HeadlineAktualnoŠportPišemo

Ambro napoveduje

23. krog angleške Premier lige

Pregled tekem in napoved izidov angleške Premier lige za vas pripravlja uveljavljeni novinar in poznavalec otoškega nogometa Matjaž Ambrožič. Tokrat se je pozabaval z napovedmi 23. kroga:

 

 

Sobota  6.2. ob 13.30 

Aston Villa

vs.

Arsenal

Napovedovalska negotovost, da te kap! Aston Villi je sredi tedna proti West Hamu zmanjkalo, najprej sape, nato pa še tal pod nogami. Porazu proti vražje mišičastem West Hamu se niso mogli izogniti. Kot nesrečen splet dogodkov ocenjujem Arsenalov zadnji poraz, kajti do rezultatske prelomnice so topniki Wolverhampton povsem nadvladali. Imam občutek, da bo Aston Villa tudi tokrat prezahtevna ovira za Arsenal.  Ta je pod izdatnejšim psihološkim pritiskom, saj na lestvici ne napreduje po pričakovanjih. Tradicija sicer potrjuje: Arsenal s tem gostovanjem nima slabih izkušenj. Ne smemo pa pozabiti izjemne zmage, ki jo je Aston Villa nonšalantno zrežirala novembra v Londonu (0:3). Gostje bodo nastopili brez svojega prvega vratarja Bernda Lena, ki je kaznovan. Tako kot tudi njihov prvi branilec David Luiz. Nekatere Arsenalovce slednje celo veseli. Neizpodbitno dejstvo je, da bo Arsenalova obrambna zasedba alternativna. Alternativa pa je vselej občutljiva.

AMBRO NAPOVED 2:1

 

Sobota  6.2. ob 16.00 

Burnley

vs.

Brighton

Če so Liverpool, bodo pa še Burnley, odmeva logika, ki navija za novo Brightonovo zmago. Smiselno? Z uspehom na Anfieldu je Brighton na lestvici potiho prehitel svojega tokratnega nasprotnika. To pa zato, ker se njegova homogena vezno-defenzivna harmonika giba tako sinhrono in kontrolirano. Načeloma velja, da bo, gledano shematsko, to srečanje nepretrgano romanje večine iz enega v drug kazenski prostor. Sploh ob prekinitvah, ki bodo pogoste. Obe moštvi – no ja, še posebej Burnley – večino priložnosti ustvarjata z visokimi podajami. V dopolnilnem kombiniranju po tleh pa so brez dvomov boljši Brightonovci. Od tu črpam pogum za napoved, ki postaja še bolj konvencionalna, če dopišem še, da je do pred kratkim neznatni Brighton v štirih zadnjih poskusih zabeležil tri nadvse lepe zmage. Zadnja prepričevalska pa naj trči ob resnico, da Burnley na zadnjih dveh nastopih žoge niti enkrat ni uspel usmeriti v okvir tekmečevih vrat.

AMBRO NAPOVED 0:2

 

Sobota  6.2. ob 16.00

Newcastle

vs.

Southampton

Kako prikladno – za Southampton, ne pa za Newcastle. Ops? Oba sta januarja dobila le enega, kapitulirala pa na štirih dvobojih. A vseeno njune moči ne enačim. Prepričan sem, da se bo Southampton, pa čeprav takoj po drugem brodolomu z 9:0 v zadnjem letu, zmogel pobrati. In to kljub številnim poškodovanim v zasedbi. Southampton je kadrovsko za razred boljši tekmec. Enako velja tudi njihovega trenerja Ralpha Hassenhüttla, ki je bolj brihten kot Steve Bruce ter ima v primerjavi s kolegom bolj natančno izdelano vizijo o tem, kako premagati nasprotnika. Občasno ima tudi Newcastle vzpodbudne prebliske in je sposoben marsičesa. Toda. Spretni Southamptonovi vezisti bodo več pri žogi, zato bo njihovi obrambi lažje in bo zdržala tudi vse značilne domačinske pobege. V Southamptonovi defenzivi bo operiral centraš Jan Bednarek, ki je bil pred dnevi izključen, kazen pa je bila po pritožbi preklicana. Unikatna spodbuda za goste, ki jo bodo prepričljivo izkoristili.

AMBRO NAPOVED 0:2

 

Sobota  6.2. ob 18.30

Fulham

vs.

