Kultura

V kanadski nacionalni galeriji razstava Rembrandtovih del

V kanadski nacionalni galeriji je na ogled razstava Rembrandt v Amsterdamu: Ustvarjalnost in tekmovanje. Postavitev sledi umetnikovemu razvoju v osrednjih desetletjih njegovega delovanja, od leta 1632, ko se je Leidna preselil v Amsterdam. Na ogled je več kot 120 del, poroča portal Art Daily.

Razstavo organizirata Nacionalna galerija Kanade in frankfurtski muzej Städel, zanjo sta zbrala dela iz več kot 30 prestižnih zbirk in muzejev v Severni Ameriki in Evropi, med drugim iz muzeja Prado v Madridu, Muzeja likovnih umetnosti v Houstonu, Rijksmuseuma v Amsterdamu, Nacionalne galerije v Londonu in Nacionalnih galerij Škotske.

Na razstavi so Rembrandtove slike, risbe in grafike predstavljene v dialogu z deli 20 drugih umetnikov – Rembrandtovih prijateljev, častilcev in tekmecev v Amsterdamu. Med njimi so Nicolaes Maes, Govert Flinck, Bartholomeus van der Helst, Jan Lievens in Nicolaes Pickenoy. Tematsko dela segajo od mitoloških in zgodovinskih prizorov, pa do pejsažev, portretov in prizorov iz vsakdanjega življenja. Nekatera med njimi so tokrat prvič razstavljena v Kanadi.

Spletni portal Art Daily med deli na razstavi izpostavlja Samsonovo oslepitev (1636), Pokrajino s kamnitim mostom (okoli 1638), Judito na gostiji pri Holofernu (1634), portret Andriesa de Graeffa (1639) in Starozavezno junakinjo (1632/33) ter zbirko Rembrandtovih jedkanic.

Po besedah gostujoče kustosinje in mednarodno priznane poznavalke Rembrandta ter nizozemske umetnosti 17. stoletja Stephanie S. Dickey je Rembrandt obravnaval širok razpon tematik v času, ko se je veliko nizozemskih umetnikov odločilo za specializacijo.

“Bil je plodovit učitelj in mentor, njegovo življenje pa so zaznamovali tako uspehi kot tragedije. Amsterdam je bilo navdihujoče in dinamično okolje, kjer je na ducate talentiranih umetnikov tekmovalo za pozornost kupcev. Razstava osvetljuje umetnost Rembrandta in njegovega kroga kot posledico tega edinstvenega ustvarjalnega okolja,” je dodala kustosinja.

Rembrandt Hermenszoon van Rijn se je rodil v Leidnu kot sin premožnega mlinarja. Slikarstvo je najprej študiral v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato se je preselil v Amsterdam. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini (1640) in ženini (1642) smrti je zašel v finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okrog 700 slik, 300 jedkanic in okrog 1800 risb.V začetku je ustvarjal v izrazito baročnem slogu, z bogatimi, toplimi barvami in značilnim zlatorumenim tonom podob, kasneje z bolj umirjenim koloritom ter vse globljo psihološko analizo in poduhovljenostjo.

Razstava je na ogled do 6. septembra, nato pa jo bodo jeseni postavili v frankfurtskem muzeju Städel.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button