Ambro napoveduje

Matjaž Ambrožič napoveduje 25.krog angleške Premier lige

Pregled tekem in napoved izidov angleške Premier lige za vas pripravlja uveljavljeni novinar in poznavalec otoškega nogometa Matjaž Ambrožič. Tokrat se je pozabaval z napovedmi 25. kroga:

 

 

Petek, 19.2. ob 21.00

 Wolverhampton

vs.

Leeds

Wolves so za levitev iz decembrsko-januarske zgube v februarskega zmagovalca potrebovali le en odličen polčas dvoboja proti Arsenalu. Svojega pozitivnega naboja zdaj res ne bi smeli nevtralizirati s porazom. Pa saj navadno je tako, da gostje, ki so le eno lestvično mesto višje, ne prihajajo z odkritim namenom pomendrati te že takoj na začetku. Ob tem, da si kaj težko predstavljam kakršnokoli stihijo na domači strani. Zato pa bi ta lahko objela Leeds, ki nebranjenih prostorov za izvedbe svojih nonšalantnih podaj na petkov zvečer v Wolverhamptonu ne bo našel prav zlahka. Podobno kot jih ni, vsaj pravočasno ne, ob svojem zadnjem porazu prav pri Arsenalu. Zdi se mi, da bo remi tudi za Wolves soliden izplen.

AMBRO NAPOVED 1:1

 

Sobota, 20.2. ob 13.30

 Southampton

vs.

Chelsea

Še to jim je manjkalo – obisk tečneža po imenu Chelsea. Travma grozljivo visoke šeste stopnje, ki po prav toliko zaporednih minusih trenutno razžira Southampton, se ob dirjanju za žogo, ki jo poseduje gibčni Chelsea, pač ne celi. Prav nasprotno. Velikanska psihološka prednost, ki jo ima Chelsea, bo postala stvarna po njihovem zgodnjem vodstvu. Na treh zadnjih obračunih na stadionu St.Mary’s je Chelsea dosegel vsaj tri zadetke. Ja, omenjeno zgodnje vodstvo bo najbrž sovpadlo s statističnim okruškom na temo, da je Chelsea na vseh svojih zadnjih štirih zmagovalnih ligaških nastopih vsaj en gol v nasprotnikovo mrežo stisnil še pred odmorom.

AMBRO NAPOVED 1:3

 

Sobota, 20.2. ob 16.00 

Burnley

vs.

West Brom 

Ker Burnley pred tednom ni bil sposoben vratu zaviti Fulhamu, bi se spodobilo, da v ponovitvi poskusa postati kredibilen davitelj – vsaj šibkejših od sebe – napne vse razpoložljive sile. Alternativni naziv za tip Burnelyjeve prebojnosti je lahko tudi nabijanje visokih žog pred West Bromov gol. Ta se prav lahko izkaže za zadostnega. West Brom je namreč svojemu predzadnjemu mestu na lestvici primerno na gostovanjih drugi najbolj neroden med vsemi v ligi. Osem porazov kot rezultat dvanajstih nedosledno izvedenih namer presenetiti gostitelja. Z razliko med doseženimi in prejetimi zadetki – minus 12. Dejansko West Brom ne preseneča, razen takrat, ko je čas za pregon tekmeca stran od lastnih vrat. Nič akademskega. Toda take so vse Burnleyjeve zmage.

AMBRO NAPOVED 2:0 

 

Sobota, 20.2. ob 18.30

Liverpool

vs.

Everton

Temu sosedskemu dvoboju se vedno reče Merseyside derbi. Večina mesta Liverpool leži v administrativnem območju Merseyside. Mersey pa je temu pripadajoča reka, s sto in nekaj kilometri dolžine za angleške razmere že kar poštena reka – vedno bo v Top 30. Sploh doma ima top vedno Liverpool, saj Everton tradicionalno dosledno zrešeta. Če ne zlepa, pa zgrda, če ne prej, pa čisto na koncu tekme. Trenutne razmere nam ponujajo Liverpool kot rekovalenscenta in Everton kot svežega zaporednega poraženca, ki je na zadnjih šestih ligaških tekmah zmagal samo enkrat. Prvi so si samozavest okrepili v Ligi prvakov, kjer jim je Leipzig s svojimi napakami omogočil povratek na zmagovalna pota. Močno verjamem, da je bilo – tudi nepremaganih – učnih ovir za Liverpool v zadnjih tednih dovolj. Po novem zanje velja tista: Pritisk? Kakšen pritisk? Nezadržno se vračamo med Top 4! Everton je prav tako med tednom na zapoznelem obračunu z vodilnim Manchester Cityem dobil novo buško. Pred realno boljšim nasprotnikom zdaj trepeta že iz navade. Everton na Anfieldu ni zmagal že od leta 1999. Zato tudi tokrat lahko računa samo na ohranitev statusa v Top 2 – a še vedno le na občinski ravni.

AMBRO NAPOVED 2:1

 

Sobota, 20.2. ob 21.00

Fulham

vs.

Sheffield United

Prepogosto se dogaja točno to – že odpisani največ škode provzroči tistemu, ki ni še dokončno odpisan. Nato se v graben zvrneta oba. In vsega romantiziranja bo po grobem postopku hitro konec! Tako bo tudi prav, saj je Fulham v tej sezoni na domačem travniku zadel komaj 7-krat, Sheffield United pa v gosteh samo 6-krat. Načeloma seveda velja, da je zmaga za domači Fulham v tem primeru pričakovana, saj drugih ekip, ki so mu nekonkurenčne, preprosto ni. Spregledal sem predzadnji West Brom, a komu mar? Toda. Zmaga se bo usodno, kot nalašč utrnila gostom. Posebne radosti jim ne bo prinesla. Obeta se preprost večer kislih nasmeškov.

