Ambro napoveduje

Matjaž Ambrožič napoveduje 22.krog angleške Premier lige

Pregled tekem in napoved izidov angleške Premier lige za vas pripravlja uveljavljeni novinar in poznavalec otoškega nogometa Matjaž Ambrožič. Tokrat se je pozabaval z napovedmi 22. kroga:

 

 

Torek, 2.2. ob 19.00

Sheffield United

vs.

West Brom

Za rock’n’roll, ki se bo izcimil iz obračuna med najslabšima v ligi, posebnega globalnega apetita najbrž res ni. Toda za navijače obeh klubov ima ta tekma posvečene razsežnosti. V primeru, da zmagajo gostje, za Sheffield United sezonskega povratka ne bo. West Brom, ki tja dol tako ali tako nima veselja pogledovati, bi sosedu ušel na pet točk razlike. Hkrati West Brom lahko računa na pobeg proti rešilni coni in naposled na obstanek. Od srede januarja je Sheffield bogatejši za dve, West Brom pa le za eno zmago. In tu se mi utrne povod za napoved uspeha domačih. Seveda bo ta nato verjetno bližnjica do – premierligaškega pogroma obeh! Če je bitka odprta in – bodimo realni – nikomur ni več pomoči, potem naj boj vzplamti in naj tega nihče ne preživi! West Brom ima tako kot vsi trije na začelju, vključno s Sheffield Unitedom, skupaj le dve zmagi. Prvo od teh dveh je zabeležil ob koncu novembra doma prav v dvoboju s Sheffield Unitedom (1:0). Revanša bo uspela. Po zgodnjih stavah naj bi ta pojav opisala kvota 2.

AMBRO NAPOVED 1:0

 

Torek, 2.2. ob 19.00

Wolverhampton

vs.

Arsenal

Wolverhampton se je v minuli sezoni razvadil obvladovati tudi najboljše. Arsenal si že petnajst let dopoveduje, da sodi med najboljše. Oba tekmeca v svojih CV te sezone ne bosta posebej izpostavljala. Zato. Gostje se bodo zadostno trudili, da se z dobro igro malenkostno odkupijo, po tem, ko pred dnevi doma niso skalpirali Manchester United, čeprav bi ga morali. V kar pa sem še bolj prepričan, pa je vnovičen zagon Wolverhamptona. Arsenal je pred njim klecnil že jeseni (1:2).  Manko Wolvesovih prvokategornikov, ki zasedajo njihove leve bočne položaje, bo ena od najbolj kritičnih postavk. A s prihodom okrepitev na drugih igralnih položajih ter na račun solidne predstave pred tednom proti Chelseaju (0:0), bi se zdaj lahko spet vzpostavila tudi Wolverhamptonova visoka morala. V smeri napovedi sorazmerno presenetljive zmage domačih – se, se zavedam – me vleče tudi dejstvo, da je spričo pokrpanega tekmovalnega urnika tokratni domačin vse zadnje tri tekme odigral na tujem. Pod lajnastim naslovom “Home, sweet home” ali “Ljubo doma, kdor ga ima”, bodo zablesteli Wolves.

AMBRO NAPOVED 2:1

 

Torek, 2.2. ob 21.15

 Manchester United

vs.

Southampton

Southampton se še kar pogosto spremeni v banano brez sredice. Najbrž bi bilo odločno več možnosti za uspeh pripisovati hitri kombinatoriki gostov, če ravno zdaj Southampton ne bi kriziral zaradi trehi zaporednih bul, dve sta bili pridelani doma, in zelo puhle strelske učinkovitosti. Lepega novembrskega večera je Southampton pristal celo na vrhu lestvice, zdaj je 11. Njihov trener Ralph Hasenhüttl, doma iz Gradca, se je z uspešnim obračanjem plošče ali vrtenjem kolesa sreče v nasprotno smer urinega kazalca v svoji premierligaški karieri nekajkrat že izkazal. Proti še vedno dovolj rušilnemu Manchester Unitedu se kaj takega ne bo zgodilo. Nenazadnje je United ob zadnjem nastopu uprizarjal tudi svoj značilni juriš v zaključni fazi tekme. Sploh pa. Manchester United je tisti senzacionalni poraz na zadnjih domači izmeni (vs. Sheffield United) pa ja nekaj naučil. Za vzpodbudo vsem istomislečim dodajam, da je Southampton na Old Traffordu ponavadi švoh.

