Kultura

V galeriji Vodnikove domačije razstava Zmajski kabinet čudes Nuše Jurjevič

V galeriji Vodnikove domačije Šiška odpirajo razstavo Zmajski kabinet čudes ilustratorke in pedagoginje Nuše Jurjevič. Razstava spaja umetniško in znanstveno raziskovalno delo – poleg zmajskih ilustracij so prikazane tudi skice in študije, ki sledijo maniri, s katero so znanstveni ilustratorji upodabljali novoodkrita bitja v 16. in 17. stoletju.

Serija ilustracij je avtoričin rezultat raziskovanja bitij, ki se gibljejo med domišljijskim svetom in stvarno realnostjo. Vez med sodobno floro in favno ter bajeslovnimi zverinami odpira področje ilustracije, ki omogoča likovno materializacijo neobstoječega. Kot pri starodavnih mitih o stvarjenju ilustratorka iz kaosa ustvarja nove podobe – nov svet, so navedli pri zavodu Divja misel.

Na razstavi, oblikovani po navdihu znamenitih kabinetov čudes, predhodnikov današnjih muzejev, avtorica v likovnem izraznem jeziku zmaje oživlja in jih postavlja ob bok pravim, otipljivim živim bitjem. Temeljni vizualni material razstave predstavlja serija 16 ilustracij, na katerih je upodobljenih osem zmajev iz različnih geografskih področij.

“Vsebinsko jih lahko razdelimo na osem ilustratorskih diptihov, kajti vsakemu zmaju pripadata dve ilustraciji. Ena prikazuje zmaja kot bitje stvarnosti, narisano izven naravnega konteksta v izrazito znanstveni maniri, druga pa isto bitje, ki se skriva v pripadajočem naravnem habitatu. Pri prvi gre za tehnično dosleden prikaz fiktivnega bitja, pri drugi pa je opazen osebni pristop in poudarjanje mitičnosti, ki ni naključno, saj so ilustracije nastale kot plod obsežne raziskave o mitoloških izhodiščih zmajskih bitij,” so zapisali.

Vsak zmaj izhaja iz lastnega mitološkega konteksta in se v avtoričinih očeh materializira kot pozabljeni zaščitnik, ki ga ilustracija obuja v življenje, pri tem pa se izogiba arhetipski podobi hudobnega zmaja. Tudi ilustratorski postopek poudarja povezavo med stvarnim in neotipljivim vsako bitje je bilo namreč oblikovano na podlagi ogroženih živali geografskega področja, od koder izhaja izvorna pripoved o posameznem zmaju, so še zapisali.

V spremljevalnem programu razstave, ki z izrazito učno-didaktično naravo še posebej nagovarja mlado publiko, bodo 21. februarja pripravili pravljično-likovno delavnico za raziskovalce zmajev. Na njej bodo otroci nad pet let z avtorico razstave spoznali delo zmajeslovcev, se sprehodili med zmajelikimi bitji iz vsega sveta in skicirali zmaje.

Nuša Jurjevič (1992) se ukvarja z vlogo ilustracije v pedagoškem kontekstu, pomenom poglobljenega raziskovalnega procesa in integracijo celostne umetniške izkušnje v izobraževalni proces.

Razstava bo na ogled do 28. februarja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button