HeadlineAktualnoVideoŠportPišemo

Ambro analizira

Matjaž Ambrožič analizira 11. krog Premier lige.

O dveh surovo odstavljenih in enem milostno še naprej trpečim.

 

 

Romaneskni premierligaški konec tedna je zaokrožil prvi sezonski poraz Liverpoola, ki v gosteh pri West Hamu ni uspel ponuditi svoje značilne predstave. Skrbno načrtovane bliskovite tranzicije West Hama so izčrpale Liverpoolovo vezno postavitev. Medtem pa je boter dveh zadetkov postal robustni domači napadalec Michail Antonio. Ta je navidezno naivno, a vendar zelo učinkovito lomastil – vselej v mejah dopustnega – in tako izdatno motil Liverpoolovega vratarja Alissona. Westhamov 7,8-odstotni popolni izkoristek podaj iz kota je vražje visoka vrednost: 64 izvedenih kotov v tem prvestvu je po novem enako že petim golom! West Ham je s četrtim zaporednim uspehom skočil na tretje mesto, Liverpool pa pustil na četrtem (3:1). Kljub minimalni prednosti ob koncu se je Arsenal dosledno lotil Watforda (1:0).
Edini (priznani) zadetek je sledil akciji, v kateri so se gostje nerodno zaštrikali. Danny Rose je žogo poslal izven igrišča, saj je njegov kolega Joao Pedro obležal na sredi polja. Medtem ko so Arsenalovci izvedli met iz outa, je Pedro že vstal. Za vrnitev žoge nasprotniku – kar fair-play načeloma zapoveduje – tako ni bilo več razloga. Štiri podaje in en odboj kasneje je Arsenal po strelu odličnega Emilea Smith-Rowea povedel. Rose je že v prvem delu v kazenskem prostoru zrušil Alexandrea Lacazetta, a je Watfordov vratar Ben Foster kazenski strel ubranil. Neuspešen izvajalec je postal Pierre-Emerick Aubameyang, ki je prekuhal tudi situacijo na koncu tekme. Gabonec je z dotikom žoge že skoraj na golovi črti ustvaril nedovoljen položaj. Če ga ne bi, bi bil zadetek Martina Ødegaarda priznan. Arsenal je po tretji zaporedni zmagi zdaj na razpredelnici peti (1:0). Ponoven ligaški krst za Antonia Conteja, zdaj trenerja Tottenhama, se je izvil v remi. Domači Everton je igral zelo medlo, Tottenham pa zelo plaho (0:0). Debele poglede navijačev Chelseaja je izvabilo Burnleyjevo izenačenje tik pred koncem srečanja (strelec Čeh Matěj Vydra), ki bi ga še vedno vodilna ekipa na tabeli morala spričo številnih čistih priložnosti pod zmagovalno streho pospraviti že vsaj pol ure pred tem (1:1). Prav tako je v soboto moral izraz nebogljenega Kalimera znova prevzeti Ole Gunnar Solskjær. Njegov Manchester United se na mestem derbiju praktično ni odzval. Nič čudnega ne bi bilo, če bi se ta končal z izidom 0:5. Kajti drugouvrščenec na tabeli Manchester City je razvpiti dvoboj zlahka nadziral (0:2). Za United zdaj že kar značilna ekstremna nihanja, ko govorimo o intenzivnosti kombinatorike in splošni tekmovalni motiviranosti, so slab obet za nadaljevanje prvenstva. Manchester United je padel na 6.mesto. Še bolj nerodna pa je očitna dilema vodstva kluba, ali naj Solskajærja odslovijo – ali pač še naprej ob slabih igrah skupaj z navijači – trpijo! Peti zaporedni poraz je službe stal Dana Smitha, ki je Aston Villo vodil zadnje štiri sezone in je slavni birminghamski klub lani spet povedel v Premier ligo. Ironično je tudi Norwich City s funkcije glavnega stratega razrešil Daniela Farkeja. In to ravno na dan, ko je njegovo moštvo zabeležilo prvo premierligaško zmago po 21-ih mesecih – zgodilo se je v Brentfordu (1:2). Nemec Farke je z Norwichem dvakrat izpadel iz elite, a se pod njegovim vodstvo vanjo tudi vrnil.

V dvanajstih dneh po reprezentančnem odmoru vsakega izmed premierligašev čakajo trije nastopi. Prvo kritično obdobje sezone bo, sploh glede na točkovne razlike med najboljšimi, res preklensko.

Matjaž Ambrožič

Back to top button