Je ujma vplivala na turizem na Obali?

Avgustovske poplave, ki so močno prizadele območja severne in osrednje Slovenije, so, kot so nam sporočili iz Slovenske turistične organizacije, ponekod povzročile škodo tudi v turizmu. »Na eni strani govorimo o neposredni škodi, denimo o uničenju in poškodovanih objektih, izgubljenih zalogah ter uničeni infrastrukturi. Nastala pa je tudi posredna škoda, saj so mnogi turisti, ki so jih dosegle novice o poplavah v Sloveniji, pomislili, da dopustovanje pri nas ni varno,« nam je povedala vodja korporativnega komuniciranja na Slovenski turistični organizaciji Martina Gojkošek. Slovenska turistična organizacija se je na to takoj odzvala in zasnovala komunikacijske aktivnosti, s katerimi so turiste obveščali, kateri kraji in ponudniki niso primerni za dopustovanje in kateri kraji so primerni za varen in udoben oddih. Poleg tega so nam sporočili, da v zadnjih dneh s terena že prejemajo pozitivnejše novice, da so turistični ponudniki marsikje že uspeli nadoknaditi izgubljene rezervacije.

 

Obala je bila minuli vikend polna turistov, turistični ponudniki pa pravijo, da ne opažajo večjih odpovedi rezervacij zaradi poplav. Kot nam je povedala direktorica Camping Belvedere Lea Sevšek Buterin »odpovedi prav zaradi poplav ne opažamo, je pa deževje v prvih dneh avgusta sicer na splošno vplivalo na zmanjšanje števila kampistov. Drugače pa prav zaradi poplav ni bilo odpovedi rezervacij. Tudi tujci so našli druge poti do nas, na primer skozi Italijo.«

Tudi na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper so nam sporočili, da so preverili situacijo pri nekaterih večjih turističnih ponudnikih, kjer so sicer zabeležili nekaj odpovedi, ki pa so jih takoj nadomestili z novimi prihodi. »Predpostavljamo, da poplave niso imele večjega vpliva na obisk naših krajev,« je še dodala Andreja Čmaj Fakin iz Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper. Tokratna ujma je prizanesla Obali. Kot smo izvedeli, zaradi minulih ekstremnih vremenskih pojavov do sedaj ni bilo opaziti večjega upada tujih turistov in odpovedi rezervacij.

Source
Ana Lešnik
Back to top button