Kultura

Umrl znameniti japonski modni oblikovalec Issey Miyake

Revolucionarni japonski modni oblikovalec Issey Miyake je umrl v 85. letu starosti, potem ko je v petek podlegel raku na jetrih, poročajo tuje agencije. Miyake je bil znan po svojem inovativnem slogu in izdelavi oblačil iz enega samega kosa tkanine.

 

Japonski oblikovalec se je rodil 2. aprila 1938 v Hirošimi. Star je bil sedem let, ko je nad mestom eksplodirala ameriška atomska bomba. Po študiju grafičnega oblikovanja na umetniški univerzi v Tokiu se je učil oblikovanja oblačil v Parizu, kjer je delal s slavnima modnima oblikovalcema Guyem Larochejem in Hubertom de Givenchyjem, nato pa se je odpravil v New York.

Leta 1970 se je vrnil v Tokio, kjer je ustanovil svoj oblikovalski studio in si prizadeval za izdelavo oblačil iz enega samega kosa tkanine. Znani so njegovi modeli z inovativnimi silhuetami in močno nagubanimi tkaninami. Tako sta nastali njegovi senzacionalni kolekciji “Pleats Please” in “A-POC”.

V svoji dolgi karieri je prav tako razvil več kot ducat modnih linij, ki vključujejo torbice za moške in ženske, ure in dišave.

Leta 2005 je bil za svoje življenjsko delo odlikovan z japonsko nagrado praemium imperiale. Leto pozneje pa je prejel še nagrado v Kjotu za svoje “vizionarske koncepte oblačil”.

Source
STA
Back to top button