30. obletnica UFC-ja in poslastice za ‘Fightfan’ sladokusce

Predsednik UFC organizacije Dana White je v posebnem video obvestilu za javnost najavil nekaj dogodkov in borb, katerih se bo v prihajajočih mesecih lahko veselil sleherni oboževalec mešanih borilnih veščin.

 

UFC je ob njihovi 30. obletnici za letos pripravil kopico ‘posebnih’ dogodkov, kjer se bo na seznamu znašlo kar nekaj zvenečih imen in bo prav gotovo pritegnilo veliko zanimanja tako pri pravih ‘fightfanih’, kot tudi tistih, ki si mimogrede ogledajo kakšno borbo.

UFC 284 z dvema borbama za naslov prvaka

Pričeli bodo že z naslednjim PPV (plačaj in poglej) dogodkom, z vrnitvijo organizacije v Avstralijo, natančneje v Perth. Tam bo 11. februarja na UFC 284 v glavni borbi večera po besedah Dana Whitea ‘superfight’, kjer se bosta pomerila številka 1 in 2 v t.i. „pound for pound“ lestvici, Alexander Volkanovski (25-1) in Islam Makhachev (23-1) za naslov prvaka v lahki kategoriji.

Prvak peresnolahke kategorije Alexander Volkanovski, ki v UFC-ju v 12-ih borbah še ne pozna poraza, bo namreč prestopil v višjo težnostno kategorijo in na domačem teritoriju izzval prvaka lahke kategorije, Islama Makhacheva, za katerega so mnogi mnenja, da je v svoji kategoriji celo najboljši na svetu. Makhachev je po porazu leta 2015, nanizal 11 zaporednih zmag in osvojil naslov prvaka lahke kategorije. V predborbi se bosta za začasni naslov prvaka peresnolahke kategorije pomerila Yair Rodriguez (14-3-1) in Josh Emmet (18-2). Slednji, ki bo marca dopolnil 38 let se je organizaciji pridružil leta 2016, je v 11-ih borbah izgubil le dvakrat in je v nizu petih zaporednih zmag. Yair Rodriguez, ki si v skorajda vsaki svoji borbi prisluži bonuse za bodisi borbo večera ali najboljši nastop večera, je v zadnjih 5-ih borbah izgubil le enkrat, borba z Jeremy Stephensom pa se je zaradi nenamernega kontakta prsta v oko in nezmožnostjo nadaljevanja končala brez zmagovalca (no contest).    

UFC 285 in povratek Jona Jonesa

V T-Mobile Areni v Las Vegasu bomo 5. marca videli povratek Jona Jonesa (26-1), ki se po treh letih vrača v oktagon, tokrat v težko kategorijo, kjer ga bo v borbi za nedavno odstavljeni pas omenjene kategorije pozdravil Ciryl Gane (11-1). Francoz se je najelitnejši organizaciji pridružil leta 2019, nanizal 6 zaporednih zmag, preden se je za začasni naslov prvaka težke kategorije pomeril z Derrickom Lewisom. Tega je z najboljšim nastopom večera knockoutiral v tretji rundi, osvojil šampionski pas in na svoj konto vpisal 10. zmago v svoji karieri. Januarja lani se je nato v borbi za naslov nespornega prvaka pomeril s takratnim vladarjem težke kategorije Francisem Ngannoujem, kateremu pa je po 25-minutah borbe moral priznati premoč in prvič v svoji karieri je okusil grenkobo poraza. Gane je v septembru proti Tai Tuivasi z knockoutom v tretji rundi in borbo večera popravil ta okus. Jon ‘Bones’ Jones, katerega edini madež na njegovem kontu prihaja iz naslova diskvalifikacije zaradi nedovoljenih udarcev, v svoji karieri še ne pozna poraza. Nazadnje se je boril februarja 2020, ko je (uspešno) branil naslov prvaka poltežke kategorije proti takratnemu izzivalcu Dominicku Reyesu.

