Dnevi divjih špargljev

V Izoli med 31. marcem in 16. aprilom pod pokroviteljstvom Turističnega združenja potekajo Dnevi divjih špargljev. Gre za kulinarično povezavo izolskih gostincev, ki v teh dneh na svojih menujih ponujajo različne jedi z divjimi šparglji ter na tak način promovirajo to tipično istrsko zel grenkastega okusa in številnih koristnih lastnosti. Dnevi divjih špargljev so sicer prvi v nizu ponudbe kulinaričnih dnevov, ki se bodo v izolskih restavracijah in gostilnah zvrstili v letošnjem letu.

 

»Trenutno imamo pet tematskih dnevov, tri izvedemo v predsezoni, dva po sezoni, njihov namen pa je predvsem povezovanje izolskih ponudnikov, promoviranje lokalnih sestavin in ozaveščanje ljudi in gostincev, kako pomembno je uporabljati sestavine lokalnega izvora, iz neposrednega okolja,« pove Tjaša Likar iz Turističnega združenja Izola.

Tokratni kralj kulinaričnih dnevov je torej divji špargelj ali po istrsko šparoga, šparga, ki raste ob obronkih gozdov v Istri in na Kraškem robu, nabira pa se njegove mlade poganjke, od marca do maja. Iz njih tradicionalno pripravljajo fritaje, jajčne omlete, omake za testenine in juhe. Te jedi lahko še vsaj do 16. aprila poskusite v 15 gostilnah v Izoli. Že mesec zatem pa se začne nov kulinarični dogodek – Dnevi domačih pedočev.

Eva Brajković

Eva Brajković

Back to top button