Kultura

V CD mednarodni simpozij ob razstavi Izven okvirja

Ob razstavi Izven okvirja, likovna umetnost 30. let 20. stol. bo danes v Klubu Cankarjevega doma (CD) potekal mednarodni simpozij. Podrobneje bo osvetlil posamezna poglavja likovne umetnosti med obema vojnama, ki jih predstavlja tudi omenjena razstava v Galeriji CD ter med drugim opozoril na delo posameznih izpostavljenih umetnikov.

 

 

Umetniki so na profesionalno pot stopili v precej neprijaznih časih, zaznamovanih z gospodarsko krizo, politično napetostjo v kraljevini ter z bojem za razvoj kulture in umetnosti. Neodvisni klub je sestavljalo 14 pomembnih slovenskih umetnikov tistega časa: Zoran Mušič, Marij Pregelj, France Mihelič, Stane Kregar, Boris in Zdenko Kalin, Nikolaj Pirnat, Frančišek Smerdu, Zoran Didek, Nikolaj Omersa, France Pavlovec, Karel Putrih, Maksim Sedej in Evgen Sajovic. Vsi so večinoma študirali na likovni akademiji v Zagrebu, kjer so usvojili zelo kakovostno znanje, profesorji pa so jih usmerili v študij francoske in španske umetnosti.

Vpliv vsesplošnega obrata k realizmu v umetnosti in sodobni francoski umetnosti je bil v tem času zelo pomemben za uveljavitev tokov umirjenega modernizma in t. i. sloga barvnega realizma, ki so ga zastopali tudi Neodvisni. Po drugi strani pa so se zlasti v hrvaški umetnosti odpirala vprašanja socialne umetnosti ter same vloge umetnosti v družbi, ki so pomembno zaznamovala likovno kritiko in nekatere opuse najpomembnejših umetnikov, so zapisali v CD.

Uvodno predavanje o umetnosti v Kraljevini Jugoslaviji bo imel upokojeni redni profesor Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu in član akademije Hrvaške znanosti in umetnosti Zvonko Maković. Ana Ereš s Filozofske fakultete v Beogradu bo predstavila sodelovanje Kraljevine Jugoslavije na Beneškem bienalu, s posebnim poudarkom na bienalu leta 1940, ko je bil izbran tudi Maksim Sedej. Ivana Hanaček s Filozofske fakultete v Zadru bo spregovorila o umetnicah in ženskah, ki so sodelovale z družbenokritično skupino Zemlja, Vesna Vuković iz zagrebškega kolektiva Blok pa o kontekstu družbeno angažirane umetnosti in delovanja članov skupine Zemlja.

Umetnostni zgodovinarki Hana Čeferin in Lara Mejač bosta predstavili izsledke raziskave o delovanju in razstavljanju v Jakopičevem paviljonu v tridesetih letih, Gojko Zupan se bo osredotočil predvsem na enega najpomembnejših slovenskih umetnikov, Zorana Mušiča, ki je bil član Kluba neodvisnih. Vprašanja predvojnega likovnega življenja v Mariboru, kjer je živel tudi Mušič, bo predstavila Anja Iskra s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in raziskovalka na ZRC SAZU, ki bo odprla tudi do sedaj neraziskano poglavje umetnostnega dogajanja v Mariboru med vojno. Asta Vrečko, raziskovalka na Filozofski fakulteti v Ljubljani in sodelavka Galerije Božidar Jakac ter avtorica razstave Izven okvirja, pa bo umestila Klub neodvisnih v kontekst umetnosti med obema vojnama in predstavila njihov pomen v zgodovini slovenske umetnosti.

Simpozij Cankarjev dom organizira v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki in Slovenskim umetnostnozgodovinskim društvom.
Namenjen je tako strokovni kot splošni javnosti. Zaključil se bo z odprtjem razstave natečajnih rešitev pri razstavi Izven okvirja, ki so nastale v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, so še sporočili iz CD.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button