Kultura

Zlata plaketa JSKD kiparki Dragici Čadež

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je objavil dobitnike priznanj v ljubiteljski kulturi. Zlato plaketo za življenjsko delo in izjemne dosežke bo prejela kiparka Dragica Čadež Lapajne, podelili pa bodo še pet srebrnih plaket in zlati znak. Podelitev bo 20. januarja v Klubu Cankarjevega doma, so sporočili z JSKD.

 

 

Zlato plaketo za življenjsko delo bo Dragica Čadež Lapajne dobila za izjemne ustvarjalne dosežke na področju kiparstva, predano pedagoško, kulturno-vzgojno in mentorsko delo ter neprecenljiv prispevek na področju razvoja in uveljavitve keramike kot umetniškega izraznega sredstva, piše v utemeljitvi.

JSKD jo prišteva med bolj zaslužne posameznike za priznanje in napredek umetniškega oblikovanja keramike v slovenskem prostoru. Med letoma 2003 in 2010 je bila predsednica Društva keramikov in lončarjev, ki je leta 2004 organiziralo prvo pregledno razstavo z naslovom Keramika v Magistratu, ki odtlej vsako leto prikaže aktualno ustvarjalnost ter prispeva k dvigu kakovosti in promocije področja.

Idejno in organizacijsko je zasnovala tudi razstavo Keramika v Sloveniji 1964-2004 ter Mednarodni trienale keramike Unicum, ki je doživel že štiri izvedbe. Je članica International Academy of Ceramics.

“Rezultati angažiranega delovanja na tem področju so se pokazali tudi z ustanovitvijo sekcije za keramiko na Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov, prav tako so na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani odprli oddelek za unikatno oblikovanje, keramiko in steklo, kjer je nekaj let poučevala. Umetniška keramika je tako iz pobud in prizadevanj posameznikov iz pretežno ljubiteljskih ustvarjalnih krogov prešla v polje akademskega in profesionalnega umetniškega delovanja, kar je izjemen doprinos k razvoju področja,” so zapisali na JSKD.

Srebrne plakete bodo dobili Marina Cernetig, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine in slovenskega jezika v Benečiji, Radovan Čok za ustvarjanje in pedagoško delo na področju sedme umetnosti, Franjo Murko za dolgoletno vsestransko delo na področju ljubiteljske kulture in kulturnega sodelovanja v Slovenj Gradcu ter Lučka Maria Peterlin za dolgoletno vsestransko delo na področju ljubiteljske kulture in kulturnega sodelovanja v zamejstvu.

Zlati znak JSKD za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe pa bo dobila Jasna Žitnik Remec, ki med drugim umetniško vodi zasedbo Jazzva.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button