Kultura

V Piranu in Portorožu na ogled dela Safeta Zeca

Na osmih prizoriščih v Piranu in Portorožu bo od petka pa do vključno 30. junija na ogled razstava del bosanskega umetnika Safeta Zeca. Skupno bo na ogled 50 slik iz ciklov Objemi in Exodus, kar bo umetnikova največja samostojna razstava v Sloveniji doslej.

Pričujoča razstava za piransko občino v obdobju, ko je kulturno življenje skoraj povsem zamrlo, pomeni velik izziv. Kljub negotovi epidemiološki situaciji pa so se organizatorji odločili, da je “čas, da na stežaj odpremo vrata umetnosti”, je na današnji novinarski konferenci v galeriji Monfort, ki bo eno od prizorišč razstave, poudarila piranska podžupanja Manuela Rojac.

Na ogled bodo slike iz dveh ciklov umetnika, ki jih je ustvarjal zadnjih 20 let. V ciklu Objemi bo na ogled 37 slik, ki jih je Zec posvetil tragični zgodbi “sarajevskih Romea in Julije” – Boška in Admire – ki sta umrla med obleganjem Sarajeva leta 1993. Cikel Eksodus pa so navdihnile zgodbe migrantov.

Kot je ocenila Nives Marvin z Obalnih galerij Piran, je Zec z obema cikloma postavil pomnik dogajanju v času, ki ga živimo, zlasti cikel Objem pa predstavlja “križev pot civilizacije na poti v tretje tisočletje”.

Zamisel o razstavi so dobili leta 2019 ob ogledu razstave Objemov v beneški cerkvi Chiesa della Pieta. Slike so želeli pripeljati v Piran že lani za tradicionalno razstavo križevega pota v piranskih cerkvah, a je pandemija zamaknila projekt, je spomnila Polona Senčar iz potovalne agencije Maona.

Razstavo bodo po besedah predsednice društva Prijatelji zakladov sv. Jurija Milke Sinkovič pospremili številni dogodki. Tako bodo deklamirali monolog Toneta Partljiča, ki ga je navdihnil cikel Objemi, angažirali so se tudi lokalni umetniki, glasbeniki in plesalci. Načrtujejo tudi več okroglih miz in pedagoški program, natisnili pa so tudi zloženko, ki bo v pomoč obiskovalcem razstave in samega Pirana.

Dogodka se je udeležila tudi umetnikova hči Hana Zec. Kot je navedla, je cikel Exodus zamišljen kot potujoča razstava. Doslej je bil na ogled petkrat, in sicer v Italiji ter v BiH v Srebrenici.

Vstopnice za razstavo so na voljo na vseh prizoriščih, razen v cerkvah, kjer je ogled brezplačen. Razstava bo odprta vsak dan razen ob ponedeljkih.

Source
STA
Back to top button