HeadlineAktualnoSlovenijaPišemo

Kdo čisti za policijskimi konji?

Poletne dneve v prestolnici pogosto popestri peket kopit na vročem betonu. Na slokih žrebcih rjave ali črne barve se skozi mesto zibaje podajata dva policaja. Mogočne in elegantne živali hitro prevzamejo pogled mimoidočim, ki ob njih radi postojijo in uniformirancema namenijo kakšno besedo. Manj priljubljena je smrdljiva sled okroglih rjavih bobkov, ki za temi čudovitimi bitji s policaji na hrbtih na ulicah ostane še dolgo po njihovem izginotju.

 

 

V Ljubljani policisti konjeniki patruljirajo praktično vsak dan. Glede na naravo dela s konjem patruljno delo praviloma poteka podnevi. Najpogosteje jih srečamo v parku Tivoli, mestnem jedru, stari Ljubljani, na grajski planoti in na drugih krajih, kjer je omejen promet z motornimi vozili, oziroma na parkovnih površinah. Postaja konjeniške policije Ljubljana sicer pomaga enotam s celotnega območja Slovenije, predvsem pri varovanju državne meje, zavarovanjih raznih športnih in kulturnih prireditev, demonstracij, javnih shodov, na slovenski obali, v Planici, na Veliki planini, Tolminu, Bledu in drugih turističnih krajih.

Policisti konjeniki imajo enake naloge in pooblastila kot ostali policisti, razlika je samo v načinu in krajih, kjer te naloge opravljajo. Kot so nam pojasnili na policijski upravi Ljubljana so v prvi vrsti namenjeni »prevenciji in je tako namen velikokrat dosežen že s tem, ko se konjenik pojavi na določenem kraju, saj se občani radi približajo in tudi zaradi živali hitreje navežejo stik s policisti in policistkami na konju.« Spet drugi se jim raje na daleč izognejo, saj jih jezi, da policisti konjeniki za svojimi konji ne pobirajo iztrebkov tako kot skrbniki drugih živali. Lastniki in skrbniki psov so denimo k temu zavezani z zakonom, izvajanje katerega v Ljubljani spremlja Inšpektorat MU MOL. Skrbnik psa je tako primoran pri sebi imeti vrečke ali drugo opremo za odstranitev iztrebkov, »ki jih mora odstraniti v primeru onesnaženja občinske ceste ali javne zelene površine«. Kazni za kršenje tega zakona se gibljejo od 50 do 500 evrov, a za policiste verjetno veljajo drugačna pravila, na kar lahko sklepamo tudi zaradi neupoštevanja cestnoprometnih predpisov, ki ostalim prepovedujejo parkiranje na kolesarskih stezah. Omenjen prekršek je med vozniki policijskih vozil po Ljubljani namreč redna praksa.

Za razliko od parkiranja na kolesarskih stezah policisti konjeniki za svoje iztrebke vseeno poskrbijo. Aleksandra Golec, predstavnica za odnose z javnostmi na policijski upravi Ljubljana pravi, da »za odstranjevanje konjskih iztrebkov skrbi pogodbeni izvajalec, ki ga sproti obveščajo. Ko se izvajajo naloge s konji na območjih izven Ljubljane oziroma na območjih drugih policijskih uprav, pa za čiščenje poskrbijo komunalni izvajalci občin (seveda samo v primerih, ko policisti konjeniki tega ne morejo izvesti sami).« Poskrbljeno je torej za vsak drek.

V primeru, da se na potep po mestu s konjem odpravite kar sami, pa boste morali seveda sami poskrbeti tudi za iztrebke. Prav tako ne boste morali jezditi po istih poteh kot policisti konjeniki, saj je v zakonu določeno, da sme jahač uporabljati le »poti za jahače in nekategorizirane ceste, občinske pa le, če to ni v nasprotju s prometno ureditvijo na njih. Jezdenje na državnih cestah pa ni dovoljeno,« razen za policiste pri opravljanju nalog.

Source
Pia Nikolič

Povezani Članki

Back to top button