Kultura

S 3D tiskalniki ustvarili kopijo Michelangelovega Davida

Michelangelov David je dobil dvojnika. Natančna replika mogočnega kipa se od izvirnika razlikuje le po teži. Desetkrat lažjo kopijo od originala so izdelali s pomočjo 3D tiskalnikov. Kopijo znamenitega kipa renesančnega umetnika, ki ga hranijo v Galeriji Akademija v Firencah, je Italija naročila za predstavitev na Expu v Dubaju.

Kopijo je izdelala ekipa strokovnjakov iz tehnološkega podjetja Hexagon Italia v sodelovanju z Univerzo v Firencah, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Pri delu jim je največ preglavic povzročala velikost okoli pet metrov visokega kipa, veliko pozornost pa so namenili tudi manjšim detajlom. Umetnina je zelo znana, zato si niso mogli privoščiti malomarnosti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Tovrstno kopiranje ne povzroči nobene škode na umetninah, so poudarili v omenjenem podjetju. Kot so pojasnili, se kipa pri kopiranju sploh niso dotaknili.

Kip Davida je Michelangelo izdelal med letoma 1501 in 1504 iz enega samega kosa marmorja. Skupaj s podstavkom tehta več kot pol tone. Bibličnega junaka je upodobil v trenutku, ko si na ramo nastavlja fračo s kamnom, s katero bo napadel Goljata.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button