Ambro napoveduje

Matjaž Ambrožič napoveduje 26.krog angleške Premier lige

Pregled tekem in napoved izidov angleške Premier lige za vas pripravlja uveljavljeni novinar in poznavalec otoškega nogometa Matjaž Ambrožič. Tokrat se je pozabaval z napovedmi 26. kroga:

 

 

Sobota, 27.2. ob 13.30

 Manchester City

vs.

West Ham  

Manchester City je pri devetnajstih! Toliko zmag so vodilni v Premier ligi naštepali na prav toliko obračunih (v vseh tekmovanjih). Okrog uradnega rekorda v tej grabežljivi veščini je nekaj zmede, kajti šele pred kratkim je uredništvo Guinessove knjige rekordov amsterdamskemu Ajaxu priznalo primat – pred skoraj pol stoletja se je slovitemu Johanu Cruyffu in druščini posrečila serija 26-ih zmag. Tega ne bi omenjal, če ne bi verjel, da bo v soboto popoldne Manchester City že pri dvajsetih. Kaj bi lahko razblinilo to napoved? Najboljši dan v bogati karieri gostujočega vratarja Lukasza Fabianskega? Izjemna reakcija Michaila Antonia pred domačimi vrati? Sanjski samostojni prodor Jesseja Lingarda? Brezmadežno učinkovita defenziva, tj. brez kazni operativen West Ham? Hm? Vse briljantno westhamovsko preprosto ne more odtehtati motivacije, taktične zrelosti, hitrosti in tehničnih kakovosti, s katerimi se v zadnjih treh mesecih zadržano, a vendarle upravičeno baha Manchester City. Edino, edino kritično za domače je dejstvo, da so nemara utrujeni od zadnje zmage – med tednom v Ligi prvakov. Redko se zgodi, da mora udeleženec evropskega tekmovanja odigrati otvoritveni obračun prvenstvenega kroga. Kakorkoli. Prvi in edini februarski poraz West Hama se zdi neizbežen.

AMBRO NAPOVED 2:0

 

Sobota, 27.2. ob 16.00

 West Brom

vs.

Brighton

Kmečka logika prevzeta izza točajnega pulta z gotovostjo trdi, da bo to ena najslabših tekem sezone. Če bo zmagovalen Brighton, bo imel 29 točk, kar bo eno več od dvakratnika točkovno vsote, ki jo je nabral pošteno predzadnji in, roko na srce, na pol že odpisani West Brom. Toda na zadnjih desetih spopadih z Brightonom ta ni izgubil (6 zmag, štirikrat neodločeno). Obenem West Brom ob zadnjih sedmih premierligaških poskusih ni uspel zmagati (trije remiji, štirje porazi), za nameček se mu kaj takega ni posrečilo niti na zadnjih sedmih dvobojih na domačem stadionu (dva remija, pet porazov). Vse lepo in prav. Dokler ne oplazimo statističega podatka, ki potrjuje, da je bil Brighton na svojih zadnjih šestih ligaških gotovanjih poražen le enkrat. Možnosti sta le dve. Prva zahteva uporabo čudežnega stroja, ki bo prebavil vsa navedena matematična protislovja. Druga pa pač ne zahteva ničesar drugega kot naslon na šank in prikimavanje gostilniškim modrostim. Pa na zdravje.

P.S.: Stavnice zmago gostom pripisujejo oz. predpisujejo s kvoto 1.95.

AMBRO NAPOVED 0:0

 

Sobota, 27.2. ob 18.30 

Leeds

vs.

Aston Villa

Celo navijači Aston Ville priznavajo, da se trener njihovega moštva Dean Smith – še zlasti ko gre za infrormacije o poškodbah ali pripravljenosti svojih varovancev – kaj rad pretvarja. Ali bo nastopil v zadnjem tednu poškodovani Jack Grealish, motor igre Aston Ville, ni znano. Če Villa ne bo te sreče in bo njihov kapetan Grealish odsoten, bo to zanjo pogubno. Leeds je minuli konec tedna odločno preskočil Southampton. Enega od treh zadetkov na tisti tekmi je zabil njihov prvi napadalec Patrick Bamford. Z Bamfordovim hat-trickom pa je Leeds kot gost Aston Villo pošteno potopil že jeseni. Po tem, ko jo bo že drugič v tem prvenstvu, bo tudi na lestvici višje od svojega sobotnega nasprotnika. Naj se zgodi.

