HeadlineAktualnoKulturaPišemo

Kaj se je zgodilo s Christiane F?

Po izidu kultne knjige Mi, otroci s postaje Zoo leta 1978 in uspešnem filmu, ki ga je leta 1981 posnel nemški režiser Uli Edel, bo zdaj pod okriljem Amazona zaživela še televizijska serija. Življenje najstnice Christiane Felscherinow v Berlinu v 70. letih ter njeno odvisnost od drog bo predstavila sodobna serija z osmimi epizodami.

 

 

Ustvarjalcev nove serije, ki so jo snemali v Pragi in Berlinu, ni toliko zanimalo vzdušje prvotnega filma kot univerzalno sporočilo mladih, ki iščejo svoje mesto v svetu. “To je naša interpretacija tega, kar so Christiane in njeni prijatelji doživeli v svojem času,” je besede režiserja serije Philippa Kadelbacha povzel britanski časnik The Guardian.

Kje je Christiane F. danes?

Po velikem uspehu knjige in filma je Christiane Felscherinow tako v Nemčiji kot tudi v ostalih evropskih državah med najstnicami postala velika zvezda. Nemške najstnice so začele posnemati njen slog oblačenja in celo začele postopati okrog zloglasne postaje ZOO, ki je bila takrat svojevrstna turistična atrakcija. Ta reakcija mladih deklet je zaskrbela strokovnjake, saj so se bali, da bodo punce, kljub neizprosni resničnosti zgodbe, ki heroinske odvisnosti nikakor ni olepšavala, Christiane dojemale kot junakinjo in vzornico.

Ta je med letoma 1982 in 1985 živela v Zurichu, kjer je, kot je povedala kasneje, “živela med literarnimi zvezdami in heroinsko sceno”, tamkajšnji park Platzspitz pa je opisala kot “Disneyev svet za odvisnike”, a hkrati pojasnila, da je to območje kmalu postalo “kopica smeti”, saj so odvisniki tam umirali zaradi okužb z virusoma Hepatitis C in HIV, poleg tega pa so tam delovale različne tople, ki so bile vpletene v nasilne konflikte.

Christianin takratni fant je bil Alexander Hacke iz nemškega benda Einstürzende Neubauten, s katerim sta pod imenom Sentimentale Jugend posnela dva glasbena albuma, leta 1983 pa skupaj nastopila tudi v nemškem filmu Decoder. Christiane je kasneje povedala, da je bil Hacke “prijateljev prijatelj”, ki se je pri njej skrival pred mediji, ki so vedeli tudi vse o njegovih težavah s heroinsko odvisnostjo.

Njeno drugo življenje

Oktobra 2013 je Christiane izdala avtobiografsko knjigo z naslovom Mein Zweites Leben (Moje drugo življenje), v kateri podrobno opisuje svoje življenje po izidu knjige
Mi, otroci s postaje ZOO. Povedala je, da knjige ni izdala zato, da bi z njo karkoli sporočala, želela je samo povedati svojo plat zgodbe. “Vsi ti naslovi, vsa ta sranja, želela sem samo razložiti, kako je bilo zares,” je povedala po izidu avtobiografije. Kljub temu je kasneje v nekem intervjuju sporočila, da “upa, da bo knjiga vseeno prestrašila ljudi in jih odvrnila od drog bolj, kot je to uspelo prvi knjigi, saj opisuje, koliko ene bolečine sem preživela v življenju, zato je jasno, da bo moja smrt prezgodnja in boleča”.

Foto: Spiegel.de

Christiane živi s hepatitisom C, ki ga je dobila preko okužene igle, trpi pa tudi za cirozo jeter. Leta 2013 je v enem svojih zadnjih intervjujev, preden se je umaknila iz javnosti, povedala: “Vem, da bom kmalu umrla, ampak v življenju nisem ničesar zamudila. S tem sem v redu, to sprejemam. To ni življenje, ki bi ga priporočila komerkoli, ni najboljše življenje. Je pa moje življenje.”

Nina Krajčinović

Povezani Članki

Back to top button