Borilni spektakel v Mariboru pripadel Fabjanu

Čeprav s kar nekaj spremembami na seznamu borb v zadnjem trenutku, je mariborska dvorana Tabor v petek gostila pravi borilni spektakel, kjer so gledalci v precej napolnjeni dvorani uživali v 12-ih borbah po pravilih MMA. Slovenska organizacija Valhalla Fight Night z Nejcem Preložnikom na čelu je tudi tokrat dokazala, da lahko pripravijo vrhunsko prireditev s produkcijo na zelo visokem nivoju, s prenosom na Areni Sport pa so poskrbeli tudi za tiste, ki si dogodka niso mogli ogledati v živo.

 

V prvi borbi večera v amaterskem delu sta pesti prekrižala Lan Gajser in Aljaž Demšar. Slednji je dvoboj otvoril z močno brco po nogah Gajserja, ki je borbo takoj preselil na parter, kjer je z nekaj močnimi udarci povzročil Demšarju nemalo preglavic. 21-letnik se je skušal rešiti iz neugodne situacije, a je Gajser prevzel dominantno pozicijo »full mount,« kjer  je nadaljeval z močnimi udarci, in sodniku v kletki ni preostalo drugega, kot da borbo predčasno prekine. Sledila je borba v težki kategoriji med prvotnim nasprotnikom Mirana Fabjana, Janom Krawarikom in Timom Kelcem. Domačin je začel agresivno, zrušil Poljaka na tla, ter nemudoma zavzel hrbet, vendar se je Krawarik uspel rešiti, a le za kratek čas, saj ga je mariborski težkaš ujel v giljotino, a se je tudi temu prijemu uspel izogniti. Krawarik je ubranil vse nalete Kelca v prvi rundi ter z udarci in koleni po telesu nasprotniku »pobral« precej energije. To se je poznalo v naslednjih dveh rundah, ko je Krawarik še z dodatnimi udarci po nogah upočasnjeval Kelca, kateremu je na koncu ob pomanjkanju energije malce zmanjkalo do preobrata.

V tretji borbi večera sta se pomerila Urh Kranjčan in Armin Dropić. Prvega oboževalci že poznajo iz preteklega dogodka Valhalle, medtem ko je 20-letni Dropić v Mariboru vpisal svoj debitantski nastop, ki pa se zanj ne bi mogel končati bolje. Namreč že po 30. sekundah borbe je s »high kickom« v stilu Cro Cop-a zadel Kranjčana v glavo in borbo predčasno zaključil z knockoutom.

Ob bučnem navijanju s tribun tudi v naslednji borbi ni manjkalo atraktivnih potez. Tilen Toplak ni izgubljal časa in brez začetnega otipavanja že ob prvem gongu krenil na svojega nasprotnika, ga z desnico dodobra zamajal, nato pa pričakovano zrušil na parter, kjer je nadaljeval z udarci. Miha Lipovšek je sicer zagrozil z giljotino, kar je Toplak ubranil in »zagrozil« s t.i. »arm-trianglom«, nato pa rundo zaključil v dominantni poziciji. Toplak tudi v drugi rundi ni izgubljal časa, po nekaj uvodnih udarcih je brez večjih težav zrušil Lipovška ter z udarci na parterju borbo predčasno zaključil.

V peti borbi večera sta se v lahki kategoriji pomerila Tilen Bregant in Mohammad Ozair. Bregant je hitro zavzel sredino kletke ter poskusil z rušenjem, a je Afganistanec poskus ubranil in 22-letnika ujel v zaklep iz katerega slednji ni našel izhoda in je bil primoran tapkati.

V zadnji amaterski borbi večera se je mariborskemu občinstvu predstavil mladi up slovenskega MMA-ja, 20-letni Jaka Vujčič, ki je pesti prekrižal z malce izkušenejšim Nezirjem Seferovićem. Ob glasni podpori s tribun se je Vujčič spustil v izmenjavo udarcev s 6 let starejšim Seferovićem, nato pa storil napako s krožnim udarcem, katero je Seferović izkoristil za rušenje, a se je to na koncu izkazalo za napako Seferovića, saj ga je Vujčič na parterju ekspresno ujel v zaklep in ga po vsega 80-ih sekundah borbe prisilil k predaji, ter tako poskrbel za peto predčasno končano borbo večera.

Drugi profesionalni del dogodka je v peresno lahki kategoriji pripadel Luki Martincu in Iliji Nozadzeju. Pri slednjemu je bil v kotu eden izmed pionirjev slovenskega MMA-ja Bojan »Želva« Kosednar, ki je ob kletki svojemu varovancu dajal navodila, medtem ko sta bila v kotu Martinca brata Šude iz TNT Gyma. Martinec je v prvi rundi borca iz Avstrije hitro ujel v »arm-triangle,« a se je Nozadze minuto pred koncem le uspel rešiti iz zaklepa. 24-letnik je sicer ob koncu runde še enkrat zagrozil z zaklepom, a mu je za kaj konkretnejšega zmanjkalo časa. V drugi rundi je Luka Martinec znova zavzel sredino kletke ter se spustil v izmenjavo udarcev, nato pa se je v rušenje spustil Nozadze, ki je nato dobri dve minuti svojega nasprotnika nadzoroval na parterju, od koder se je Martincu ob navdušenju publike uspelo izvleči, sam pa je rundo končal v dominantni poziciji. Tretjo rundo je Martinec začel z brcami po nogah, po ponovnem poskusu rušenja Nozadzeja pa je slednjega nenamerno zadel z nedovoljenim udarcem v glavo, za kar je izgubil točko. Po treh rundah in petnajstih minutah borbe je z dvignjenima rokama borbo končal Luka Martinec.

