Ambro analizira

Matjaž Ambrožič se je lotil analize skupinskega dela EURO 2020

V osmini finala je najboljših šestnajst.

 

 

Če je soditi po zaključnem večeru skupinskega dela letošnjega evropskega nogometnega prvenstva, bi se EURO 2020 v drugem delu lahko podvizal v najboljšega v zgodovini. Zaenkrat velja, da so vse najboljše reprezentance ostale v konkurenci – podobno kot pred petimi leti, pri čemer so vsa celinska prvenstva med letoma 1996 in 2012 vključevala večja presenečenja. Skupno 36 obračunov je postreglo s sedmimi klasikami in vsaj devetimi prelepimi goli, ki so že arhivske uspešnice.

Uvodni paket tekem nam je namenil največ golov v zadnjih dveh desetletjih, sicer pa je letošnji turnir do knock-out faze tretji napadalsko najbolj ploden v zgodovini. Slednje niti ne čudi, saj smo spremljali pretežno ofenzive. V nadaljevanju bo prišlo do znatnega padca – tako števila zadetkov kot tudi brezkompromisnih jurišev proti nasprotnikovim vratom. Dejstvo pa je tudi, da so skoraj vse favorizirane reprezentance v času posameznih obračunov doživljale nepričakovane padce. Ti so bili očitni, pa najsi je šlo za daljša časovna obdobja taktične zmedenosti oziroma nihanj zbranosti bodisi za izgubo fizične moči in posledično siromašne tekmovalne silovitosti. Portugalska, Nemčija, Francija, Španija, pa tudi Belgija in Nizozemska, kaj šele Anglija ali pa Hrvaška – vse velike evropske nogometne sile so ranljive. Za nepristranske opazovalce so te oscilacije odličen obet, saj bodo tekme v osmini finala napete bitke podobne nepredvidljivim dirkam po džungli. Zato pa sta zadnja dva tedna močno razočarala Turke, Poljake, Ruse in Škote. Te nacije so pričakovale več, dejansko pa njihove selekcije niso (bile) konkurenčne. Spričo zahtevnosti znotraj posameznih skupin izpadi zadnjeimenovanih vseeno niso posebej velika presenečenja. Istočasno so lahko zelo zadovoljni Valižani, prav enako Avstijci, pa Čehi in Švicarji, še zlasti pa Švedi in Ukrajinci, ki se bodo za pomik v čertfinale potolkli med sabo. Posebno poglavje so seveda Danci, ki v izločilni obračun z Walesom vstopajo posebej razsvetljeni.

Grozljiva drama, ki je sledila zastoju srca Christiana Eriksena na uvodni tekmi Danske in Finske kot opozorilo o nujnosti preventivnih ukrepov, ki jih mora vključevati sleherna nogometna tekma, ne bo pozabljena.  Izenačenje rekorda Christiana Ronalda po številu zadetkov za svojo reprezentanco tudi ne. Ronaldo je na večni lestvici ujel Iranca Alija Daeija. Oba sta do sedaj v dresu patrije kresnila kar 109 golov. O super pragmatizmu in zavidljivi učinkovitosti, ki so ju demonstrirali Italijani, se bo prav tako še razglabljalo. Podobno kot tudi o patetičnem začetku prvenstva Špancev.

Kateri obračuni so bili the best ? Nizozemska-Ukrajina (3:2), Portugalska-Nemčija (2:4), Turčija-Wales (0:2), Rusija-Danska (1:4), Švedska-Poljska (3:2), Portugalska-Francija (2:2), pa tudi Madžarska-Nemčija (2:2). Velemojstrsko so mrežo zadeli Belgijec Kevin De Bruyne (vs. Danska), Čeh Patrick Schik (vs. Škotska), Ukrajinec Andriy Yarmolenko (vs. Nizozemska), Hrvat Luka Modrić (vs. Škotska), Danca Mikkel Damsgaard in Andreas Chrisitensen (oba vs. Rusija), Poljak Robert Lewandowski (vs. Švedska), pa tudi Italijan Manuel Locatelli (vs. Švica) in seveda portugalski kapetan Cristiano Ronaldo (vs. Nemčija). Po svoje so bili zabavni preštevilni ponesrečeni zaključki španske špice Alvara Morate, senzacionalni avtogol slovaškega vratarja Martina Dúbravke (vs. Španije) pa ste tudi najbrž že videli.

Sumim, da bo v nadaljevanju EURO 2020 senzacij še veliko več. Naj imam prav.

Foto: Matjaž Ambrožič | Osebni Arhiv
Source
Matjaž Ambrožič
Back to top button