West Ham

V zadnjih mesecih se je Fulham pogosto ocenjevalo kot dobro organizirano ekipo, ki pa si med tekmami rada privošči nekaj spanca.  Pogosto se nato sploh ne prebudi več. Kaj naj bi potem veljalo za nasprotnikov team, ki ima zbranih kar 24 točk več? V soboto za Fulham ni upanja. To bo že četrta zaporedna zmaga za klub iz East Enda, to je z vzhoda Londona. Zelo je verjeti, da bo po sanjskem debiju z dvema doseženima zadetkoma proti Aston Villi, v postavi gostov znova povratnik med revolveraši Jesse Lingard. Gotovo je petouvrščeni West Ham v trenutnih razmerah med najbolj trajnostnimi premierligaši. Poškodovancev nima. Za bonus pa velja, da se vedno lahko zanese na češkega hrusta Tomaša Součka, ki ostanke vsakovrstnih podaj navdušeno preusmerja v nasprotnikove mreže. Med vsemi vezisti v ligi, ki jim računa ne višajo uspešno izvedene 11-metrovke, je Souček z osmimi goli najboljši strelec. Nekdanji angleški mladinski reprezentant Ademola Lookman bo imel možnost oddolžiti se za nespametnost, ki jo je v izdihljajih jesenskega obračuna teh dveh nasprotnikov zakrivil s ponesrečeno panenko ob izvajanju 11-metrovke. Takrat bi se moralo končati 1:1. Bi, če bi, eh.

AMBRO NAPOVED 0:4

 

Sobota  6.2. ob 21.00

Manchester United

vs.

Everton

Carlo Ancelotti je pred dnevi duhovičil, da je Manchester United svojo kvoto februarskih zadetkov že pridelal in vso pustil v Southamptonovi mreži. Merkurjeve retrogradnje – če sem si pravilno zapomnil naziv za čudaške kozmične magnetizme, ki nam bodo menda vse tja do srede menda povzročali težave – v tem kontekstu ne rad omenjam. Se pa zato veliko raje oprimem zamisli, da bo na Old Traffordu v soboto bolj uspešena gostujoča zasedba. Zakaj? Ob zadnji zmagi v Leedsu se je lepo videlo, kako prilagodljivo je Ancelottijevo moštvo. Everton zna počakati in tudi potrpeti v obrambi. Prav tako, kot zna presneto dobro ohranjati posest ter se v manjših sekcijah hitro sporazumeti v napadu. Sicer favorizirani Manchester United bo zaradi Evertonove upogljive postavitve rahlo do pretežno zmeden in to bo odločujoče. Golgeterska razvajenost, v kateri je Manchester United užival v torek, bo kruto zatrta. Zadnja Evertonova zmaga proti Unitedu je resda stara že osem let, pa kaj. Mimogrede. Medtedenska kvota, na primer, za to, da bo Manchester United vsaj en gol Evertonu namenil s strelom iz najstrožje kazni je 4.

AMBRO NAPOVED 0:2

 

Nedelja  7.2. ob 13.00

Tottenham

vs.

West Brom

Po treh zaporednih, med njimi dveh domačih porazih, se Tottenham ne sme več igračkati. Videna na derbiju proti Chelseaju je bila ena sama Tottenhamova patetika. Če se bo vzorec ponavljal, bodo Spursi predse prisiljeni spustiti Arsenal, kar bi se razumelo kot nekaj boleče sramotnega. Proti šibkemu West Bromu se Mourinhovim fantom res ne bo treba skrivati pred žogo. Tottenhamovim napadalcem, čeprav med njimi zaradi poškodbe še vedno ne bo ostrostrelca Harryja Kanea, bi se ob soočenju z naskokom najšibkejšo obrambo v ligi podočniki morali podaljšati vsaj za milimeter. Simbolika je zdaj že prešla v filmsko, res. To prepričevanje tretje osebe malce moti preprost košček statistike, ki pravi, da je Tottenham na zadnjih treh nastopih nasprotnikov gol zadel enkrat, West Brom pa trikrat. Zaključim romantično. Kaj ni že čas, da vsaj enkrat v tej sezoni zablesti povratnik Gareth Bale?

AMBRO NAPOVED 3:1

 

Nedelja  7.2. ob 15.00

Wolverhampton

vs.

Leicester

Izdatna izguba moči bo prej opažena pri igralcih Wolverhamptona. A upoštevajoč, da so ti proti Arsenalu ponovno uspeli odkleniti lastno zmagovalno kodo, imam občutek, da bi lahko zadržali tudi pragmatično postavljeni in vražje dobro uigrani Leicester. Odlika gostov, ki Wolvesom najbolj grozi, je ta sproščena prodornost, ki jo četa severnoirskega trenerja Brendana Rodgersa po pravilu zaključuje lahkotno in enostavno, tudi ko ne gre njihove značilne protinapade. Se mi pa zdi, da je Wolverhamptonov način obleganja nasprotnika za Leicester skrajno neudoben. Poleg tega je možnih strelcev na domači strani celo več kot pri gostih. Pred dnevi je prvič na domačem stadionu zadetek dosegel tudi veteran Joao Moutinho. Remi bi bil za Wolves dragocen kot zmaga. Vse bodo zastavili zanj.

