HeadlineAktualnoŠportPišemo

Ambro napoveduje

Matjaž Ambrožič se je zakopal v razmislek in nam podal napovedi prihajajočih tekem turnirja EURO 2020

Sreda, 23.6. ob 18.00

Švedska

vs.

Poljska

 

Pred tem obračunom velja, da gre Švedska naprej, Poljska pa nazaj.  Švedi imajo kot prvouvrščeni v skupini E za pasom remi in zmago, kar jim pogojno zadostuje za napredovanje. Poraza z več kot dvema goloma razlike si ne smejo privoščiti. Vèlika spremenljivka te enačbe je tako le Poljska. Do sedaj se Robert Lewandowski in druščina niso ravno izkazali. Čeprav je bil njihov rezultatski povratek po zaostanku v obračunu s Španci hvalevreden. Enega so uprizorili tudi na tekmi proti Slovakom, drugega na tem istem obračunu pač ne, zato so izgubili z 1:2. Grobo statistično gre Poljakom vse bolje in bolje. Proti Slovakom so dosegli osnovno strelsko razmerje 17:3, na španska vrata pa so sprožili petkrat, od teh sta šla v okvir vrat dva njihova strela. Načeloma se Poljaki znajdejo, ko se je potrebno prilagoditi. Vprašanje pa je, kako se bodo lotili edine zapovedane prilagoditve na tem obračunu. Že od začetka bo tu njihova edina veljavna mantra tista “za nosom, z vso silo naprej!”. Ne trdim, da v tem pogledu bodo uspešni. Ampak. Glavna poljska trauma bodo ubijalski protinapadi taktično hinavskih vikingov. Končni neodločen izid bo švedsko galejo spusti skozi, poljskih pridelkov s kakovostnim certifikatom EURO 2020 pa na koncu ne bo ostalo nič.

AMBRO NAPOVED 1:1

 

Sreda, 23.6. ob 18.00

Slovaška

vs.

Španija

 

Upati je, da bo seviljski stadion La Cartuja vsaj obsijan s soncem na televiziji izgledal bolje kot izgleda pod reflektori. Čeprav ne bo, saj je njegova travnata preproga pravzaprav njiva. Toda zelenica, ki je med vsemi premočno najslabše vzdrževano igrišče, na katerih se odvija EURO 2020, bo dejansko problem v senci. Kajti prva nerodnost bo peklenska, torej izrazito suha vročina, ki ta čas vlada v Andaluziji. Sploh v poznojunijskih popoldnevih. Kdor je bil kdaj v Sevilli, dobro ve, da tisti, ki je načrtoval to tekmo, tam ni bi nikoli. Je pa res, da bi morala po prvotnem načrtu Španija svoje tekmice iz predtekmovalne skupine E gostiti v Bilbau, a je bila baskovska metropola zaradi restrikcij povezanih z epidemijo črtana iz seznama prizorišč.

Gladali bomo enosmerni promet. Španci bodo napadali, Slovaki se bodo pretežno branili in upali, da nasprotnikova lakota po zadetkih ne bo presegla kritično mejo. Spremljati Špance je v teh dneh načeloma zelo dolgočasno, saj sta bili obe njihovi dosedanji turnirski predstavi, vztrajanje pri zelo tipskih kombinacijah. Če Jordi Alba, sicer zadnji bočni, kot njihov najboljši posameznik (kar je paradoks za, vemo kateri, slavni emoji znak) za silo še uspeva motivirati malodane vsako špansko tranzicijo, pa je njihov napad že kar mučno predvidljiv. Možnosti za remi ali celo za slovaško zmago so realne. Nervozno tekmo pa bodo zagotovo krojile tudi novice iz čudovito ohlajenega St.Petersburga, kjer bodo Poljaki grozili Švedom. Ampak. Računam na srečno špansko zmago in zadetek mojega favorita Ferrana Torresa.

AMBRO NAPOVED 0:1

 

Sreda, 23.6. ob 21.00

Nemčija

vs.

Madžarska

 

Če jih že nismo prekrižali, pa smo vsaj pomislili, da bi bil lahko predčasni odpis Nemcev legitimen. Ob njihovi prepričljivi zmagi nad Portugalsko so se stvari drastično spremenile. Ali pač. V zavest so se vrnile stare in preverjene pregovore fraze: Ko gre za velika tekmovanja, v kalkulacijo za naslov nikoli, nikoli ne pozabi všteti Nemcev. Ok. Portugalski bočni branilec Nelson Semedo je postal grešni kozel zato, da je Nemčija le še zmago pred potrditvijo napredovanja. Ta bo prišla, saj proti Madžarom ne bo nastopila pomaknjena nazaj tako opolzko, kot so ob sobotnem remiju z Madžari povsem po nepotrebnem vase zlezli Francozi. To pomeni, da tokratni gostitelji Nemcev kljub zavidljivi hitrosti in prodornosti svojih vezistov, še zlasti levega bočnega Attile Fiole in László Kleinheislerja, nimajo dosti možnosti. Kajti vse žoge, ki jih bosta napadalca Roland Sallai in Ádám Szalai odnesla pred vrata Manuela Neuerja, na cilj ne bodo prišle. Razlog za to je Chelseajeva hitro-premična betonska stena na dveh podaljšanih nogah – Toni Rüdiger. In kdo bo konkretiziral odločilen pozitiven izid v prid Elfa? Thomas Müller. Ob tem, da Timo Werner praktično povsem spočit svojo priložnost komaj čaka v zaodrju.

AMBRO NAPOVED 0:3

  

Sreda, 23.6. ob 21.00

Portugalska

vs.

Francija

 

Kar so Nemci v soboto storili Portugalcem bi lahko pri teh povzročilo vsesplošno bojazljivost pred novim porazom. Če se bo kalkuliralo do te mere, bodo – ob univerzalni veri v istočasni madžarski poraz proti Nemcem – Francozi veseli drugega mesta. Zato pravega boja ne bo. Saj bi v tem primeru Portugalska kot tretjeuvrščena s skupno zbranimi štirimi točkami zagotovo napredovala. Manj verjeten, a vseeno možen, je tudi poraz Francozov. Čeprav se zdi, da sta njihova zmagovalna timing in moment, torej metafizični dobrini, ki naposled vedno odločata o prvakih turnirjev, naravnana pravilno. Kakorkoli. Vrnimo napovedovalsko  manifestiranje spet točno na začetek tega dvoboja. Namreč. Gotovo je, da se bo navzlic uvodnim zadetkom Portugalske, ta bitka nezadržno sprevrgla v nov spektakel iz skupine F, ki bo seveda vsekaj drugega kot fakultativen. Verjamem, da nam visoko rangirani nogometni naciji in specialistki za protinapade ne bosta ostali dolžni. Cristiano Ronaldo svojemu nasledniku Kylianu Mbappeju še ne namerava predati evropskega nogometnega super-super žezla.

AMBRO NAPOVED 2:2

Foto: Matjaž Ambrožič | Osebni Arhiv

Source
Matjaž Ambrožič

Povezani Članki

Back to top button