Kultura

Sklep spletnega 23. Festivala dokumentarnega filma

Opolnoči se bo sklenila spletna izdaja 23. Festivala dokumentarnega filma (FDF). Na FDF so prikazali 20 celovečernih dokumentarnih filmov in štiri kratke, sklop Posvečeno so namenili izboru filmov Matjaža Ivanišina. Dobitnik nagrade Amnesty International Slovenije je film Punčka, ki bo v aprilu dostopen preko spletne strani Cankarjevega doma.

Organizatorji FDF so sporočili, da so na spletni izdaji festivala, ki jo je bilo mogoče spremljati na VOD-platformi Cinesquare.net, zabeležili približno 1500 ogledov. Med 20 celovečerci na programu se jih je pet, relevantnih tudi za slovenski prostor, potegovalo za nagrado Amnesty International Slovenije.

Mednarodna žirija v sestavi Nataša Bučar, Dragan Barbutovski in Ketty Nivyabandi je nagrado Amnesty International Slovenija podelila dansko-francoskemu dokumentarcu Punčka v režiji Sebastiena Lifshitza.

V obrazložitvi žirije piše, da je film “tenkočutna in poglobljena študija stiske transspolne osebe, ki se sooča z občutenjem razkola med njenim biološkim spolom in spolom, s katerim se pri svojem bivanju identificira”. Stiska je še posebej grozljiva zaradi dejstva, da gre za osemletno deklico, ki se sooča z nasilnim zavračanjem okolice, da bi sprejela njeno drugačnost.

Pomembno omembo pa je žirija dodelila filmu Primer spolne zlorabe v režiji Alison Kuhn. Žirija je sporočila, da je s to gesto podelila priznanje še vsem tistim igralkam, ki so nedavno tudi v slovenskem prostoru pogumno spregovorile o svojih izkušnjah zlorab v ranljivem okolju umetniškega ustvarjanja.

Sklop Posvečeno so letos namenili izboru nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina. Popek je v festivalskem katalogu zapisal, da so Ivanišinovi filmi “majhne, iskrene, brezčasne mojstrovine o dinamiki med ljudmi, različnih folklorah, kulturah in običajih”. Ostali filmi pa so bili razvrščeni še v sekcije Aktualni, družbenokritični, Miti, ikone, mediji ter Intimni in globalni portreti.

Že v torek so organizatorji festivala sporočili, da bo glavni nagrajeni film Punčka po koncu festivala od 1. do 4. aprila na ogled preko spletne strani Cankarjevega doma, prav tako bo po tej poti, zaradi velikega zanimanja občinstva, dostopen še film Ujete v medmrežju, ki ga podpisujeta Barbora Chalupova in Vit Klusak.

Source
STA
Back to top button