Ambro napoveduje

Matjaž Ambrožič se je zakopal v razmislek in nam podal napovedi prihajajočih tekem turnirja EURO 2020

Sobota, 19.6. ob 15.00

Madžarska

vs.

Francija

 

Madžari so svojo najboljšo uvrstitev na Evropskih prvenstvih dosegli leta 1964, ko so osvojili 3.mesto. Francozi so štiri leta prej gostili prvenstvo in bili četrti, toda kasneje, vse do 1984, so bili nogometno tako bedni, da se na kontinentalne šampijonate sploh niso uvrstili. V času, ko so Madžari revolucionizirali nogomet, so Francozi edino gonili bicikle, se prerivali po ragbijaško, peščica jih je igrala tenis in dirkala z avtomobili. To potrjuje tudi celotna zgodovinska medsebojnih obračunov. Med letoma 1911 in 1976 sta se reprezentanci pomerili osemnajstkrat. Francozi so izgubili dvanajstkrat, trikrat je bilo izenačeno. Od leta 1978 dalje pa so Madžari pred Francozi vedno, natančneje petkrat, pokleknili. Tudi tokrat bo tako. Od vsega bo najbolj zanimivo opazovati, ali bodo favoriti na Euro 2020 tudi na obračunu v Budimpešti obrambno tako nazadnjaško pomaknjeni nazaj. Za dominantne nogometne zasedbe to ni značilno. Zavoljo te razvade, morajo kasneje njihovi vezisti in še zlasti napadalci teči dlje. Že lani je bil francoski selektor vprašan, zakaj je tako, in ali on zapoveduje ta (ritenska) gibanja. Didier Deschamps je v odgovoru zanikal svoj udeležbo pri tem in pojasnil, da je to organska taktična poza njegov ekipe. Francozi kot mački dejansko uživajo v igri z mišmi; tudi v igri z madžarsko mišjo bodo, bi dodal.

AMBRO NAPOVED 0:3

 

Sobota, 19.6. ob 18.00

Portugalska

vs.

Nemčija

 

Ker prvi derbi v skupini F, to je bil obračun med Francijo in Nemčijo, ni pustil ravno zgodovinske sledi, stavim, da jo tale bo. Nemci so pridni, a preveč furjasti. Portugalci pa so spretni in zelo brihtni. Posebnost obračuna med Portugalci in Madžari ni bil Cristiano Ronaldo, pač pa Andre Silva. Tri minute po vstopu portugalske devetice je padel prvi zadetek. Pri tretjem je bil Silva podajalec. Kaj je počel napadalec Eintrachta iz Frankfurta? Slalomsko je dirjal je med nasprotnikovimi branilci in jih s tem povsem zmedel. Silvino premišljeno in zagnano gibanje je njegovi ekipi dodalo novo taktično dimenzijo. Zanimivo bo opazovati ali bo Silva na enaki misiji v bitko z Nemci vstopil prej in ne le v zaključnih desetih minutah. Sumim, da bo, četudi bo takrat izid za Portugalce že ugoden, zmaga pa še ne bo potrjena. Če pa bodo prvi zadeli Nemci, bomo Silvo in naštudiran pritisk Portugalcev spremljali ves drugi del. Sploh pa. Zavoljo portugalske kolektivne tehnične brilijance bodo Nemci tokrat v podrejenem položaju. Ko se bo merilo razmerje v posesti žoge, pa sploh. Reprezentanca Nemčije je zaradi obiranja Ilkayja Gundogana in še posebej Tonija Kroosa občutno prepočasna. Celo nuja zmage, predanost bojnemu planu in obča disciplina Nemcem ne bodo pomagale. Najboljšo tekmo predtekmovanja na Euro 2020 bodo gladko dobili turnirsko zreli in vrhunsko uigrani Portugalci. In nemškega selektorja Joachima Lowa že pred zadnjim nastopom na prvenstvu poslali v zasluženo penzijo.

AMBRO NAPOVED 2:0

 

Sobota, 19.6. ob 21.00

Španija

vs.

Poljska

 

Poljska se na tekmi proti Slovaški ni izkazala. Za to je bila delno kriva psiha poljskih igralcev. Te je bremenila trema. Nenazadnje to dokazuje tudi edini zadetek, ki so ga uspeli zabiti v ponedeljek. Ne po naključju je ta na vrsto prišel takoj po začetku drugega polčasa, se pravi takoj po tem, ko je trener Paulo Sousa zaključil z dopolnilnim motivacijskim masiranjem svojih igralcev. Zelo drži, da Sousa kot novoprišlek na poljski klopi – to službo opravlja od letošnjega januarja – zasedbe še vedno ni izuril tako, kot bi si to želel. Kljub temu imam občutek, da bodo Sousine shematske rešitve idealne prav za nasprotnika kot je Španija. Tudi Špancem se bo namreč mudilo to tekmo spreobrniti v svojo korist, kajti takrat bo končni rezultat predhodnega obračuna v skupini E, to je dvoboja Švedske in Slovaške, že skoraj 30 ur stara novica. Zaradi znanih težav in nezadostnih priprav na prvenstvo, bo Španija igrala bolje kot v ponedeljek, a bo še naprej porazno neučinkovita. Remi bo obema reprezentancama podaljšal sanje o napredovanju.

AMBRO NAPOVED 1:1

Foto: Matjaž Ambrožič | Osebni Arhiv

Source
Matjaž Ambrožič
Preverite tudi
Close
Back to top button