LokalnoPišemo

Kako je med pandemijo organizirano delo javnih ustanov v Kopru?

Od ponedeljka dalje smo preverjali kako v praksi poteka delo javnih ustanov v Kopru. Zanimalo nas je predvsem ali se upošteva zaščitne ukrepe, ki jih je zaradi novega korona virusa predpisala Vlada Republike Slovenije. Preverjali smo predvsem to ali ljudje maske nosijo pravilno torej na način, ki ga je predpisal NIJZ ter ali se držijo socialne distance. Za učinkovito zaščito je treba upoštevati socialno distanco in masko nositi pravilno nameščeno na obraz.

 

Med pripravo reportaže na terenu smo v torek pred Upravno enoto Koper opazili večjo množico ljudi in zadevo foto dokumentirali za potrebe tega prispevka, je prišlo do resnega incidenta saj je bil fizično napaden naš fotograf. Zato smo prekinili pripravo prispevka lahko nadaljevali šele v petek, ko smo angažirali varnostno službo zagotovili našim sodelavcem pogoje za varno delo.

Pred tem smo v Verdijevi ulici kjer se nahaja sedež Mestne občine Koper hitro ugotovili, da gneče ni, saj so delo in dostop do prostorov občinske uprave organizirali tako, da je potekalo nemoteno tako v torek kot danes.

Pred Upravno enoto Koper je v torek bila nenavadna gneča. Pred vhodom in ob čakalni vrsti se je zadrževalo večje število oseb, večinoma brez obraznih mask. Tam prisotni občani so nam dejali, da to ni nič takega, saj je bilo tudi dan prej tako. Zavoljo gneče, ki se je nabirala pred vhodom, je bil otežen dostop do vhoda v prostore UE Koper. Vsaj ena oseba je po besedah našega sodelavca v torek zapustila čakalno vrsto in se odpravila proč ne da bi vstopila v prostore upravne enote. V nadaljevanju priprave reportaže je prišlo do zgoraj omenjenega incidenta, zato smo prekinili pripravo prispevka in nadaljevali šele danes.

Zaradi vremena, ki je napovedovalo padavine, v petek ni bilo pričakovati večjega obiska upravne enote, a s pojavom prvih sončnih žarkov se je tudi to spremenilo. Tako kot v ponedeljek in torek, se je tudi v petek postopoma pred UE Koper zbralo kar nekaj ljudi. Nekaj jih je nosilo oranžne odsevne jopiče, posamezniki pa tudi zaščitne maske. Osebe v jopičih so pristopale do čakajočih v vrsti in jih nagovarjale. Varnostne razdalje večina ni upoštevala.

Pred občinsko upravo in vložiščem na Mestni občini Koper v petek kljub uradnim uram ni bilo gneče. Še več kot to, niti čakajočih na vstop v objekt ni bilo.

Nameravali smo dokumentirati tudi dogajanje v notranjosti vendar je načelnica UE Koper, Nataša Likar, zavrnila našo prošnjo brez obrazložitve. Sklepamo, da zaradi situacije z novim korona virusom.

Več fotografij sledi.

Uredništvo Megafon.si

Povezani Članki

Back to top button