Ambro napoveduje

Matjaž Ambrožič napoveduje 27. krog angleške Premier lige

Pregled tekem in napoved izidov angleške Premier lige za vas pripravlja uveljavljeni novinar in poznavalec otoškega nogometa Matjaž Ambrožič. Tokrat se je pozabaval z napovedmi 27. kroga:

 

 

Sobota, 6.3. ob 13.30 

Burnley

vs.

Arsenal

Ponovitev lepe, kombinatorne, hitre in užinkovite igre Arsenala, take kot so jo občudovali pred tednom v Leicesteru, je edina logična vizualizacija. Burnley je v primerjavi s svojimi tokratnimi gosti napadalno tog, njihova napadalna metoda pa je strnjena v tip podaj, ki jih bodo Arsenalovci navdušeno polovili. Še zlasti izpostavljam neuničljivega, čeprav zgaranega Arsenalovega destruktivca Granita Xhako. Švicar je ob seštevku naporov, ki jih prispeval ob omenjeni zmagi in tudi tisti sredi februarja proti Leedsu z naskokom najbolj zanesljiv posameznik v vrsti topničarjev. Če se bo njihov golgeter Pierre-Emerick Aubameyang v primerjavi s svojimi predstavami sredi zime vsaj malo bolj potrudil, Burnely nima nikakršnih možnosti. Se še kdo spomni tiste presenetljive decemberske Burnleyjeve zmage v Londonu? Nihče, seveda, se je ne.

AMBRO NAPOVED 0:3

 

Sobota, 6.3. ob 16.00

 Sheffiled United

vs.

Southampton

Kdor čaka, dočaka. Na zadnjih devetih tekmah so gostje izgubili kar osemkrat. Ocenjujem, da je bil dosežek Sheffiled Uniteda med tednom ob merjenju z Aston Villo le trenutni preblisk. Učinek tiste zmage domačine ne bo prebudil, pač pa ravno obratno. Fronta, ki jo bo kratkotrajno zadoščeni ekipi Sheffiled Uniteda vsilil še vedno dovolj spretni Southampton, bo prezahtevna. Zaznavno pomlajeno moštvo Southamptona ne preživlja ustvarjalne krize, pač pa preživlja – tako kot se občasno dogaja marsikateremu likovniku – trenutek, ki se ga opiše kot “prodaja njegovih del je začasno zastala”. Tudi tradicija je na strani gostov, saj imajo ti od zadnjih petih soočenj s Sheffield Unitedom tri zmage in nič porazov. Če se še enkrat vrnem k peščici novih imen v zasedbi trenerja Ralpha Hussenhüttla. Še posebej ti igralci morajo paziti, da jih kaka domačinska brca v noge ne bo zvabila med prejemnike (parih) kartonov.

AMBRO NAPOVED 0:2

 

Sobota, 6.3. ob 18.30

 Aston Villa

vs.

Wolverhampton

Ob Wolverhamptonovem torkovem porazu v spopadu z Manchester Cityjem, je še posebej izstopala njihova organiziranost. Če bodo gostje vsaj v polovični meri vajo ponovili na Villa Parku, nadaljevanje njihovega sicer solidnega rezultatskega niza ne bo ogroženo (dve zmagi in dva remija na zadnjih petih tekmah). Zadnja ugotovitev se mi zdi kar logična, saj sumim, da je Villin poraz v Sheffieldu decembra in še prej pogosto glasno hvaljeno moštvo potopil v krizno mlako. Aston Villa v tej prvenstveni sezoni na domačem igrišču ne beleži pozitivnega zbira. Že petkrat so bili poraženi, medtem ko so Wolves na poti slavili že sedemkrat. Ali še drugače. Ko Wolverhampton na tujem izgublja, izgublja s krepkimi razlikami v statistični sekciji doseženi-prejeti goli. Štirikrat poražen in trikrat pri remiju, pa vendar že 23 prejetih zadetkov. Moj poudarek leti na dejstvo, da Aston Villa v tem obdobju Wolvesom ni sposobna zabiti več kot enega. Zato verjamem v zmago slednjih.

AMBRO NAPOVED 1:2

  

Sobota, 6.3. ob 21.00

Brighton

vs.

