. Kljub izdatni pomoči, ki sta je bila pri tem v Solisu deležna Popović in Ante Guberac (nominalni lastnik Grafista), smo pri Megafonu prvi razkrili, da lahko Grafist in ostali zaradi naših razkritij ostanejo brez vsega, kar so pridobili v Solisu. To pa zato, ker je Popović v vlogi župana brez javnega razpisa s Primorjem kot posrednikom prodal Grafistu občinski del zemljišča in objekta Solis z neposredno pogodbo, ki so jo »preoblekli« v tako imenovani »Aneks 5« neke druge pogodbe. Zakon o Zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZSPDSLS-1) prepoveduje prodajo občinskega premoženja brez javne dražbe in tako sklenjene prodaje razglaša za nične. Da jim v zvezi s tem v grlo teče voda, je postalo jasno tudi največjim optimistom pri Koprski gradbeni hobotnici, ko je Boris Popović na lanskoletnem referendumu v Kopru doživel prepričljiv poraz, ki ga je tudi v Kopru potisnil na rob političnega preživetja in dokončno ugasnil njegove sanje o povratku na koprski županski sedež. Nezainteresiranost koprskih volivk in volivcev zanj se je dodatno potrdila na volitvah v Državni zbor RS, zato so se pri Grafistu v zadnjih treh letih za nemoteno nadaljevanje zanašali na to, da še niso bili padli v nemilost desnosredinske vladne koalicije, do katere so glede na hitro pridobivanje dovoljenj in soglasij od različnih državnih ustanov in organov imeli zagotovljen nemoten dostop. To je Grafistu poleg soglasij omogočilo tudi pridobitev posojil, kakršnih načeloma ni mogoče pridobiti, vzporedno s tem pa jim je vse do zadnjega trenutka država tolerirala neplačilo večmilijonskih zneskov na račun nadomestil, dajatev in ostalih finančnih obveznosti do države in državnih ustanov (poročali smo o nekaj več kot 4 milijonih evrov dolga do države, o katerem smo pridobili dokazila). Rubež Grafistovega dvigala in jadrnice, ki ga je v koprski marini opravil FURS, ki jim je pred tem (28. 4. 2022) blokiral tudi vse tri transakcijske račune.

Menjava oblasti Grafistu prinesla nove skrbi

Če aprilske volitve ne bi povzročile menjave državne oblasti, bi Grafist tudi brez Popovićevega županovanja brezskrbno nadaljeval s prepovedanim početjem, kajti občinska oblast v Kopru bi imela zožen manevrski prostor za ukrepanje. Zaradi odhoda aktualne vlade v opozicijo kaže, da bo Grafist, in skupaj z njim tam zbrane nezakonite pridobitve Koprske gradbene hobotnice, ostal brez zaščite, ki so jo zagotavljali vplivneži blizu odhajajoče desnosredinske oblasti. Zato si po tem odhodu Grafist na različne načine krčevito prizadeva pridobiti zaščito lokalne občinske oblasti. 

Vladajoča koalicija z Bržanom na čelu tej ideji seveda ne more biti naklonjena. Usoda na Grafist prenesenih občinskih zemljišč ter na različne sporne in prepovedane načine pridobljenih občinskih nepremičnin ter posledično samega podjetja Grafist – katerega premoženje v veliki meri predstavlja izplen iz nedovoljenih poslov koprske gradbene hobotnice – je v največji meri odvisna od razpleta lokalnih volitev, ki bodo na sporedu prihajajočo jesen. Tega se zavedata tako nekdanji župan Popović kot nominalni lastnik Grafista, Anto Guberac, ki sta bila pri teh rabotah osebno najbolj izpostavljena kot del dobro naoljenega stroja za kanaliziranje občinskega premoženja v zasebne roke.

Glede na to, da je tudi največjim optimistom, zbranim okoli Popovića in Guberca, postalo jasno, da izven polja znanstvene fantastike ne obstaja scenarij za Popovićev ali Guberčev uspeh na lokalnih volitvah, pri Grafistu mrzlično iščejo alternativne poti do udeležbe v koaliciji, ki bo vodila občino po bližajočih se lokalnih volitvah. V kolikor njim podrejena lista v občinskem svetu postane del bodoče občinske koalicije bo izpolnjen ključni pogoj za uspešno obrambo Popovićevih in Grafistovih pridobitev iz časov Popovićevega županovanja. 

 

Zakaj Grafist potrebuje občinsko oblast za zaščito svojih nečednih poslov?

Upoštevajoč zakon (ZSPDSLS-1) so vsi pravni posli pri prenosu občinskega premoženja, ki so izvedeni brez javne dražbe, nični. Posledično lahko občina kadarkoli in brez roka zahteva ugotovitev ničnosti pogodbe, s katero je nekdanji župan Popović brez razpisa prenesel občinske nepremičnine v last Grafista (s Primorjem kot vmesnim členom). Podobno velja tudi za Levji grad in praktično vse pretekle prodaje občinskih nepremičnin, ko je Popović praviloma brez razpisa Grafistu prodajal občinsko imetje. Od leta 2008 velja nov zastaralni rok, ki za zlorabo položaja (zagrešeno s strani direktorjev podjetij, županov in drugih) predvideva daljšo zastaralno dobo – 20 let. To pomeni, da zastaranje dejanj koprske gradbene hobotnice v primerih Levji Grad, Solis nastopi šele leta 2032 oziroma 2034. Mestna občina Koper je tista, ki razpolaga s papirji oziroma dokaznim gradivom o obstoju zlorab. Zato je predvsem od vodstva občine in ostalih občinskih organov odvisno, ali bo zadeva procesirana in ali bodo sproženi postopki za ugotovitev ničnost ter posledično vračilo protipravno odtujenih občinskih nepremičnin.

