HeadlineAktualnoKulturaPišemo

Generalni direktor RTV mimo mnenja komisije?

Skoraj leto dni od objave razpisa za sofinanciranje celovečernih filmov so se na RTV zgodili premiki. Menda so pisma z dokončnimi odločitvami že na poti do producentov. Med njimi naj ne bi bilo filma Črna mati zemlja, ki mu je komisija dodelila visoko oceno, saj je generalni direktor RTV »uporabil diskrecijsko pravico in zavrnil odločitve komisije,« piše Majda Širca na svojem Facebook profilu.

 

 

Rezultati razpisa so bili ponavadi znani že spomladi. Letos se je predvidoma zaradi delovanja »vladne metle«, novega generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, podpis pogodb zavlekel do tega tedna. Zdaj, ko so podpisane, se po besedah Majde Širca jasno vidi, »da je generalni direktor odločal mimo komisije. Ta je namreč  dodelila skoraj najvišjo oceno filmu Črna mati zemlja in ga predlagala v sofinanciranje v višini  cca 150.000 evrov. Direktor je z dvomljivimi in po mnenju komisije spornimi argumenti (komisija je večkrat utemeljevala kakovost in nespornost projekta) filmu odvzel skoraj ves denar in ga tako posredno ubil.«

Film Črna mati zemlja naj bi nastal v režiji 34-letnega Roka Bička, ki ga je slovenska javnost spoznala s filmom Razredni sovražnik, v katerem je predstavil tragedijo z gimnazije v Novem mestu, ki se je spletla okoli samomora ene od učenk; in z dokumentarnim filmom Družina, v katerem je skozi deset let snemanja prikazal življenje mladeniča iz družine oseb s posebnimi potrebami. Tokratni film naj bi bil ekranizacija istoimenskega hrvaškega romana pisatelja Kristiana Novaka. Roman govori o mladem pisatelju Matiji in njegovih travmah. V rodnem Međimurju je bil v otroštvu priča očetovi smrti, samomoru prijateljev, lažem, odtujenosti in ljubezni. Knjiga je pisatelja izstrelila med zvezde, slabe pa niso niti reference režiserja. Glede na bližino generalnega direktorja RTV in vlade in glede na njihovo poveličevanje nacionalizma, ne gre zanemariti ideje, da je bil film odbit zgolj zato, ker se dogaja na Hrvaškem in ne v Sloveniji, ter da je delo hrvaškega avtorja.

Majda Širca meni, da odločitev ni nastala v prid filmski produkciji in, da Whatmough ne bi smel tako zlahka zaobiti tehtne in strokovno podprte ocene komisije, ki je filmu podelila skoraj vse možne točke. »Res je, da je komisija posvetovalno telo in njene odločitve niso absolutne. Ampak v vsej zgodovini tega zakona ne vem za primer, da bi direktor kdaj odločal po svoje. Ali pa, da bi odločal po svoje brez vzdržnih pojasnil.« Sploh, če je šlo za direktorja brez izkušenj v filmski indrustriji.

Problematika se bo dokončno zaključila na ponedeljkovi seji programskega sveta RTV, kjer bo o omenjenem primeru potekala razprava. Sodeč po pretekli seji programskega sveta bo verjetno tudi tokrat končna odločitev enaka odločitvi generalnega direktorja. Nenazadnje so ga nastavili zato, da bo premierova »nova metla«.

Pia Nikolič

Povezani Članki

Back to top button