HeadlineAktualnoLokalnoPišemo

Kar šest ponudb za zemljišče v Izoli

Po dobrem tednu poizvedovanj in iskanja informacij v zvezi s prodajo 40.000 m2 stavbnega zemljišča TPC Livade iz stečajne mase družbe Primorje d. d. nam je uspelo izvedeti, kako se je situacija razpletla. Za stavbno zemljišče, katerega izklicna cena je znašala 1.353.947,00 EUR, je prispelo šest ponudb. Najvišjo – 2.401.000,00 EUR – je oddalo javnosti manj znano podjetje PROPARMA d. o. o. iz Ljubljane, ki je od ustanovitve do danes po javno dostopnih podatkih realiziralo dobrih 1000 EUR dohodkov.

 

 

Sledijo ponudniki:

  • ELTA INVEST d. o. o. z 1.631.100,00 EUR,
  • INTECH GRADNJE d. o. o. (Unec) s ponudbo v znesku 1.610.000,00 EUR,
  • BMI d. o. o. (Gabrje pri Stični) s 1.457.455,00 EUR,
  • E-SOLVENTA LJUBLJANA d. o. o. s 1.456.000,00 EUR ter
  • Občina Izola, ki je oddala najnižjo ponudbo v znesku 1.400.101,00 EUR.

Spomnimo, občina Izola je pred iztekom roka za oddajo ponudb javnost obvestila, da namerava na tem zemljišču graditi vrtec in zagotoviti prostore za mestotvorne dejavnosti ter vnaprej opozorila, da spremembe prostorskih aktov za morebitne druge kupce ne bo omogočila. O tem je – z namenom odganjanja drugih potencialnih kupcev – javnost o tej nameri obvestila s podpisano izjavo vseh izolskih občinskih svetnikov.

Kljub temu je bila udeležba na dražbi nad pričakovanji in mnogo višja kot v primeru prodaje 16.000 m2 sosednjega občinskega zemljišča ob Južni cesti. Takrat je občina, ki je prodajo oglaševala samo na občinski oglasni deski, zemljišče prodala edinemu ponudniku, ki ga je kupil po izklicni ceni. Na drugi strani je stečajni upravitelj Primorja z ustreznim oglaševanjem (objavo brezplačnih oglasov) uspel iztržiti kar 77 % višjo ceno od izklicne.

Iz prispelih ponudb je razvidno, da so večja stavbna zemljišča v Izoli zanimiva za nakup, predvsem podjetjem z drugih koncev Slovenije. To v zelo nenavadno luč postavlja pretekle odločitve občine Izola v postopku prodaje občinskih zemljišč v Livadah saj so 16.000 m2 stavbnega zemljišča oglaševali zgolj na občinski oglasni tabli ter eni izmed manj vidnih podstrani občinske spletne strani.

Na območju zemljišča TPC Livade je predvidena gradnja vodnega parka, ki jo je sicer pred 15 leti pravno-formalno že pričelo izvajati podjetje TPC Livade, vendar kaj več od odprtja gradbišča leta 2006 niso storili. Verjetnost, da bi nekdo v kratkem gradil vodni park v Izoli je glede na trenutne družbeno-gospodarske razmere izjemno nizka. Ob tem se odpira vprašanje, ali gre pri ponudbi podjetja PROPARMA d. o. o. za špekulativno ponudbo – zaradi nenavadne odločitve stečajnega upravitelja, da ponudnikom prepusti določitev plačilnega roka in tridesetih dni časa za podpis pogodbe, ima najboljši ponudnik, ki si je določil 90-dnevni plačilni rok (za primerjavo: drugouvrščena ELTA INVEST d. o. o. si je določila 12 dni plačilnega roka), kar štiri mesece časa, da se odloči, ali bo kupnino tudi poravnal. V kolikor je ne bo, bo ostal zgolj brez varščine (5 % izklicne cene), saj stečajni upravitelj podjetja, ki je od ustanovitve do danes zaslužilo približno 1200 EUR, ne bo mogel izterjati milijonske kupnine.

Več sto stečajnih upravičencev iz stečajnega postopka družbe Primorje d. d. (večinoma gre za nekdanje zaposlene, ki jim podjetje dolguje denar za plače) si še ne more oddahniti – pot do poplačila vsaj dela njihovih terjatev iz naslova kupnine za zemljišče TPC Livade bo trajala še najmanj štiri mesece. V primeru, da zmagovalec dražbe v teh štirih mesecih ne poravna kupnine, bo postopek prodaje potrebno ponoviti.

Se Izoli obeta nov vodni park ali še ena sporna nepremičninska zadeva? To bo jasno najpozneje čez štiri mesece.

Uredništvo Megafon.si

Povezani Članki

Back to top button