Predborba spektakla bo za naslov prvakinje mušje kategorije med dominantno branilko naslova Valentino Shevchenko, ki bo proti Alexi Grasso poleg svojega pasa branila tudi niz 9. zaporednih zmag.

UFC 286 trilogija Edwardsa in Usmana

UFC nam bo v mesecu marcu postregel s kar štirimi dogodki, a najbolj izstopata ravno UFC 285 in 286. UFC 286, ki se bo 18. marca odvil v O2 Areni v Londonu ima pošasten seznam borb, kot se za povratek na staro celino spodobi, obenem pa bo za dodatno mero navdušenja angleških navijačev v glavni borbi večera poskrbela trilogija Leona Edwardsa (20-3-1) in Kamara Usmana (20-2). Borca sta se v osmerokotni kletki srečala že dvakrat, vsak pa sta na svoj račun vpisala po eno zmago. Medtem, ko je Usman, za mnoge eden izmed najboljših ‘borcev velterske kategorije na svetu, v letu 2015 po sodniški odločitvi ugnal Edwardsa, pa je slednji ‘uslugo’ vrnil na veliko bolj spektakularen način. Na UFC 278 avgusta lani je v glavni borbi večera kot izzivalec po sodniških ocenah izgubljal štiri runde, preden je minuto pred koncem borbe z izjemnim ‘high kickom’ uspaval Usmana in mu odvzel naslov prvaka, ter zadal drugi poraz v karieri.

Za uvod v glavno borbo večera bosta poskrbela Justin Gaethje (23-4) in Rafael Fiziev (12-1). Gaethje je v letu 2021 z Michaelom Chandlerjem, proti kateremu je vpisal 23. zmago v svoji karieri, posrkbel ne le za borbo večera, temveč sta v 15-ih minutah borbe S Chandlerjem prikazala izbrano borbo leta (2021). V maju 2022 je kot izzivalec prvaka lahke kategorije Charlesa Oliveire nesrečno izgubil v prvi rundi, ko ga je Brazilec s prijemom prisilil k predaji in se bo v Londonu poskušal vrniti na zmagovalna pota. To pa ne moremo reči za 29-letnega Fizieva, ki je po porazu na svojem debitantskem nastopu v letu 2019, nanizal 6 zaporednih zmag, 3 od teh je vpisal s predčasno prekinitvijo.

UFC 287 ‘rematch’ Pereira vs Adesanya
Navdušenje se bo nadaljevalo v aprilu, ko bo na sporedu težko pričakovani rematch Alexa Pereire (7-1) in Israela Adesanye (23-2). Spomnimo, novembra lani na UFC 281 je Pereira ob izteku pete runde s tehničnim knockoutom in nastopom večera ugnal Adesanyo in mu odvzel naslov prvaka srednje kategorije. Brazilec, ki je v mešane borilne veščine tako kot Adesanya prestopil iz kickboksa, je s tem vpisal še tretjo zmago nad Novozelandcem nigerijskih korenin, dve prav v omenjeni disciplini v letu 2016 in 2017. Ogrevalni del občinstva za glavno borbo večera bo pripadel neugodnemu Gibertu Burnsu (21-5) in vedno atraktivnemu Jorge Masvidalu (36-15). Burns je v leto 2023 vstopil z zmago v prvi rundi, ko je na UFC 283 Neila Magnya prisilil k predaji, medtem, ko bo Masvidal, lastnik rekorda najhitrejšega knockouta v organizaciji (5 sekund), poskušal prekiniti niz treh zaporednih porazov. Dva izhajata iz neuspelih poskusov usvojitve naslova prvaka velterske kategorije proti Usmanu, tretjega pa mu je v borbi večera na UFC 272 zadal večni rival Colby Covington. Burns in Masvidal pa imata nekaj skupnega; oba sta v naskoku na velterski tron izgubila proti Kamaru Usmanu.

Luka Kovič

Back to top button