HeadlineAktualnoŠportPišemo

Ambrožičev predgovor o novi sezoni Premier ligi

Pred začetkom nove sezone v Premier ligi

S petkovim večernim londonskim »mini derbijem« na stadionu Selhurst Park, na katerem se bosta pomerili moštvi domačega Crystal Palacea in Arsenala, se bo začela že 124. sezona v prvi angleški nogometni ligi, ki sovpada s 143. tekmovalnim ciklom pod okriljem angleške nogometne zveze.

 

To bo šele tretja sezona v zgodovini (če izvzamemo čas obeh svetovnih vojn), ki bo vključevala namenski tekmovalni odmor. Koledar tekem angleške klubske elite je do februarja 2020 vztrajal pri načelu, da se liga pogojno prekinja edino zaradi tekem v angleškem pokalu (dvakrat na sezono med vikendom) ali zaradi reprezentančnih nastopov, bodisi kvalifikacijskih bodisi prijateljskih. Pred dvema letoma in pol je bil uveden krajši zimski odmor. Ta se bo v prihajajoči sezoni, ki je 31. zaporedna pod imenom Premier liga, občutno podaljšal, dejansko se bo začel veliko prej. Razlog za – do sedaj še nepreizkušeno – koledarsko anomalijo je svetovno prvenstvo v Katarju. Tako bodo 16. krog oziroma zadnjih 10 premierligaških tekem pred začetkom omenjenega odmora odigrali 12. in 13. novembra. Mundial v Prezijskem zalivu se bo začel 21. novembra in bo trajal do 18. decembra. Nadaljevanje Premier lige je tako predvideno na famozni Boxing Day, torej 26. decembra. Sklepno dejanje ali zadnji 38. krog v Premier ligi bo šele 28. maja 2023.

Premierligaško krono brani Manchester City, ki se je med poletjem okrepil z najbolj razvpitim mladim napadalcem na svetu, Norvežanom Erlingom Haalandom. Prvaki so se odpovedali servisom kar treh prvokategornikom: Brazilski napadalec Gabriel Jesus in ukrajinski branilec Oleksandr Zinchenko sta prestopila k Arsenalu, hitro napadalno krilo Raheem Sterling pa k Chelseaju. Od Liverpoola, ki je lani osvojil drugo mesto, se je poslovil napadalec Sadio Mane. Tega je nadomestil Urugvajec Darwin Núñez, ki je prestopil iz lizbonske Benfice. Lani tretji Chelsea je poleg angleškega reprezentančnega napadalca Sterlinga okrepljen tudi v obrambi, kjer računajo na zanesljivost izkušenega senegalskega centralnega branilca Kalidouja Koulibaya (prej pri Napoliju). Četrtouvrščeni Tottenham si je v prestopnem roku, ki bo trajal do 1. septembra, priskrbel krepke izboljšave na treh igralnih pozicijah: Ivan Perišič (prej Inter) lahko enakovredno zasede mesto krilnega napadalca na obeh straneh, Brazilec Richarlison (prej Everton) je spreten krilni ali centralni napadalec, Malijec Yves Bissouma (prej Brighton) pa je odličen napadalni vezist in tudi uspešen destruktor.

V minuli sezoni iz Premier lige izpadle klube Burnely, Watford in Norwich bodo nadomestili novinci, ki pa dejansko to niso. Fulham se vrača le po eni sezoni tekmovanj v Championshipu ali v angleški drugi ligi, Bournemouth je za povratek v Premier ligo potreboval dve sezoni, medtem ko bo nekdanji angleški in dvakratni evropski prvak Nottingham Forest v angleške prvoligaške akcije znova vključen prvič po letu 1999.

V geografskem smislu to pomeni, da bo prestolnica London z okolico imela ponovno 7 premierligašev, tradicionalni četverec izhaja iz dveh slavnih in praktično sosedskih industrijski mest (Liverpool in Manchester), trije klubi pa bodo v najmočnejši nogometni ligi na svetu po novem zastopali angleško južno obalo.

Foto: Matjaž Ambrožič | Osebni Arhiv
Foto: Matjaž Ambrožič | Osebni Arhiv

Matjaž Ambrožič

Back to top button