AMBRO NAPOVED 1:2

 

Nedelja, 21.2. ob 13.00

West Ham

vs.

Tottenham

Od septembra 2017 se je le enkrat zgodilo, da je obračun teh dveh londonskih sosedov dobil domačin. Bolj pogosti so neodločeni izidi, še najbolj pa zmage gostujočega. Zahteven bi bil zagovor napovedi Tottenhamove zmage. Tottenham je ob zadnjih treh porazih igral zelo slabo. Ob četrtkovi zmagi v Ligi Evropa si je okus v ustih občutno popravil. Toda tretji najboljši iz avstrijske lige za Tottenham ni predstavljal resne nevarnosti. West Ham pa bo točno tak.  Nenazadnje je West Ham svoje zadnje tri zmage dosegel s tremi doseženimi zadetki. Pa vendar. Zdi se mi, da je temu paru v teh razmerah namenjen lenoben remi.

AMBRO NAPOVED 1:1

 

Nedelja, 21.2. ob 15.05

Aston Villa

vs.

Leicester

To bo tekanja in preigravanj! Vse stavim na Jacka Grealisha, najbolj prodornega v domači zasedbi. Ta bi si moral desni bok gostov povsem pokoriti, hkrati pa svoje aktivnosti vztrajno pomikati proti sredini polja. Bolje da Villina desetica ta napotek ne izumlja za časa poteka srečanja. Leicester City ima v svojem kadru sijajne bočne branilce, medtem ko njihovi centralni branilci kaj lahko postanejo Grealisheve idealne tarče. Leicester je sicer nazadnje porazil Liverpool, saj je prvakom ponovno uspela izvedba unikatne mešanice obrambe in humoreske. Moštvi na razpredelnici trenutno loči deset točk, Leicester pa je v primerjavi z Aston Villo odigral dve tekmi več. Lestvične razlike med moštvoma (osmi vs. tretji) morda kmalu sploh ne bo. Tudi s tega gledišča je bržčas najbolj varno obema vpletenima ponuditi enakovreden delež – po piko.

AMBRO NAPOVED 1:1

 

Nedelja, 21.2. ob 17.30

Arsenal

vs.

Manchester City

Skoraj nepomembno je dejstvo, da je bil sedanji Arsenalov trener Mikel Arteta še pred dobrim letom pomočnik Pepa Guaridole, stratega Manchester Cityja. Veliko bolj pomembno je to, da je devet od zadnjih desetih medsebojnih srečanj Arsenal gladko izgubil. Sedanja rentgentska slika vodilnega Manchester Cityja kaže, da je moštvo z dvanajstimi zaporednimi ligaškimi zmagami (rekord je 15), zdaj natančno táko, kot si ga je zamislil Guardiola. Dokaz temu je bila prav zadnja predstava (vs. Everton), na kateri z naskokom najboljši Cityjev strelec Ilkay Gundogan (11 zadetkov) ni nastopil, pa se to sploh ni opazilo. Proti taktično ultra-stabilni Cityjevi strukturi Arsenal nima možnosti. Po tej zmagi bo še bolj jasno, da mu tretji naslov prvaka v štirih sezonah ne udide. Arsenal je sicer še vedno štet v skupino klubov velike šesterice, pa čeprav je trenutno na desetem mestu. Manchester City ima do konca sezonskega koledarja nato le še dva tako zahtevna dvoboja. Postanek pri Arsenalu mu bo prav teknil.

AMBRO NAPOVED 1:3

 

Nedelja, 21.2. ob 20.00

 Manchester United

vs.

Newcastle

Svoje dni je ta par veljal za enega najbolj eksplozivnih v Premier ligi. Zdaj se Manchester Unitedu sploh ni potrebno vznemirjati. Pa čeprav imajo po zadnjih petih nastopih vknjiženo le eno zmago. Newcastle ima v fazi tranzicije žoge iz obrambe v napad velikanske težave. Tu bodo domači vezisti Newcastlove poskuse prestrezali kot za šalo. Od leta 2013, ko je bil Newcastle zadnjikrat zmagovalen na Old Traffordu, je shema tega spopada ostala nespremenjena. Značilen Manchester Unitedov pospešek vsak trenutek na nasprotnikovi polovici lahko povzroči razvrat. Podobno kot je bilo v četrtek v Ligi Evropa, ko je padel baskovski Real Sociedad. Ni odveč omeniti, da sta prihodnja dva tekmeca Manchester Uniteda dva velika (Chelsea in takoj za njim Manchester City). Čas je že, da Manchester United spet zmaga.

AMBRO NAPOVED 4:1

 

Ponedeljek, 22.2. ob 21.00

 Brighton

vs.

Crystal Palace

Magistralka z oznako M23 je tista, ki povezuje južni obronek prestolnice in letoviški Brighton na južni angleški obali. Kluba nista soseda, a vseeno se je skozi zgodovino med njima razvilo posebne vrste rivalstvo, nekakšen psevdo-sosedski odnos, v katerem vzajemna elementarna zavist ni povržena psevdo režimu, pač pa je ta resnična. Zadnje tedne močno kašlja Crystal Palace, medtem ko naj bi se Brighton prebujal. Devet požetih točk na zadnjih petih tekmah temu potrjuje. Edina realistična osnova za napoved izhaja iz zadnje odlične predstave Brightona (vs. Aston Villa). Žal tudi tiste tekme Brighton ni zrinil do zmage. Če le ne bo kardinalnih defenzivnih napak na strani Crystal Palace, se bo tekma izpela v remi za pozabo.

AMBRO NAPOVED 1:1

Matjaž Ambrožič

Back to top button