AMBRO NAPOVED 2:0 

 

Sobota, 27.2. ob 21.00

Newcastle

vs.

Wolverhampton

Tu zaznavam možnost rahlega presenečenja. In neodločen izid bi bil kar pravi za táko razrahljano sodbo. Naključno zrcalno enaki sezonski uspehi Newcastla doma in Wolverhamptona na tujem odkrito prednost namenjajo slednjemu (4 zmage, 2 remija, 6 porazov). Drži, Wolves so kvalitetnejši team, bolj uigran, njihova forma se je v zadnjih tednih dvignila. Skladno z njo pa tudi lestvični položaj tokratnih gostov. Newcastlovo trenutno stanje telesa in duha je pretežno anemično. A kljub temu zna kri po Newcastleskih žilah steči tudi malo hitreje. Nekaj temu podobnega smo lahko opazovali ob njihovem gostovanju na Old Traffordu pred tednom. Tam bila četa trenerja Stevea Brucea v nekaterih etapah bitke celo boljša od na koncu zmagovalnega Manchester Uniteda. Zanimivo je to, da so se kar štirje zadnji obračuni med tema dvema kluboma končali z izidom 1:1. Število zadetkov napovedovalsko podvajam zgolj zaradi šminke.

AMBRO NAPOVED 2:2

 

Nedelja, 28.2. ob 13.00

Crystal Palace

vs.

Fulham

Če mi je dovoljeno vrniti se k ponedeljkovemu športnemu ropu desetletja. Crystal Palace je v Brightonu zmagal z 1:2. In to s komaj tremi zabeleženimi streli proti nasprotnikovemu golu. Brighton jih je istočasno sprožil kar 25. Če je Crystal Palace navidezno ultra učinkovit, pa je Fulham v zaključkih cela žalost, primerljiva le z najslabšimi, vključno z nesrečnim Brightonom. Toda. Občutek imam, da bo Fulham, ki zmage potrebuje resnično krvavo, gostitelje uspel ujeti na napačni nogi in za nameček še v melanholičnem razpoloženju. Kajti. Crystal Palace ima na svojem kontu že 32 točk. To pa praktično že pomeni, da je uspel ohraniti premierligaški status. Pred petimi letih ga s skupno 32-imi dejansko je. Vse drugo pa za ekipo z juga Londona sploh ni pomembno. Ko pomladansko utrujeni zmago prepustijo pomladansko prebujenemu.

AMBRO NAPOVED 0:2

 

Nedelja, 28.2. ob 13.00

Leicester

vs.

Arsenal

Raje sem previden v oceni, da sta Arsenalova četrtkova zmaga in posledično napredovanje v Ligi Evropa rešili njihovo razočarajočo sezono. Še vedno trdim, da topničarji nimajo homogene ekipe in da je ta vodena slabo. Razlog za tako razmišljanje so Arsenalove blede predstave, še posebej v dvobojih z moštvi, ki so očitno slabša. Na drugi strani bodo svoj – resda skoraj boleče neroden – izpad iz istega evro tekmovanja v bolj angažirano in taktično veliko bolj natančno predstavo prevedli v domačem taboru. Še enkrat. Prav v enaki meri, kot so v povprečju jalova Arsenalova obleganja nasprotnikovih vrat, so ubijalski značilni protinapadi Leicesterja. Arsenalova obramba pa je za tak tip spopada trenutno primerljiva s kvadrom masla na sobni temperaturi. Ej, pa saj se merita na lestvici tretji in deseti. Arsenal je Leicester nazadnje ugnal oktobra 2018, v jesenskem delu prvenstva, to je bilo oktobra lani, je Leicester iz Londona odnesel zmago (0:1).

AMBRO NAPOVED 2:1

 

Nedelja, 28.2. ob 15.00

Tottenham

vs.

Burnley

To bo tekma, na kateri bomo čakali prvi zadetek, nato se bomo vsi tisti, ki celotnega televizijskega prenosa ne bomo spremljali na terasi, vrnili prav tja; dogajanje na malem ekranu pa pustili teči dalje brez svoje navzočnosti. Prvega in edinega zadetka se bodo veselili domačini, seveda. Po kar štirih porazih v zadnjih petih dvobojih je čas, da Tottenham tudi v domači ligi zaorje nekolikanj globlje. In Burnley je, čeprav je bil nazadnje premagan na začetku meseca, prikladna tarča. Če bi imel Burnley za marioneto, bi se ogrel za napoved, ki bi vključevala občutnejšo numerično razliko. Tako pa, terasa velja, saj bo Tottenham tekmo zanesljivo dobil. No, za vse tiste, ki pa se sonca bojite ali vas martinčkanje ne zanima, pa je tu podatek, ki mojo osnovno (pred)postavko postavlja pred hud izziv. Namreč. Burnley kot Tottenhamov gost ni zmagal vse od leta 1974. Zato pa je prav v tej sezoni taisti Burnley prvič po letu 1974 v gosteh sesul tako Arsenal kot tudi Liverpool, hehe.

