Celje dobilo prvi igrišči ekipe NBA v Evropi

V Celju je potekal pravi košarkarski praznik, namreč predstavniki ameriškega košarkarskega kluba Dallas Mavericks in Mestne občine Celje so s skupnimi močmi poskrbeli za otvoritev dveh novih oziroma prenovljenih igralnih površin, kjer se bodo celjski ljubitelji košarke lahko rekreirali.

 

Celjska občina je v Celju, ob dijaškem domu, odprla košarkarsko igrišče v barvah NBA ekipe Dallas Mavericks, tamkajšnjo igralno površino so poimenovali igrišče Mavs. Drugo igrišče, v čast Luki Dončiću, so odprli za bencinsko črpalko na Mariborski cesti, poimenovali pa so ga kar igrišče Dončić. Gre za prepotrebni športni površini, na lokacijah, kjer je prisotno veliko število mladih. Košarka je seveda primeren šport za rekreacijo vseh generacij, zato je to zagotovo več kot dobrodošla pridobitev za vse celjske meščane.

Foto: David Valant

Igrišče Mavs, na sredini terena nosi logotip košarkarskega kluba Dallas Mavericks, sedem krogov v modrih odtenkih pa ponazarja številko 77, ki jo nosi slovenski zvezdnik Dončić. V raketi, pod obema košema so zvezde, simbol Celja, ki ponazarjajo dobro sodelovanje z ameriškim klubom. Po besedah celjskega župana Bojana Šrota je to igrišče v celoti financiral klub iz Teksasa, ki je za projekt odštel 152.000 evrov. Ob odprtju igrišča so za pester spremljevalni program poskrbeli člani glasbene zasedbe Slovenski tolkalni projekt in akrobatska skupina Dunking Devils.

Foto: David Valant

Množico ob igrišču Dončić so zabavali člani Pihalnega orkestra Glasbene šole Celje in break dance plesalci skupine Break The Floor, ki je nastala istega leta, kot se je rodil slovenski as Luka Dončić, torej leta 1999. Točno tega leta je njegov oče Saša Dončić igral košarko v košarkarskem klubu Pivovarna Laško. Luka je tako svoje rano otroštvo preživel v Celju, v mestni četrti Hudinja, zato ni naključje, da so bili prav Celjani deležni nove pridobitve, saj je mesto na nek način povezano z zvezdnikom lige NBA. Župan Celja Bojan Šrot se je še pošalil, da raje ne bo izdal, v katerem stanovanju natanko je bival Luka, da ne bi potem lastnik želel višjega plačila najemnine. Igrišče Dončić je bilo s strani kluba, ki domuje v Dallasu, sofinancirano v znesku 20.000 evrov, 70.000 evrov pa je prispevala celjska občina. Številka 77, ki jo ponosno na svojem hrbtu nosi Luka, krasi obe tabli, podlaga je modre barve, na sredini igrišča pa je tudi v tem primeru logotip ekipe Dallas Mavericks.

Foto: David Valant
Foto: David Valant

V celjski občini so zelo počaščeni in hvaležni, da je tako ugleden klub, kot je Dallas, izbral ravno mesto Celje. Po besedah Šrota gre za nekakšen pilotni projekt ekipe NBA Dallas Mavericks in Mestne občine Celje, ki pa je tudi trajnostno naravnan, saj so v okolici igrišča posadili še 15 dreves. Dejal je tudi, da se celjska občina trudi celjsko košarko vrniti na stara pota slave.

Foto: David Valant

Predstavnica kluba Dallas Mavericks, Katie Edwards, je pozvala vse prisotne, da se bodo na teh dveh igriščih družili, igrali in se navduševali nad košarko. Upa tudi, da bodo letos navijali za njih vse do konca, torej to osvojitve naslova prvakov lige NBA, s čimer je morda malce namignila na visoke cilje moštva Marka Cubana v prihajajoči sezoni. Lahko pa predvidevamo, da si je ekipa Dallas Mavericks v knežjem mestu s to gesto zagotovo pridobila kakšnega novega podpornika.

Foto: David Valant

Šrot je vse pozval k spoštovanju igralnih površin in njunih okolic. Želi si, da bi vsi čim bolj uživali, se družili ter koristno preživljali prosti čas na tema prečudovitima športnima površinama. Predstavnici kluba iz Dallasa je vročil simbolno darilo celjskega viteza z listino. Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in Edwardsova pa sta Šrotu podarila Dončićeva dresa s številko 77.

Foto: David Valant

Luka, trikratni udeleženec tekme NBA All-Stars in izbranec v prvo peterko lige NBA, je bil žal odsoten, saj so ga čakale priprave in tekma proti moštvu iz Oklahome, je pa obljubil obisk igrišča v prihodnjem letu, ko je v načrtu tudi košarkarska klinika, ki bo po mnenju prisotnih v projektu, zagotovo dobro obiskana. Tako mogoče že v bližnji prihodnosti na katerem izmed teh dveh igrišč začne svojo športno pot nova košarkarska zvezda svetovnega slovesa, kot je Luka.

Foto: David Valant

Simon Valant

Back to top button