Kultura

Razstavi Ilje Repina v Helsinkih in Parizu

Ruska državna galerija Tretjakov je v letošnjem letu pripravila dve razstavi priznanega ruskega slikarja Ilje Repina v tujini. Do 29. avgusta so Repinova dela najprej na ogled v umetnostnem muzeju Ateneum v Helsinkih, v jeseni pa bodo še v pariškem razstavišču Petit Palais, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Na razstavi v finski prestolnici so razstavljene Repinove mojstrovine, kot so Prevozi bark na Volgi, Sadko v podvodnem kraljestvu, Odgovor Zaporoških kozakov in Demonstracije 17. oktobra 1905, pa tudi nekaj portretov ter delo Priprava za izpit, ki ga je Repin sam opisal kot svojo prvo sliko, je že pred časom pisal Tass.

Sicer pa tudi Ateneum v svoji zbirki hrani nekaj Repinovih del, saj je umetnik zadnjih 12 let živel v tedaj finski Kuokkali.

Direktorica galerija Tretjakov Zelfira Tregulova je napovedala še, da je za jesen načrtovana razstava del Repina v prestižnem pariškem razstavišču Petit Palais. Tudi ta razstava bo vključevala priznana dela velikega ruskega umetnika, še navaja Tass.

Ilja Repin (1844-1930) je bil ruski realistični slikar. Bil je član Carske akademije umetnosti v Sankt Petersburgu. Znan je predvsem kot portretist ter avtor historičnih slik in slik s prizori iz vsakdanjega življenja.

Source
STA
Back to top button