HeadlineAktualnoSlovenijaGospodarstvoPišemo

Je v Šiški še kaj odprtega?

Zaradi nestrokovnih vladnih ukrepov so slovenski gostinci na robu preživetja. Čeprav imamo poleg šol tudi najdlje zaprte gostilne v Evropi, vlada še ne razmišlja o odprtju. Zato je pobudo za odprtje gostinskih lokalov podal predsednik SNS Zmago Jelinčič.

 

 

Poleg šolstva, je gostinstvo ena izmed tistih panog, ki je bila najbolj prizadeta zaradi nepremišljenih vladnih ukrepov. Če so lastniki gostiln, lokalov in barov nekako še preživeli prvo zaprtje v marcu in aprilu, pa jih je drugo zaprtje, ki traja že od jeseni, popolnoma spravilo na kolena. Številni zaposleni v gostinski panogi so izgubili službe, lastniki zapirajo vrata, ker ne morejo plačevati kreditov, alkohol pa se še naprej v velikih količinah prodaja v trgovinah. Vlada je na kolena spravila celotno panogo brez kakršnihkoli raziskav, ki bi pokazale, da se koronavirus najbolj širi ravno na terasah gostinskih lokalov. Takšnih dokazov ni, saj se to pri nas, niti v svetu ni zgodilo. Do širjenja okužb prej prihaja v zaprtih natrpanih zidanicah, kot na odprtih terasah lokalov, kjer gostje in zasposleni strogo upoštevajo vsa pravila. Zato je vladni ukrep zaprtja gostiln napravil veliko škodo samim gostincem, prav tako pa je kvečjemu pripomogel k večjemu širjenju kovida.


Jelinčičeva pobuda

O ponedeljkovi pobudi o odprtju gostinskih lokalov predsedniku vlade smo se obrnili tudi na Zmaga Jelinčiča Plemenitega in prejeli odgovor: “Danes vidimo, da se je g. Janša odzval na pobudo, saj se s ponedeljkom ponovno odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov. Zaenkrat se bo to zgodilo najprej v JV in Posavski regiji, a vseeno je to prvi korak k vrnitvi v ustaljene tirnice. Pobuda je posledica stiske, ki jo doživljamo državljani zaradi številnih omejitev, še posebej omejitev glede druženja. Ljudje smo socialna bitja in potrebujemo osebne kontakte, ki jih nekakšna znanstvenofantastična zbliževanja preko elektronike ne morejo nadomestiti. Zavedati se je potrebno, da so se neposredni in osebni stiki iz javnosti prenesli v razne zaprte prostore, zasebne sobe, vinske kleti, zidanice ipd., kjer so ljudje poskušali nadomestiti manko osebnih stikov, pri čemer pa so velikokrat pozabili na obvezne varnostne in higienske ukrepe. To zagotovo ni pripomoglo k poboljšanju epidemiološke slike v državi, zato je bila pobuda popolnoma na mestu. Če preberete današnja sporočila vlade, boste v njem našli vse tisto, kar je predsednik Slovenske nacionalne stranke v svoji poslanski pobudi predlagal predsedniku vlade Janezu Janši.”


Obupani gostinci

Brezuspešni pozivi vladi naj premisli o ukrepih se vrstijo že ves čas. Ob jesenski omejitvi dejavnosti je predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar premierja opozoril: Gostinci se zavedamo pomena varovanja zdravja in spoštovanja zaščitnih ukrepov, s katerimi zmanjšujemo možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, vendar pa se bojimo, da bomo z nepremišljenimi ukrepi gostinstvu in turizmu povzročili še dodatno škodo. Panogi si še nista opomogli od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če želimo gostinstvu in turizmu zares pomagati.” Ob tem je še dodal, da z omejitvijo vlada ne bo dosegla , da se ljudje ne bodo družili, temveč si bodo zgolj poiskali alternativna mesta za druženja, kjer ne bo nikakršnega nadzora. Prav to se je tudi zgodilo. Vendar niti druženja niso bila glavni vir širjenja okužb, kot to radi poudarjajo vladni govorci, temveč se je pri nas virus širil predvsem po službah, bolnišnicah in domovih za ostarele.