Leicester

Leicester nima dovolj dolge klopi, ali kot pravijo Angleži, njegova zasedba nima zadostne globine (depth). Zaradi težav z mišicami, vezmi in kostmi se je bolniška predpisala šestim Leicesterjevim prvokategornikom. Posledica njihove odsotnosti je simboliziral drugi del njihovega sredinega nastopa Burnleyju. Leicesterjev napadalni voz je med počasnim premikanjem škripal, pretežno pa je kar stal. Brez dveh  posredovanj vratarja Kasperja Schmeichela za rubriko “Izven tega sveta”, bi še vedno tretji na lestvici najverjetneje obstal med poraženci. Brighton, ki je imel na odmor na voljo ves teden, bo občutno bolj zagnan, njegova igra pa za stopnjo ali dve še bolj prožna kot je sicer. Če bo na tem obračunu kaj res odločilnega, bo to prvi dosežen zadetek. A se bojim, da tega sploh ne bomo dočakali.

AMBRO NAPOVED 0:0

 

Nedelja, 7.3. ob 13.00

West Brom

vs.

Newcastle

Newcastlov juriš na zmago je pri tem paru podčrtana zapoved. A upoštevajoč zelo soliden odpor, ki so ga igralci West Broma pred dnevi ponudili Evertonu, do Newcastlovih pobožnjih želja ali sladkih sanj nimam simpatij. Še več, prav zadržati se moram, da zmage ne pripišem West Bromu. Pa ni na delu vraževerje, sploh ne. Čeprav drži, da je West Brom v tem prvenstvu na svoji nedeljskih izmenah dvakrat remiziral in, ja, že šestkrat izgubil. Zanimivo je tudi dejstvo, da se je Sam Alladryce, sedanji trener West Broma (v sezoni 2007-2008 je vodil tudi Newcastle) proti tokratnim gostom zmagovalno postavil že 13-krat, največkrat med vsemi nasprotniki, s katerimi se je soočil v svoji bogati trenerski karieri.  Najbolj realen je tu kljub vsemu remi.

AMBRO NAPOVED 1:1

 

Nedelja, 7.3. ob 15.00

Liverpool

vs.

Fulham

Tako zelo nizko pa Liverpool vseeno ni padel. Znanstveno-kruta-fantastika petih zaporednih domačih porazov se bo tu končala. Fulham bo poskušal z vsemi sredstvi – saj mu kot osemnajstemu na lestvici drugega ne preostane, a na koncu se bo vse Liverpoolovo strinjalo, da je daleč najboljše, kar se jim je zgodilo v zadnjih dveh mesecih ta razpored tekem oziroma rezultatsko slaboten Fulham, ki jim je namenjen to nedeljo. V prvi postavi bo ponovno Mohamed Salah, ki je bil v četrtek na derbiju proti Chelseaju presenetljivo zamenjan. Ta odmevna lekcija trenerja Jurgena Kloppa bo zanesljivo koristila ne le najboljšemu strelcu v ligi, pač pa celotnemu Liverpoolovemu kordonu. Pri Liverpoolu začenjajo z novim štetjem – zmag.

AMBRO NAPOVED 3:0

 

Nedelja, 7.3. ob 17.30

Manchester City

vs.

Manchester United

V Manchestru nikoli ne veš. Razen tega, da bo, če ta trenutek še ne, čez pol ure pa že deževalo. Na zadnjih enajstih medsebojnih obračunih v vseh tekmovanjih se je le dvakrat zmaga utrnila gostiteljem. Res, v zadnjem desetletju je bilo kaj malo manchesterskih derbijev končanih pri izidu, ki so bili povsem sinhroni s trenutnim stanjem duha in logičnim razmerjem moči. Tokrat do nove Citjeve zmage vodi ravna transferzala. Zakaj? Zdi se, da je pregorel Bruno Fernandez, motor Unitedove igre. V minulih dveh tekmah Portugalec ni ponudil servisa, ki smo ga bili vajeni. Ne gre pozabiti, da je za napadalnim vezistom v tej sezoni že 40 tekem ali več kot 3000 minut nogometa. Pri rdečih poškodovana Francoza Paul Pogba in Anthony Martial bosta zato še bolj pogrešana. Vso težo zahtevnosti vrtanja v odlično Cityjevo obrambo prepustiti krilnima Danielu Jamesu in Marcusu Rashfordu ter centrašu Edisonu Cavaniju pa se zdi rešitev, ki nima izrazitejše ustvarjalne podlage. A štab Manchester Uniteda v tem primeru nima druge rešitve. V nov Unitedu ljubi 0:0 ne verjamem. 22. zaporedna zmaga Manchester Cityja bo zato še posebej sladka.