AMBRO NAPOVED 2:0

 

Torek, 2.2. ob 21.15

Newcastle

vs.

Crystal Palace

Vem, da nič ne vem. Newcastle se je čudežno pobral in zahvaljujoč izjemnemu napadalcu Callumu Wilsonu odraslo zmagal na gostovanju pri Evertonu, Crystal Palace je bil istočasno za eno res lepo napadalno akcijo mladega napadalca Eberechija Ezeja iz Greenwicha boljši od Wolverhamptona. Sezonske ambicije obeh klubov se standardno končata v spodnjem delu razpredelnice nad cono izpada. Ob nakopičeni nestanovitnosti forme na obeh straneh bi se spodobilo prednost nameniti domačinu. A tudi tu se zapleta. Crystal Palace je raje boljši v gosteh, Newcastle pa je v tem prvenstvu kot domačin sploh grozen. Če temu dodam še, da je Palace v tem prvenstvu na tujem zabil 14 golov, Newcastle pa je domačih zadetkov do zdaj naštel 11, bi zmago mirnejše vesti pripisal malce bolj krepostnemu in psihološko še vedno bolj stabilnemu moštvu Crystal Palacea. Stavnična razmerja prav tako prednost namenjajo Crystal Palacu – toda ta prednost je sicer komaj zaznavno dvo-odstotna.

AMBRO NAPOVED 0:1 

 

Sreda, 3.2. ob 19.00

Burnley

vs.

Manchester City

Drži, drži, Manchester City na stadionu Turf Moor na manchesterskem obrobju v zadnjem obdobju ni vedno stoodstoten. Toda v tem primeru kakšnih vpijočih Cityjevih oscilacij gotovo ne bo. Nenazadnje tudi zato, ker je naslednji na Cityjevem seznamu Liverpool. Pogovarjamo se torej o tem, kdo bo osvojil prvenstvo, in ne, kdo ga bo preživel in pri tem nekaj motoričnih funkcij vseeno še ohranil. Še več. Manchester City se je ob sobotni minimalni zmagi proti občutno šibkejšemu Sheffield Unitedu na sveže podučil, kako zdrobiti začetno strašljivo kakovostno sezidan bunker. Manchester City v zadnjem obodbju ne le da serijsko zmaguje, pač pa ekipa trenerja Pepa Guardiole resnično funkcionira perfektno.

AMBRO NAPOVED 0:3

 

Sreda, 3.2. ob 19.00

Fulham

vs.

Leicester

Leicester se je s porazom doma proti Leedsu navidezno ustrelil v koleno. Težava, ki je Leicester ni mogel skriti, ni bilo prestreljeno koleno, pač pa njihovi jeziki, ki so zaradi utrujenosti opletali že tam pri gležnjih. Kratek počitek pred obiskom pri Fulhamu ni prekratek, da Leicester ne bi pozabil, kako se – še vedno sicer brez svojega poškodovanega prvega golgeterja Jamieja Vardyja – lotevati za razred slabših. Leicester vsemu navkljub še vedno trdno oprijema četrto pozicijo na tabeli. Ok. Tedensko smo priče vsakovrstnim premierligaškim piruetam na tankem ledu, toda Fulham s svojo nezmožnostjo zmagati ali z nizom izključno porazov-in-remijev vse tja od konca novembra tudi opazovalca v višjem ustvarjalnem stadiju ne more prepričati. Ops. Fulham je zadnjikrat, ko je naenkrat pohopsal tri točke, osle kazal prav – Leicesterju! Ah, to (zdaj) nima veze.

AMBRO NAPOVED 1:2

 

Sreda, 3.2. ob 20.30

Leeds

vs.

