Glasba, vse najboljše!

Na dan poletnega solsticija, 21. junija, tudi na Obali slavimo glasbo. Praznik Fête de la Musique, v Sloveniji preimenovan v praznik glasbe, že od prve edicije leta 1982 izpostavlja pomen raznolikosti glasbene kulture. Prizadeva si za ohranjanje in razvijanje lokalnega, regionalnega in svetovnega kulturnega bogastva in tradicij.

»Praznik glasbe je del vseslovenskega glasbenega dogajanja, ki se odvija pod krovno organizacijo Slovenskega glasbenoinformacijskega centra (SIGIC) in je del mednarodne iniciative, ki prihaja iz Francije in se dogaja po vsem svetu. Na Obali se bo praznik glasbe odvijal v vseh štirih občinah, za lokalno dogajanje pa skrbi Združenje Muzofil, ki se v ta namen povezuje s številnimi društvi in ustanovami,« nam je pojasnila Katerina Kljun iz Združenja Muzofil.

Slovenski praznik glasbe je kulturni dogodek, ki v ospredje postavlja slovensko glasbo in njene ustvarjalce. Je enodnevni dogodek, na katerem se na različnih prizoriščih v mestu predstavijo tako ljubiteljski kot poklicni glasbeniki različnih žanrov. »Ta dan je namenjen komurkoli, ki se želi glasbeno izraziti in to deliti z drugimi. Letošnja novost je ta, da ima Združenje Muzofil svojo lokacijo/-i, kjer se bo odvijal njihov program. To sta skladišče soli Monfort in prostori Obalnih galerij. V Združenju Muzofil smo letos želeli bolj kot na ustvarjanje klasičnega koncertnega dogajanja dati poudarek na pomen glasbenega izkustva in izmenjavi glasbenih znanj, doživljanj in tako dalje. Na ta način smo tudi oblikovali letošnji program,« je še povedala Katerina Kljun iz Združenja Muzofil.

Vsi, ki bi si želeli sodelovati, tako glasbeno ali na kakršenkoli drugi način, lahko še vedno kontaktirate Združenje Muzofil in se tako ali drugače pridružite praznovanju glasbe. Na njihovi spletni strani se lahko pozanimate tudi o ostalih lokacijah dogajanja in vsebini programa.

ANA LEŠNIK

Back to top button