Ambro analizira

Matjaž Ambrožič analizira 22. krog Premier lige.

Maestral zgoraj, burja spodaj.

 

 

Manchester City je v kot stlačil Chelsea, zato je Liverpool zdaj udobno drugi. Od peterice na začelju je bil poražen edino Everton.

Odigran je bil le en super-derbi 22. kroga. Že na uvodni tekmi je napadalno zelo skromni Chelsea klavrno klonil na Etihadu. Vodilni Manchester City je s stalnim pritiskom še enkrat več izkazal šampijonsko ambicijo. Izjemen strel Kevina DeBruyneja je odločil dinamično bitko, ki pa je potekala praktično le enosmerno (1:0). Nedeljska zmaga Liverpoola nad Brentfordom (3:0) je prinesla spremembo na drugem mestu.

Ob tem, da ima Liverpool, v primerjavi z zdaj spet s tretjeuvrščenim Chelseajem, odigrano tekmo manj. Pogled na lestvico namiguje, da je dirka za naslov že odločena, medtem ko naj bi se Chelsea in Liverpool v pomladanski sapici povaljala za osvojitev ničvrednega naslova podprvaka. Gotovo so zaključki tega tipa, in to maratonskih 16 krogov pred koncem, zaenkrat še butalske čenče, toda vodilni trio je razred zase, Manchester City pa edini resnično elitni vod med to trojko.

Dokaz: City, Chelsea in Liverpool so se še 11.decembra lani stiskali v razmaku treh točk, zdaj City beži z enajstimi oziroma trinajstimi točkami razlike.

Sledita jim West Ham in Arsenal. Arsenalova prošnja za prestavitev slovitega severnolondonskega derbija je bila uslišana.

Razlog: večje število okuženih z virusom v taboru topničarjev in posledična nezmožnost sestave dovolj številčne ekipe.

Arsenalov osovraženi sosed Tottenham, ki bi moral biti tokrat gostitelj, je zato izrazil javno razočaranje. Sedem sezonskih porazov (toliko kot Arsenal) ima po novem tudi West Ham. Leeds je bil tisti novi neverjetno razpoloženi gost na London Stadiumu, kjer se je odvijala sila napeta tekma. Hat-trick krilnega napadalca Jacka Harrisona, Angleža, ki je nogometno zrasel v ZDA, je priskrbel drugo zaporedno zmago za spretne silake iz Yorkshireja (2:3). Nabrati šest točk v dveh vezanih zamahih Leedsu v tem prvenstvu še ni uspelo.

Še bolj poudarjena posledica Leedsovega dviga forme pa je lestvični preskok Evertona. Ta se je znašel sredi tornada. Everton je že v soboto sramotno izgubil na obisku pri do zdaj zadnjem Norrwichu (2:1). Zato je s položaja prvega trenerja po sedmih mesecih odletel 61-letni Rafael Benitez. Španec je premierligaški veteran, ki je največ svoje karierne slave dosežene na angleških tleh požel kot trener Liverpoola (2004 – 2010), to je edinega in zato še toliko bolj osovraženega Evertonovega soseda.

Dvoboj med zdaj predzadnjim Newcastleom in še vedno sedemnajstim Watfordom je ostal rezultatski pakt. Watford je šele v izteku tekme dosegel izenačenje, s tem pa si ni dovolil še sedmi zaporedni brodolom (1:1). Kardovsko že okrepljeni Newcastle je tako zapravil lepo priložnost za tako željeno drugo ligaško zmago. Mimogrede. Newcastle je že na devetih tekmah povedel prvi, a nato ni zmagal. Zdaj na dnu tabele ždi Burnley, ki se lahko delno tolaži z dejstvom, da ima v primerjavi z druščino pretežnih zgubarjev odigrani vsaj dve tekmi manj.

Že v soboto je bila v Birminghamu zelo zanimiva akcija, ki sta jo uprizorili moštvi Aston Ville in Manchester Uniteda. Gostje so že ubežali za dva zadetka, a so jih domači ujeli. Kot rezervist je tekmo v prid Ville obrnil Philippe Coutinho, brazilski zvezdnik, ki v zadnjih sezonah kot član Barcelone ni našel pričakovane forme. Zdaj pa je kot posojenec takoj postal Villin super-princ, kajti za znižanje je asistiral, končni izid pa je kot strelec zapečatil kar sam (2:2).

Še to. Med tednom bodo v Premier ligi odigrana štiri poprej zaradi problemov z virusnimi okužbami prestavljena srečanja. V torek se soočita že omenjena rahitika Burnley in Watford ter trenutno kar malce preveč pametna Brighton in Chelsea. V sredo pa bo svoje revolveraške potenicale v Leicesterju poskušal razkazati Tottenham, istočasno pa demoralizirani Manchester United gostuje na zahodu Londona, v Brentfordu.

Foto: Matjaž Ambrožič | Osebni Arhiv
Foto: Matjaž Ambrožič | Osebni Arhiv

Matjaž Ambrožič

Back to top button