AMBRO NAPOVED 1:1

 

Nedelja  7.2. ob 17.30

Liverpool

vs.

Manchester City

Bistvo razlike med uspehom in neuspehom je, še posebej v tej nori sezoni, trdnost baze – v nogometu je to obramba. Temelj za januarsko rezultatsko glisiranje Manchester Cityja so izmenjaje utrjevali njegovi trije centralni branilci, prav vsi v izvrstni formi. Na zadnjih šestih tekmah je Manchester City pridelal zavidljivo razmerje – 15:0, če štejemo le dosežene in prejete zadetke. S to statistično postavko krepim prepričanje, da zdaj-odličen, zdaj-spet-zdelan, sicer pa zaradi poškodb zdesetkan Liverpool na derbiju – kako eksotično, res – nima šans. Četudi njihova obrambna stebra tokrat ne bosta Jordan Henderson in Fabinho. Seveda ne bosta, saj ju bo trener Jurgen Klopp ponovno zaposlil na zanju domači sredini igrišča, kajti Nemčev imperativ tu ni vprašljiv – edino zmaga šteje! Če vsemu temu dodam podatek, da je bilo na dosedanjih sedemnajstih obračunih med klubi iz najmočnejše premierligaške šesterice, doseženih sila skromnih 2,2 golov na tekmo, potem sem najbolj pomirjen, ko – en gol pripišem domačim, zmago pa pač gostom. Za posploševanjem je velik vložek, vem. Če tekmo dobi Manchester City, potem bo prvak (skoraj) že znan.

AMBRO NAPOVED 1:2

 

Nedelja  7.2. ob 20.15

 Sheffield United

vs.

Chelsea

Sleherniku predanemu višjim sezonskim ciljem drobljenje Sheffiled Uniteda ne bi mi smel predstavljati zahtevnejšega problema. Po četrtkovem popolnem izplenu na derbiju pri Tottenhamu se zdi Chelsea še za kak dodaten-kratnik močnejši. Sploh za zadnjega na lestvici. Chelsea je na treh nedavnih tekmah pokazal, da lahko uspešno razbija tudi najbolj zgoščene obrambne sloje. Nasprotno je Sheffield United kot domačin in predvsem kot nekdo, ki nima več kaj izgubiti, lahko nadležen, pa tudi ranljiv nasprotnik. Chelsea mora paziti na visoke žoge, ki bodo občasno poletele pred njihova vrata. Rezultat bosta določila razpoloženje in spretnost gostujočih napadalcev, ki bodo pogosto silili v preigravanja. Vsekakor pa bo Chelsea prvi med ižžviganimi zaradi zadnjega ljudskega solidarnostnega vzgiba, ki je v zadnjem tednu postal vroča moda. Nogometni svet stiska pesti za čudež v obliki zmagovalne serije, ki bi Sheffiled United ohranila v Premier ligi – preprosto samo zato, ker je zdaj ta revež pozabljen tam čisto zadaj. Zgodnja angleška kvota za Chelseajevo zmago je 1.45.

AMBRO NAPOVED 0:2

 

Ponedeljek  8.2. ob 21.00

Leeds

vs.

Crystal Palace

Prepoznavna igralna shema Crystal Palaca je oblikovana zelo ozko. To pomeni, da jo bodo igralci Leedsa izzivali na krajši mejni črti, kot je to primer ob zoperstavljanju večini drugih. Tranzicija igre iz obrambe v napad je po pravilih trenerja Marcela Bielse sekundna operacija, Roy Hodgson to prvino prej razume kot sestavljanko, ki potrebuje več vztrajnostne substance. Za zdaj sta ekipi obeh trenerskih starešin nabrali enako število točk – 29. Tako kot vsak nastop Leedsa bo tudi ta tekma veselje za nogometne uživače. Več je kandidatov za najboljšega moža tekme, ki jo bo kot edini strelec po vsej verjetnosti tudi odločil. Med njimi pa, zanimivo, ne najdem nikogar iz zasedbe Crystal Palacea. Tako ali tako pa ta zaporednih zmag na tujem niti ne zbira. Že ena – v Newcastlu – dosežena v tem tednu je za Crystal Palace dovolj.

AMBRO NAPOVED 1:0

 

Source
Matjaž Ambrožič

Povezani Članki

Back to top button