HeadlineAktualnoSlovenijaKulturaPišemo

Čakajoč rezultate RTV razpisa

Radiotelevizija Slovenija vsako leto razpiše javni razpis za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko prikazovanje. Razpis za leto 2021 je bil objavljen lani decembra, zmagovalni prijavitelji še vedno niso znani.

 

 

Tako kot vsako leto so tudi 18. decembra lani na RTV Slovenija objavili omenjeni razpis. Prijaviteljem so dali na voljo štiri različne kategorije kot so celovečerni dokumentarni film (v dolžini 80-90 minut), celovečerni igrani film za odrasle (v dolžini 80-90 minut), celovečerni igrani film za otroke in mladino (v dolžini 80-90 minut) in kratki animirani film za odrasle in otroke (v dolžini do 25 minut). V zadnjih desetih letih so možnosti prijave na razpis zmanjšali za dve kategoriji. Skupna vrednost razpoložljivih finančnih sredstev pa je letos merila 1.787.000,00 evrov. Iz tega fonda naj bi RTVS za posamezen film namenila največ 80 odstotkov končne vrednosti projekta, a rezultatov razpisa tudi sredi oktobra še ni.

Razpis se je zaključil 19. marca letos, dober mesec pred nastopom novega generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, kandidata vladne stranke SMC. Oziroma, kot ga je v svojem čivku poimenoval premier Janša: »nove metle, ki bo popravila lažnivo poročanje.« Zaradi simpatij generalnega direktorja do trenutne vlade, ki ga je postavila na položaj naj spomnimo, da je prav omenjena lani povzročila zadrževanje izplačil Slovenskemu filmskemu centru. Agenciji, ki med drugim skrbi za porazdelitev finančnih sredstev filmskim ustvarjalcem za namene ustvarjanja filmov. Po tem, ko je filmska skupnost lani skoraj leto dni čakala na umik blokade financiranja SFC, leto kasneje že več kot pol leta čaka na zakasnela sredstva drugega največjega financerja slovenske kinematografije. Zlobni jeziki se zato radi spotaknejo ob dejstvo, da je bila direktorju večja prioriteta rušenje direktorice televizije Slovenija kot opravljanje rednih obveznosti.

Ker nekateri filmski ustvarjalci že nestrpno čakajo rezultate razpisa, smo RTV v tednu praznovanja veličine slovenskega filma s Festivalom slovenskega filma v Portorožu, povprašali zakaj je prišlo do zamude z objavo rezultatov. V preteklih letih so bili ti ob tem času že objavljeni. Na vprašanja kdaj bodo znani rezultati, zakaj je prišlo do zamude in kdaj bo objavljen nov razpis za prihodnje leto, so nam iz službe za komuniciranje odgovorili z eno preprosto in pomensko prazno povedjo: »Spoštovani, postopki še potekajo, odločitev bo sprejeta v najkrajšem možnem času.« Do tedaj pa si lahko filmarji ponovno pomagajo s hipotekami na lastne nepremičnine – če jih sploh imajo.

Source
Pia Nikolič

Povezani Članki

Back to top button