Kultura

V Guggenheimovem muzeju v Bilbau bodo razstavili delo Lucia Fontane

V Guggenheimovem muzeju v Bilbau bodo v atriju za tri leta postavili na ogled delo Lucia Fontane. Vodilni italijanski abstraktni umetnik argentinskih korenin Lucio Fontana je neonsko strukturo zasnoval za 9. milanski trienale leta 1951.

Po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa je postavitev instalacije v Bilbau sad sodelovanja med Fundacijo Lucia Fontane iz Milana in Guggenheimovim muzejem v Bilbau. Instalacija je bila leta 2019 vključena v razstavo z naslovom Lucio Fontana: On the Threshold v Guggenheimovem muzeju.

Po besedah predsednika milanske fundacije Paola Laurinija je instalacija iz neonske cevi, ki jo je umetnik zasnoval za 9. trienale v Milanu leta 1951, eno najbolj reprezentativnih in ikoničnih del Lucia Fontane, “absolutni primer njegove prelomne ustvarjalnosti”.

Kot je še povedal Laurini, je postavitev tega dela v atriju Guggenheimovega muzeja v Bilbau izjemna, saj je imel umetnik poseben odnos do arhitektov, za katere je čutil, da so mu po svoji senzibilnosti do prostora še posebej blizu. Naravnost dialoga med instalacijo in izjemno arhitekturo Franka Gehryja pa vzbuja misel o idealnem nadaljevanju tega odnosa.

Italijanski slikar in kipar Fontana (1899-1968) se je rodil italijanskemu očetu in argentinski materi v Argentini. Leta 1905 se je s starši preselil v Milano, kjer je študiral. Pri svojem delu je eksperimentiral z raznovrstnimi materiali in oblikami, najbolj pa je znan kot ustanovitelj spacializma. V svojem manifestu spacializma je razvil številne ideje in pozival k umetnosti, ki bi se prepletala z znanostjo in tehnologijo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button