Volkovi v športni preobleki

Zavoljo tega si nominalni lastnik Grafista, Anto Guberac, že nekaj časa zase in za Popovića aktivno prizadeva zagotoviti delež v bodoči koaliciji v Koprskem mestnem svetu ne glede na to, s kom jo bo potrebno tvoriti, saj bi to predstavljalo še zadnjo dokaj zanesljivo obrambno črto pred občinskim posegom v sporne posle Koprske gradbene hobotnice za časa Popovićevega županovanja. Ker si v Kopru praktično nihče izven krogov koprske gradbene hobotnice ne želi oblasti, v kateri bi sodelovali s kadri njihovega profila, zato ta ne more računati na množično podporo volivcev.

Po informacijah naših sogovornikov, poznavalcev zakulisnega dogajanja na Obali, se Popović, Guberac in ostala ekipa trudijo pri nečednem poskusu vstopa v mestni svet skozi stranska vrata pod krinko najverjetneje »športne liste« za sodelovanje pridobiti ljudi, ki bi se s kandidaturo na volitvah izpostavili kot zagovorniki razvoja športa, dejansko pa zastopali interese Guberčeve in Popovićeve združbe in pred vrnitvijo občini varovali na Grafist naloženo premoženje.

Pregon jadralcev iz Kopra in Izole

V teoriji zadeva zveni enostavno, vendar ob tem ne gre pozabiti na obstoj oteževalne okoliščine: Obalni športniki in ljubitelji športa zagotovo niso pozabili ne Popovićevih obračunavanj s športnimi društvi ne Guberčevega sodelovanja pri tem. Iz marine v Izoli je Grafist že uspel spoditi mlade jadralce jadralnega kluba Burja in jim odvzeti priveze, ki so jih leta uporabljali na podlagi z občino podpisane pogodbe. Tik pred Popovićevim porazom na preteklih lokalnih volitvah je osebno dal kot župan iz Kopra spoditi tudi jadralni klub Piranski zaliv in odrekel gostoljubje tudi 19-metrski tekmovalni jadrnici. Kot da zadeva presega običajna Grafistova ravnanja, ko interesi športa trčijo z Grafistovimi ali Popovićevimi »poslovnimi« interesi in športni brez izjeme »potegnejo ta kratko«, je tudi najbolj naivne med športniki presenetila novica, da je slab teden pred primopredajo županskih pooblastil po porazu na županskih volitvah Popović podelil stavbno pravico Grafistu na območju marine v Kopru. Ta podelitev je omogočila Gubercu in Popoviću, da si prek podjetja Grafist aktivno prizadevata brezplačno in proti volji lastnikov – športnih društev vodnih športov iz Kopra – pridobiti v last njihov objekt (na naslovu Kopališko nabrežje 3; »Skipper«). Zadeva je že leta na sodišču.

Tudi na kopnem se Popović in Guberac ne moreta pohvaliti s pretirano dobrimi odnosi s športnimi navdušenci v Kopru, saj je občina za časa Popovića izdatno financirala lokalni nogometni klub, v katerem so si kljuko izmenično podajali Popović, Guberac in Milan Mandarić, na račun krčenja sredstev za več deset drugih športnih klubov v Kopru. Ob tem je razpise občina pod Popovićem pripravila tako, da je za 350.000 evrov, namenjenih koprskemu športu, lahko kandidiral zgolj nogometni klub pod njegovim vodstvom. Računsko sodišče je januarja letos v revizijskem poročilu izpostavilo to ravnanje kot primer protizakonitega ravnanja. 

Ob tem Popoviću, Gubercu in ostalim ne koristi dejstvo, da je Mestna občina Koper pod Bržanovo administracijo uredila financiranje tudi tistih športov, v katerih Popović in Grafist nimata poslovnih interesov. Koper je v zadnjih nekaj letih županovanja Aleša Bržana postal zanimiv tudi za vrhunske individualne športnike in uspel Koper postaviti tudi na svetovni zemljevid športnega plezanja, občina pa se lahko pohvali, da je samo v lanskem letu pripomogla h kar 14 odmevnim dosežkom koprskih športnic in športnikov na vrhunskih mednarodnih tekmovanjih med najzahtevnejšo svetovno konkurenco. V luči tega bo Guberac (ali kdo drug) težko prepričal športnike, da podprejo njegovo opcijo na volitvah. 

Koga izmed koprskih športnikov bodo akterji koprske gradbene hobotnice uspeli pridobiti za ta nečedni načrt in koliko volivk in volivcev bo nasedlo igri Popovića in Guberca, da se ne hranita iz iste sklede, bo jasno že kmalu, saj se roki za prijavo list za lokalne volitve nezadržno bližajo.

UR

Povezani Članki

Back to top button