V Strunjanu že 22. praznik kakijev

V Strunjanu do nedelje poteka praznik kakijev. Obiskovalci bodo lahko kakije kupili sveže in kot del različnih jedi. Z letošnjim pridelkom so zadovoljni, je za STA ocenila predsednica Turističnega društva Solinar Strunjan Marina Knez. Zaradi vse pogostejšega pojava mrčesa sicer s strahom pogledujejo v prihodnost, je povedala.

Kot je še dejala Knez, so pridelovalci kakija v Strunjanu z letošnjo letino zadovoljni. Tamkajšnji pridelovalci skupni pridelek ocenjujejo na okrog 150 ton. Največ težav jim je sicer povzročila sadna muha, ki se je pojavila ravno v obdobju, ko je kaki menjal barvo iz zelene v oranžno, zaradi česar je bila letina okrnjena.

Prav zaradi pojava mrčesa pridelovalci s strahom pogledujejo v prihodnost. Kot je namreč razložila Knez, v Strunjanu sledijo ekološki in integrirani pridelavi, škropiv ne uporabljajo, zato jih skrbi, kako bo ob morebitnem pojavu mrčesa njihovo delo potekalo v prihodnje.

V okviru praznika kakijev bodo sicer vse do nedelje ponujali tako sveže kakije kot številne jedi iz kakijev, med drugim tudi marmelade, kakijev kis, moč pa bo poskusiti tudi kakijev smuti in kaki v čokoladi.

Danes ob 17. uri pripravljajo tekmovanje za največji kaki, v sklopu prireditve pa organizirajo tudi več vodenj po Strunjanskih solinah. V bližnjem hotelu Krka v soboto pripravljajo predavanja na temo tehnologije gojenja kakija in tudi njegove predelave.

Vse tri dni bo med centrom Strunjana in krajem prizorišča vozil brezplačni vlakec.

Back to top button