V osmi borbi večera sta se pomerila Alen Čufurović in Dino Suljkanovič, ki sta se pomerila že v letu 2019, kjer je krajšo potegnil takrat 19-letni Suljkanović. Tokrat je borbo bolje začel 22-letnik, že s prvim udarcem je namreč 34-letnika spravil v »knockdown,« a se je Čufurović hitro postavil na noge ter poskušal z rušenjem, kar mu je Suljkanovič preprečil. Sledila je izmenjava udarcev, kjer je zadel tudi Čufurović, vendar ni uspel zamajati slovenskega borca. V začetku druge runde je Čufurović utrpel neugoden udarec v mednožje, si hitro opomogel ter svojega nasprotnika zrušil na parter. Od tam je sicer 22-letnik grozil z nekaj različnimi zaklepi, a se je izkušeni 34-letnik venomer uspel izvleči. Čeprav je še v prvi rundi kazalo, da bi se lahko borba končala predčasno, pa smo na koncu za potrditev zmagovalca morali počakati na sodniško odločitev, ki je po treh rundah pripadla Dinu Suljkanoviču, ki je še pred zadnjim gongom z močno desnico zamajal Čufurovića.

V izjemno zanimivi borbi sta se pomerila domačin Vito Špic in varovanec še ene legende slovenskega MMA-ja Bora Bratovža David Forster. Slednji ni izgubljal časa in nasprotnika hitro spravil v parter, kjer je borbo nadzoroval večino runde, ob izteku le-te pa je Forster povezal nekaj močnih udarcev in sodnika »prisilil« k predčasni prekinitvi v prvi rundi.

Deseta borba večera je pripadla Matjažu Vičarju in Benjaminu Molnarju. »Kralj« Matjaž, kakor mu pravijo, se je za to borbo »spustil« v kategorijo nižje, vendar mu kljub bučni podpori s tribun ni uspelo presenetiti Madžara, ki je bil več kot očitno nanj dobro pripravljen. Vičar je nekajkrat zapretil na nogah, a se je Molnar uspel ubraniti, ga zrušiti na parter in kontrolirati. Vičar je po treh rundah in deljeni sodniški odločitvi moral Madžaru priznati premoč.

V edini borbi ženskih predstavnic na dogodku sta se pomerili Aldina Seferović in Beata Juhasz. Slovenska predstavnica bi se sprva morala pomeriti z Moniko Kučinič, ki je bila zaradi bolezni primorana borbo odpovedati, a je Preložnik še pravočasno uspel najti zamenjavo, tako da se je lahko 28-letna varovanka Lemmya Krušiča le predstavila mariborskemu občinstvu. Kot pozna zamenjava je v kletko vstopila tri leta mlajša borka z Madžarske Beata Juhasz, ki je borbo sprejela le tri dni pred dogodkom. To pa ni vplivalo na Seferovićevo, ki je prikazala odlično borbo tako na nogah kot tudi na parterju, kjer je grozila z različnimi zaklepi, na koncu pa je nasprotnico ujela v »triangle choke,« od koder za Madžarko ni bilo povratka in je bila slabo minuto pred koncem prve runde primorana »potapkati.«

V težko pričakovani glavni borbi večera sta se v težki kategoriji pomerila mariborski težkaš Tadej Dajčman in »povratnik« v mešane borilne veščine, slovenski »Rocky« Miran Fabjan. Slednji je s svojimi izjavami navduševal že na tiskovni konferenci pred borbo, nato še, ko je s seznama borb »odpadel« Dajčmanov nasprotnik in je z Mariborčanom »rešil« glavno borbo večera in nenazadnje, še pred vstopom slednjega v kletko, kjer ga je s prekrižanimi rokami pričakal pred vhodom. Borba se je presenetljivo začela brez dotika rokavic, čeprav je roko proti Dajčmanu iztegnil Fabjan, vendar je slednji ni sprejel in namesto »pozdrava« v smer »Rockya« vrgel desnico. Dolžan mu ni ostal niti Fabjan, ki je zadel s svojo levico, nato pa v izmenjavi nekajkrat povezal kombinacijo leve in desne. Dajčmana je stisnil ob kletko, ga sprva zadel z »aperkatom« in ga zamajal, nato vse skupaj povezal še s prej omenjeno kombinacijo, ob izteku prve minute borbe pa je s kolenom Dajčmana poslal na tla in si prislužil prvo MMA zmago v karieri.

Rezultati Valhalla Fight Night 6

Profesionalne borbe:

 • Težka kategorija: Miran Fabjan def. Tadej Dajčman – 1R KO
 • Slamnata kategorija: Aldina Seferović def. Beata Juhasz – 1R submission
 • Peresna kategorija: Benjamin Molnar def. Matjaž Vičar – deljena sodniška odločitev
 • Lahka kategorija: David Forster def. Vito Špic – 1R TKO
 • Lahka kategorija: Dino Suljkanović def. Alen Čufurović – soglasna sodniška odločitev
 • Peresna kategorija: Luka Martinec def. Ilia Nozadze – soglasna sodniška odločitev

Amaterske borbe:

 • Dogovorjena teža (do 68 kilogramov): Jaka Vujčič def. Nezir Seferović – 1R submission
 • Lahka kategorija: Mohammad Ozair def. Tilen Bregant – 1R submission
 • Peresna kategorija: Tilen Toplak def. Miha Lipovšek – 2R TKO
 • Lahka kategorija: Armin Dropić def. Urh Kranjčan – 1R KO
 • Težka kategorija: Jan Krawarik def. Tim Kelc – soglasna sodniška odločitev
 • Srednja kategorija: Lan Gajser def. Aljaž Demšar – 1R TKO

Luka Kovič

Back to top button