Kultura

V Parmi razstava o eleganci in skrivnostnosti Modiglianija

V Fundaciji Magnani-Rocca v Parmi so pripravili razstavo Amedeo Modigliani. Dela iz Muzeja v Grenoblu, ki bo obiskovalcem na ogled takoj, ko bo to mogoče, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Namen razstave je ponuditi poglobljen vpogled v to, kako je umetnik, ki je umrl star le 35 let, skozi kratko kariero razvil svoj prepoznaven slog.

Prav tako bo razstava, za katere je dela posodil Muzej v Grenoblu, ponudila vpogled v razmerje med risbo in slikarstvom v Modiglianijevih delih. Ob šestih delih velikega umetnika, med katerimi je tudi znani portret ženske z belim ovratnikom (Femme au col blanc), so postavljeni primerki sienskega slikarstva, dela Paula Cezanna in nekaj obrednih mask s Slonokoščene obale, navaja Ansa.

Direktor Fundacije Magnani-Rocca in kurator razstave Stefano Roffi je dejal, da sicer na razstavi ni na ogled veliko umetnin, a je njen namen prav v tem, da se obiskovalec oddali od ustaljenega razumevanja Modiglianijeve umetnosti in se namesto tega bolj posveti razmisleku, kaj je vplivalo na njegovo ustvarjanje.

Amedeo Modigliani se je rodil leta 1884 v judovski družini v Livornu na severu Italije. Leta 1906 se je nastanil v Parizu, najprej na Montmartreu in nato na Montparnasseu, kjer je živel težko življenje, zaznamovano z alkoholom in finančnimi težavami. Umrl je leta 1920 zaradi tuberkuloznega meningitisa.

Iz njegove tragične usode je nastala legenda in pripomogla k priljubljenosti njegovih del. Kot občudovalec Cezanna, Picassa in Brancusija je bil Modigliani blizu mnogim umetnikom svojega časa, kot so Soutine, Juan Gris in predvsem Moise Kisling.

Najbolj poznan je po svojih aktih in slikarskih portretih, ki jih označujejo maskam podobni asimetrični obrazi in podaljšane oblike. V obdobju med letoma 1911 in 1913 pa se je popolnoma posvetil kiparstvu. Svoje skulpture je razstavil le enkrat, in sicer sedem glav na Jesenskem salonu leta 1912.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button