Everton

Krasna nova prognostnična zabloda? Prvi se sprašujejo, kako nam je kaj takega sploh lahko uspelo, drugi prav enako. Prvi so veselo namikastili favoriziran Leicester, drugi so izključili možnost, da bi Newcastle iz sebe še zmogel izstisniti kaj nogometa – in jo zato dobili po grbi. Komaj trije Evertonovi streli na nasprotnikova vrata so poglobili skepso o prebojnosti in ostalih kompetitivnih prednostih selekcije stratega Carla Ancelottija. V Leedsu si bo ta svoj tekmovalni duh kaj težko okrepila. Kajti. Leeds bo značilno hitel zavzemati razpoložljive prostor in širiti igrišče, medtem ko bo nasprotnik strastno davil njihov namen ter po svojem prosto-ofenzivnem navdihu poskušal sčarati nemogoče. Tale zna biti veselica. In na takih se po pravilu sname Leedsu.

AMBRO NAPOVED 3:2

 

Sreda, 3.2. ob 21.15

Aston Villa

vs.

West Ham

Zadnje tri mesece so se taktično odlično vodeni Westhamovci na gostovanjih kar nekajkrat izkazali z dopadljivo in ekstremno borbeno igro. Toda na levi strani, koder je Aston Villa najbolj strupena, bi lahko prišlo do komplikacij. Vse, kar bo trener David Moyes zaposlil na desnem boku ali pred Jacka Grealisha, izjemnega Villinega organizatorja igre, bo dihalo na škrge. Zato je tudi drvarjenje po nogah angleškega reprezentanta zelo verjetno. Četudi bi West Ham končal z enajstimi, bo Aston Villa regato obladovala od začetka do konca. Mimogrede, obe ekipi sta v tem prvenstvu desetkrat prevladali nad svojim nasprotnikom. Ob tem se zdi, da je Aston Villa z do sedaj doseženim malenkost pod svojimi zmožnostmi, West Ham pa rezultatsko skoraj prehiteva sam sebe. Čas je za rebalans na Villa Parku.

AMBRO NAPOVED 2:0

 

Sreda, 3.2. ob 21.15

Liverpool

vs.

Brighton

Za Liverpoolovo lokomotivo, ki je po nekaj tednih spet polna pare, tu ni dilem. Silovito po Brightonu, ki itak nima možnosti. Tekmovalna prednost je nesporno na strani domačinov. Za Brighton – in predvsem za nas stavničarje – pa je bistven podatek o njegovem prihodnjem nasprotniku. To bo Burnley, in to v gosteh. Edino smiselno priporočilo Brightonovemu strategu Grahamu Potterju bi šlo v smeri premisleka o tem, kje bi še lahko prihranilo nekaj moči, a da se ob tem v sredo na Anfiledu ne bi osmešil. S tem pa smo debato na temo, kdo bo po temu dvoboju s kazalcem in sredincem kazal V kot victory (zmaga), že prehiteli, ej.

AMBRO NAPOVED 3:0

 

Četrtek, 4.2. ob 21.00 

Tottenham

vs.

Chelsea

Če po pameti dirja po igrišču, je Chelsea spričo dobre tehnike pol posla že opravil. Pri gostih se po menjavi trenerja že pozna bolj optimistično vzdušje. Drži tudi, da sta bila Chelseajeva zadnja dva ligaška tekmeca ekipi, ki komaj napadata. Z novim uspehom bi bil Chelsea kot prerojen, sploh zato, ker gre tu za obračun starih znancev, ki se ne marata. Nasprotno so malce zašli Tottenhamovci. Poročila o tem, da je njihov bočni branilec Serge Aurier pred tednom takoj po menjavi ob porazu proti Liverpoolu, protestno popihal domov, niso dober znak za ekipo Joseja Mourinha. Za nameček je razvpiti trener v nedeljo – po novem porazu v Brightonu – hvalil le zadnjih deset minut nastopa svoje zasedbe, torej interval, ko je iz nje že izvzel Garetha Bala. Poskus, da bi Valižan ustrezno nadomestil neutrudnega strelca Harryja Kanea, ki je na srečo tekmecev še vedno poškodovan, je ostal utopično-komična domislica. S trmoglavljenjem in manipuliranjem Mourinho še nikoli ni prišel prav daleč. Chelsea, ki bo prišel od blizu, to je iz zahoda mesta, bo soseda – tudi na lestvici – preskočil.

AMBRO NAPOVED 0:1

Matjaž Ambrožič

Back to top button