AMBRO NAPOVED 1:0

 

Nedelja, 28.2. ob 17.30

Chelsea

vs.

Manchester United

Med drugim gre tu tudi za izenačitev rekordnega ligaškega niza gostovanj brez poraza. To bi lahko ujel Manchester United – kritična kvota je 20 tekem. Zaenkrat se s tem dosežkom lahko hvali edino Chelsea. Če bodo domači uspešno nevtralizirali Bruna Fernandesa, nemara najboljšega igralca sezone, potem bo njihov trepet izvabljal le še Marcus Rashford, ki je sposoben uprizoriti genijalen pobeg in tega kronati z zadetkom. Unitedovo desno krilo ali napadalska špica ima stadion Stamford Bridge rad, prav tako tudi Chelseajevo mrežo, ki jo je v karieri stresel že petkrat. Sicer pa Chelsea kot domačin Manchester Uniteda ni ugnal že skoraj dve leti in pol. Pričakuje se terenska premoč modrih, tekmovalno vznemirjenje pa bo pogasil bolj kot ne neatraktiven končni izid. Ta nenazadnje tudi Chelsea nikakor ne bo razočaral oz. Londončanov ne bo zapustil v depresiji.  Zgodnje otoške stavnice prednost namenjajo Chelseaju – kvota za zmago domačih je 2.15.

AMBRO NAPOVED 1:1

 

Nedelja, 28.2. ob 20.15

 Sheffield United

vs.

Liverpool

Če se v bran Sheffield Unitedu namenimo izbrskati tolažilno drobtinico upanja, potem je pač resnica, da je zadnjeuvrščeni ekipi uspelo za minulih štirih obračunih na domačem travniku ob dveh porazih dvakrat tudi zmagati. Mimogrede, že to je za spoznanje bolje od Derby Countyja, ki je v sezoni 2007-2008 postavil neslavni rekord – zbral je komaj 11 točk in v 38-ih dvobojih zmagal le enkrat. Namreč. Trenutno ima tudi tokratni Liverpoolov gostitelj samo 11 zbranih točk. Ok. Liverpool je  trenutno močno razglašen, upehan in zaradi poškodb zdesetkan. Sheffiled United takih problemov sicer nima, ima pa kapitalno hibo, ki se jo opisuje kot “biti zanič na celi črti”. Lepa priložnost za Liverpool, da se zmagovalno spet malo posladka in tako po nizu slabih izidov pride k sebi. Privoščimo mu.

AMBRO NAPOVED 0:5

 

Ponedeljek, 22.2. ob 21.00

 Everton

vs.

Southampton

Nadvse zanimiv se mi zdi statistični podatek, da je Everton na kar trinajstih zadnjih ligaških tekmah najbolj jurišne statistične zmage prepustil svojim nasprotnikom. Kaj to pomeni? Ob remiju v Burnleyju 5. Decembra lani se je zadnjikrat zgodilo, da je Everton proti vratom tekmeca sprožil več strelov, kot jih je tekmec nameril proti njihovim. Od tedaj je potrjeno strelsko zelo natančen in učinkovit Everton sedemkrat zmagal, dvakrat remiziral in bil štirikrat poražen. Southampton pa je tudi v ponedeljek ob novem porazu, takrat v Leedsu (3:0) potrdil, da kljub izdatni posesti žoge (53 %) te ne zna spraviti za hrbet tekmečevega vratarja. Ali bomo torej spet priča neskončnemu pleteničenju gostov in končnemu domačinskemu grabežu treh točk? Najbrž ja. Ob tem nalašč pozabljam, da sta januarja na Goodison Parku točke uspešna zaplenila tako West Ham kot tudi Newcastle, pred dvema tednoma pa še bolj preseneltjivo tudi Fulham. Everton je vsake toliko ranljiv tudi doma. Tokrat pač ne bo tako.

AMBRO NAPOVED 2:1

Matjaž Ambrožič

Back to top button