Za uvod v festival Kurja polt Kajenje povzroča kašelj in razstava

V Kinodvoru bodo kot uvod v letošnji Festival žanrskega filma Kurja polt drevi premierno prikazali francoski film Kajenje povzroča kašelj Quentina Dupieuxa in v Galeriji Kinodvor odprli razstavo fotografij ob desetletnici festivala.

 

Kot so zapisali v Kinodvoru, Festival žanrskega filma Kurja polt praznuje in prikazuje – pogosto prvič na domačem platnu in v izvornem formatu filmskega traku – tisto čudovito bizarno, drzno in divje polje filmske ekspresije, ki nosi oznake žanrski, kultni, eksploatacijski, B film in camp.

Nekateri med njimi so filmske sirote brez pedigreja. Drugi so zamolčani, spregledani, prepovedani biseri velikih auteurjev. Vsi skupaj pa tvorijo filmsko subkulturo, ki ima svoj credo, videz in kult privržencev, pa tudi svoje večno mesto na kanonski margini, od koder kriči zoper konvencionalnost in konformizem, zoper družbeni, politični in filmski status quo.

Z razstavo 10 let Kurje polti bodo obudili spomin na začetke in prvo dekado festivalskih edicij, gostovanj filmskih avtorjev, predavanj filmskih teoretikov, delavnic festivalskega fanzina in filmske kritike, pogovorov in okroglih miz ter druženj. Avtorji fotografij so Domen Pal, Katja Goljat, Matjaž Rušt in Nada Žgank.

Najnovejša pustolovščina vodilnega francoskega absurdista Dupieuxa Kajenje povzroča kašelj je, kot so zapisali v Kinodvoru, zelo zabaven, zelo nepredvidljiv in zelo prismojen poklon starim superjunaškim serijam. Skupina superjunakov, ki se proti zlobnežem bori s pomočjo negativne energije tobaka, se po divji bitki z želvo velikanko odpravi na obvezen enotedenski team building, da bi okrepili ekipnega duha, preden se vrnejo reševat svet.

Festival žanrskega filma Kurja polt bo potekal od 17. do 23. aprila.

Source
STA
Back to top button