Gostinci so nezadovoljni tudi z obravnavo v vladnih protikoronskih ukrepih, ki po njihovem mnenju ni dovolj, da bi preprečila njihovo stisko. Želijo si, da bi jim država v celoti pokrila stroške, če jih je že zaprla in jim preprečila opravljanje dejavnosti. Zaradi izpada dohodkov, jim je nastala velika izguba, ki jo je treba pokriti. Šele ko je minister Zdravko Počivalšek kršil vsa pravila moralnega obnašanja, so državni uradniki hitro spremenili pravila o pogostitvah, da bi vsaj malo pogasili bes gostilničarjev. Eden izmed jeznih ljubljanskih gostincev, ki ni želel biti imenovan zaradi, kot pravi, maščevalnih politikov, saj noče končati kot pevec Zlatko, je piker: “Politika je povsem uničila panogo. Najraje bi jih kar osebno tožil za uničenje. Prej smo normalno živeli, zdaj pa ne moremo preživeti družin. V sosednjih državah lokali ves čas obratujejo, z manjšimi prekinitvami, pri nas pa smo kar zaprti. Sosedje spet počasi odpirajo javno življenje, pri nas pa še nihče ne misli na odprtje lokalov. Na Facebooku lahko vidimo fotografije iz splitske rive, pa iz Beograda ali Jahorine, kjer ljudje mirno pijejo kavo ali pivo, klepetajo in se družijo na odprtem, pa nimajo prav nič več okuženih kot mi, pri nas pa še rogljička ne smemo pojesti na cesti. Nihče ne more reči, da gre za pametne vladne ukrepe. Za povrh vsega, pa sami kršijo lastne zakone. Minister Počivalšek bi lahko sestankoval preko Zooma kot vsi šolarji, ampak je raje dobro jedel in pil v gostilni, nam pa se lagal o nekakšnem prleškem sendviču in vodi. Pred tem nismo smeli pripravljati hrane, potem pa so se vsi naredili neumne, da bi jo lahko že prej, pa smo mi gostinci toliko neumni, da smo jih narobe razumeli …”

Pobuda za odprtje

Prva konkretna pobuda, da se vendarle odprejo gostinski objekti je te dni prišla s strani predsednika stranke SNS in poslanca Zmaga Jelinčiča. V državnem zboru je izrazil mnenje velikega števila državljanov, da so ljudje že obupani, zato nujno potrebujejo druženje. Po njegovem je čas, da se gostinski objekti po dolgem času končno odprejo. Gostinci namreč upoštevajo vsa pravila: “Nosili so maske, mize so bile na razdalji dveh metrov, razkužila so bila na mizah, vhodih, na straniščih, … Zdaj pa se ljudje družijo po garažah in drugih osebnih prostorih, kjer zagotovo ne upoštevajo ne varnostnih ne higienskih ukrepov. Ali pa se družijo na raznih politikantskih shodih brez mask.” Zato bi bilo po njegovem smiselno, da se dovoli obratovanje terasam vsaj do 21. ure zvečer, temu primerno pa bi se prilagodila tudi policijska ura.

Ker se po parlamentarnih kuloarjih govori, da je to potezo Jelinčiču naročil sam predsednik vlade Janez Janša, ki se mora nekako izvleči iz zagate, ki si jo je nakopal z nesmiselnimi in strogimi pravili ter kršenji zakonov s strani lastnih ministrov, je še toliko bolj presenetljiv odziv premierja, ki ni podal nobenih protiargumentov o ilegalnih druženjih, ampak poslancu zgolj na splošno odgovoril:Je pa res, da je gostinstvo, hkrati s turistično branžo med najbolj prizadetimi. Velik delež pomoči gre tej panogi. Nihče ni brez pomoči, je pa seveda nekaj drugega, če lahko delaš in se razvijaš, kot da si odvisen od državne pomoči ter ne veš, koliko časa bo to še trajalo. To povsem razumemo. Glede na epidemiološko situacijo in pojav novih različic virusa je treba tehtati, kaj je prioriteta.” Ter še dodal, da so na pohodu nove različice seva, zaradi česar bomo pri nas vrtove lokalov odprli šele v prehodu v rumeno fazo.

Očitno pa se je premierju zareklo, da barov in lokalov še ne bomo tako hitro odpirali, saj je zgolj nekaj dni za tem gospodarski minister Zdravko Počivalšek oznanil, da se je vlada odločila poskusno tedensko izvajanje gostinskih storitev na terasah gostinskih lokalov v posavski in jugovzhodni statistični regiji. Končno je politika poslušala tudi stroko. Lahko bi jo tudi v primeru policijske ure in nekaterih drugih ukrepov, ki uničujejo gospodarstvo, psihično uničujejo posameznike in omejujejo človekove pravice. Zaenkrat bodo torej poskusno gostje lahko sedeli zgolj na terasah v dveh regijah od šeste ure zjutraj do sedme ure zvečer. Mize bodo morale biti tri metre narazen, za vsako pa bo lahko sedele štiri osebe. Ko bo tudi vlada ugotovila, da se virus zaradi tega prav nič ne bo bistveno širil po državi, bo ukrep razširila na celotno državo in če se bo to zgodilo hitro, bo mogoče še kakšen gostinec več obdržal posel. Če bo situacijo zavlačevala, pa bo na zavodu še več ljudi iz gostinske panoge.

Medtem pa kar precejšnje število Slovenk in Slovencev mirno pijejo kavico na Tenerifih, viski na safariju v Afriki, koktejle na Kanarskih otokih ter pivo na Hrvaškem in v Bosni. Na jugu Poljske so imeli prebivalci zadosti in protestno vsi hkrati odprli terase lokalov. Pri nas pa so policisti zatrli že majhno državljansko nepokorščino na Ptuju. Ljubljanski gostinec zato cinično ugotavlja: “Uničili so nas z zaprtjem in to na podlagi česa? To je edina bolezen v zgodovini, kjer bolni ne iščejo pomoči zdravnikov, ampak zdravniki iščejo bolne med zdravim prebivalstvom!”

Sebastijan Ozmec

Povezani Članki

Back to top button