Kultura

V Louvre se po 40 letih vrača ukradeni renesančni oklep

Iz pariškega muzeja Louvre so sporočili, da je policija v neki zasebni družinski zbirki v kraju Bordeaux odkrila oklep in čelado iz obdobja renesanse, ki sta bila iz muzeja ukradena pred štirimi desetletji v nepojasnjenih okoliščinah. Policija je oklep in čelado, prevlečena s srebrom in zlatom, identificirala na podlagi seznama ukradenih umetnin.

Po pisanju francoske tiskovne agencije (AFP) so policijo na sumljivo vredne predmete v zasebni zbirki opozorili poznavalci vojaških starin. Izkazalo se je, da gre za eksponate v Louvru, ki so v skrivnostnih okoliščinah iz muzeja izginili 31. maja 1983. Preiskovalci trenutno preučujejo, kako so ti predmeti prišli v družinsko last.

Oklep in čelada naj bi bila izdelana v Milanu v 16. stoletju oz. med letoma 1560 in 1580. Louvru ju je leta 1922 podarila premožna družina nemško-judovskega porekla Rothschild.

V 16. stoletju so okrašeni oklepi veljali za prestiž, ljudje so se z njimi ponašali podobno, kot se danes z luksuznimi avtomobili. Izdelani so bili za okras in ne za vojaške namene, so pojasnili v muzeju.

V francoski bazi izgubljenih umetnin po svetu je zabeleženih več kot 100.000 predmetov. Samo lani se jim je pridružilo 900 novih, še piše AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button