Kultura

V Parizu razstava Picasso – Rodin

Rodinov muzej in Nacionalni Picassov muzej v Parizu sta skupaj pripravila razstavo Picasso – Rodin. Združuje več kot 500 del španskega umetnika Pabla Picasso in francoskega kiparja Augusta Rodina – slik, skulptur, keramik in risb, pa tudi arhivskih dokumentov in fotografij, ki ponujajo nov vpogled v ustvarjanje obeh umetnikov.

 

Razstava “na novo osvetljuje ustvarjanje dveh genijev”, so v muzejih zapisali v sporočilu za javnost. Njune mojstrovine so predstavljene sočasno v dveh historičnih stavbah, v katerih oba muzeja domujeta.

Postavitev prinaša nov primerjalni pogled na Rodina (1840-1917) in Picassa (1881-1973), ki sta vsak zase pomembno vplivala na umetnost svojega časa in na umetnike naslednjih generacij. Z njo niso želeli prikazati, kaj si je Picasso izposodil od Rodina, ampak predstaviti, kako so se elementi iz Rodinovega opusa zlili z različnimi obdobji v Picassovi umetniški karieri.

Ta primerjalni pogled pa so v vsakem od obeh muzejev pripravili po svoje. V Rodinovem muzeju predstavljajo krizo načina predstavljanja podobe v zgodnjem 20. stoletju, v Picassovem muzeju se osredotočajo na kreativna procesa obeh umetnikov. Rodin in Picasso sta v različnih obdobjih in v različnih okoliščinah doživljala velike zgodovinske preobrate, kar bi lahko bil tudi ključ za določne podobnosti med njima.

Vsak na svoj način sta izumila način predstavljanja – Rodin ekspresionističnega, Picasso kubističnega. Oba sta najraje ustvarjala v ateljeju, kjer sta eksperimentirala z oblikami in materiali. Oba sta se nenehno razvijala v raziskovanju stalno spreminjajočega se sveta okoli njiju, še piše v sporočilu za javnost.

Razstava bo na ogled do 2. januarja 2022.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button