AMBRO NAPOVED 1:0

 

Nedelja, 7.3. ob 20.15

Tottenham

vs.

Crystal Palace

Za nesporne premierligaške šampijone v vkopavanju in gradnji neprebojne obrambe v zadnjem obdobju veljajo igralci Crystal Palacea. Če temu prištejemo mlačnost Tottenhamove igre, ki je kljub četrtkovi zmagi v Fulhamu kremžila obraze njihovih navijačev, je kaj drugega kot novo zasluženo točko za goste težko napovedati. Prvič po septembru je trener Jose Mourinho minuli četrtek v svojo začetno ekipo uvrstil zvezdniškega vezista Deleja Allija, ki razen tega, da je površno dopolnil akcijo, ki se je končala s Fulhamovim avto-golom, ni upravičil izkazanega zaupanja. Podobni eksperimenti, s katerimi Tottenhamov strateg po novem poskuša prevetriti igro moštva, bodo prav v spopadu s tipom nasprotnika kot je Crystal Palace neuspešni. Zadnja dva obračuna med londonskima tekmeca sta se končala pri 1:1, medtem ko je od zadnjega Tottenhamovega poraza v dvobojih s Crystal Palaceom minilo že šest let.

AMBRO NAPOVED 1:1

  

Ponedeljek, 8.3. ob 19.00

Chelsea

vs.

Everton

Chelsea je v minulem derbiju proti Liverpoolu potrdil svoj nov igralni vzorec. Hiper-kontrola na slehernem kvadratnem metru igralne površine. Prepričljiva obramba, predvsem ko gre za nevarne visoke v njihov kazenski prostor, in dopadljiva tranzicija iz defenzive – to so taktični parameti, kjer se Everton kaj predvidljivo lahko ujame v mrežo. Edini Chelseajev  problem bi lahko predstavljala zadnja ključavnica, s katero grozijo gostje. To pooseblja njihov odlični vratar Jordan Pickford, ki je na zadnjih tekmah spet našel izvrstno formo. Splošno je znano, da so Pickfordova šibkost streli sproženi iz razdalje. Chelsea pa svoje strelske sreče na ta način skoraj ne preizkuša več. Tisto mučno tlačenje žoge v gol od blizu bo glavna tema tega nervoznega obračuna. Možno je, da bo tekma za oko dokaj neprivlačna. Na pamet bi se reklo, ah, če je Chelsea pred dnevi sklestil Liverpool, kaj ne bo še Everton. Ne. Bodimo pozorni, saj je Everton tudi na lestvici boljši od svojega prvaškega soseda.

AMBRO NAPOVED 1:1

 

Ponedeljek, 8.3. ob 21.00

West Ham

vs.

Leeds

Čudovit zaključek tega uradno še vedno 27.kroga v Premier ligi. Po občem prepričanju bo to odprta, če ne kar dirkaška akcija. In v tekih primerih izključno, da bo proti koncu bolj upehan West Ham. Obe moštvi sta imeli med tednom odmor, to pomeni, dovolj časa za pripravo. Še posebej zanimiva do strateška dognanja trenerja gostov Marcela Bielsea, ki je vzroke za pohvalen položaj West Hama na lestvici, vsaj zdi se tako, razume celo bolje kot David Moyes. Slednji svojega West Hama igralnemu vzorcu Leedsa ne bo prilagajal. Bielsa pač. Zanimiv je bil potek decemberskega obračuna med kluboma, ki ga je v zaključku v zmago prevedel West Ham. In z njo spodbudil svoj kasnejši dvig med šest navišje uvrščenih. Trdim, da je poraz Leedsa izključen, največja možnost pa obstaja za končen neodločen izid.

AMBRO NAPOVED 2:2

Matjaž Ambrožič

Preverite tudi
Close
Back to top button